Προς νέα αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών

Π

Nα «βάλουν πλάτη» δουλεύοντας λίγες ώρες παραπάνω καλούνται για άλλη μια φορά οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων

Χρήματα δεν υπάρχουν για την πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στις σχολικές μονάδες, για τη νέα χρονιά

Σε αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών προσανατολίζεται ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς προκειμένου να λύσει, εν μέρει,  το θέμα των 20.000 κενών στα σχολεία.

Έτσι, εκτός από τις προσλήψεις αναπληρωτών, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να αυξήσει το ωράριο των εκπαιδευτικών, το οποίο ήδη από το 2013 είχε αυξηθεί κατά δύο ώρες.

Αυτή τη στιγμή οι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία έως 6 έτη εργάζονται 23 ώρες την εβδομάδα, όσοι έχουν προϋπηρεσία έως 12 έτη εργάζονται 21 ώρες, ενώ 20 ώρες εργάζονται οι εκπαιδευτικοί με 20ετή εμπειρία. Στις 18 ώρες περιορίζονται οι διδακτικές ώρες για τους εκπαιδευτικούς με προϋπηρεσία άνω των 20 ετών.

Η προηγούμενη αύξηση κατά δύο ώρες ίσως, λένε κάποιοι, δείχνει και την επόμενη.

Το ωράριο μετά τις αλλαγές του 2013

Μέχρι το 2012, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΕΘΝΟΣ”, οι δάσκαλοι δίδασκαν από 21 έως 24 ώρες την εβδομάδα ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Οι καθηγητές από 16 έως 21 ώρες, πάλι ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Το 2012, το ωράριο όλων των εκπαιδευτικών αυξήθηκε κατά δύο ώρες για όλες τις κατηγορίες. Τώρα, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα χρειαστεί να αυξηθεί ξανά κατά δύο ώρες. Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί πέρα από τα διδακτικά καθήκοντα έχουν και τα διοικητικά, τα οποία τους προσθέτουν 9 ή 10 ώρες την εβδομάδα χωρίς αυτές τις ώρες να υπολογίζεται η προετοιμασία που πρέπει να κάνουν για τα μαθήματά τους στην τάξη, η διόρθωση των γραπτών κ.α.

Η αλλαγή που έγινε το 2013 ορίστηκε με σχετική εγκύκλιο, η οποία ανέφερε τα εξής: Το νέο εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας βάσει των διατάξεων προσδιορίζεται με βάση τον κλάδο, τα έτη υπηρεσίας και τη διοικητική θέση του εκπαιδευτικού. Οι καθηγητές φέτος θα εργάζονται 23 ώρες την εβδομάδα έως 18, ανάλογα με την προϋπηρεσία.

Για όσους ίσως δεν γνωρίζουν τις δυσκολίες ενός εκπαιδευτικού και το ωράριο του ακούγεται ως πολυτέλεια, σύμφωνα με μελέτη του 2012 της UNESCO, κάθε ώρα διδακτικού έργου ενός καθηγητή αντιστοιχεί σε 4 ώρες εργασίας γραφείου.

Το δε «βάλτε πλάτη» σημαίνει «αφήστε στην ανεργία» αδιόριστους εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές και ωρομίσθιους. Βρήκαμε παπά, ας θάψουμε όλο τον κλάδο…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη