Το χρόνιο στρες οδηγεί σε διαταραχές των νοητικών λειτουργιών

Τ

Το άγχος και ο θυμός μπορεί να αναπτύσσουν πιο εύκολα την σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών που εμφανίζεται όσο περνάει η ηλικία

Αποτελέσματα μελέτης δείχνουν ότι η ψυχολογική πίεση κατά την διάρκεια της ζωής μπορεί στα επόμενα χρόνια να είναι υπεύθυνη για ήπιες διαταραχές των νοητικών λειτουργιών όπως οι διαταραχές της μνήμης, τα οποία εμφανίζονται σταδιακά με το να ξεχνά κανείς ονόματα προσώπων ή να χάνει καθημερινά αντικείμενα, κάτι που σε επόμενο στάδιο μπορεί να μετατραπεί σε Γεροντική Άνοια.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 15% των ενηλίκων μετά την 5η – 6η δεκαετία της ζωής τους, εμφανίζουν τέτοιου είδους ήπιες γνωστικές διαταραχές και πολλοί από αυτούς θα οδηγηθούν στο να αναπτύξουν νόσο του Alzheimer τα επόμενα χρόνια. Οι ειδικοί προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί κάποιοι από αυτούς τους ενήλικες με ήπιες διαταραχές μνήμης αναπτύσσουν Alzheimer τα επόμενα χρόνια της ζωής τους και κάποιοι όχι.

Στην μελέτη αυτή παρακολουθήθηκαν για 12 χρόνια 1300 περίπου ενήλικες, άνδρες και γυναίκες χωρίς προβλήματα με την μνήμη στην αρχή, κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονταν συνεχείς μετρήσεις του επιπέδου ψυχολογικής τους πίεσης. Βρέθηκε ότι αυτοί που εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα άγχους και ψυχολογικής επιβάρυνσης είχαν 40% μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν πρώιμες διαταραχές παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στη νόσο του Alzheimer σε σχέση με αυτούς που είχαν λιγότερο στρες και ψυχολογική πίεση.

Η χρόνια ψυχολογική επιβάρυνση καθιστά το άτομο πιο ευάλωτο στην ανάπτυξη τέτοιων συμπτωμάτων. Η επιβεβαίωση μιας αιτιολογικής σχέσης της χρόνιας ψυχολογικής πίεσης με την ανάπτυξη νόσου του Alzheimer θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρεμβάσεις για την μείωση του άγχους στις ομάδες των ατόμων που εμφανίζουν αυξημένη ψυχολογική επιβάρυνση, καθυστερώντας με τον τρόπο αυτό τις πολύ σοβαρές συνέπειες της νόσου του Alzheimer.

Ο καλύτερος φυσικός τρόπος, μακριά από φαρμακευτικές αγωγές, που ίσως βοηθήσουν πρόσκαιρα επιβαρύνοντας ωστόσο τον οργανισμό με χημεία, είναι ο διαλογισμός.

Το στρες δεν είναι τίποτα άλλο από υπερλειτουργία του δεξιού καναλιού και μαθαίνοντας την τεχνική εξισορρόπησης των καναλιών τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Επίσης πολύ βοηθάει και η παλιά καλή συνήθεια που τείνει να χαθεί  στις μέρες μας λόγω δυτικοποίησης της ζωής μας, η απογευματινή σιέστα. Έχει αποδειχθεί ότι ένα μικρό διάλειμμα στη διάρκεια μιας δύσκολης μέρας, ξεκουράζει το μυαλό προσφέροντας χαλάρωση και καθαρότερη προσοχή.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη