Πόσα… «χάνουν» οι βουλευτές από την κατάργηση του αφορολόγητου;

Π

Μετά από την «συμβολική» πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να μπει τέλος στο αφορολόγητο των βουλευτών, τα μέλη του Κοινοβουλίου θα δουν μειώσεις στις αποδοχές τους

Πόσα όμως χρήματα θα “χάσουν” οι βουλευτές;

Συγκεκριμένα, η ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση είναι 5.705 ευρώ. Με την αποζημίωση συμμετοχής στις επιτροπές της Βουλής, η οποία σε παραγωγικές περιόδους αγγίζει τα 1.500 ευρώ μπορεί ο μισθός του βουλευτή να φτάσει τα 7.200 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο βουλευτής φορολογείται για το 75% της βασικής αποζημίωσης.

Με την κατά 20% μείωση, λόγω της κατάργησης του αφορολόγητου, η αποζημίωση πέφτει στα… 5.700 ευρώ.

Παράδειγμα: Πόσο φορολογείται ένας βουλευτής και ένας μισθωτός

Για παράδειγμα, βουλευτής με 2 παιδιά λαμβάνει σήμερα σύνολο ετήσιας αποζημίωσης 93.858 ευρώ, εκ των οποίων το φορολογητέο είναι 21.816 ευρώ και το αφορολόγητο 72.042 ευρώ, που σημαίνει ότι προκύπτει φόρος 2.320 ευρώ, όταν ένας μισθωτός με δύο παιδιά με μικτές αποδοχές 93.858 ευρώ καλείται να καταβάλει φόρο 35.500 ευρώ!

Πόσο μειώνονται οι μισθοί υπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων

Μείωση 15% αναμένεται να υπάρξει στις μηνιαίες αποζημιώσεων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων. Κατά 20% αναμένεται να μειωθεί η αποζημίωση προέδρων και μελών διοικητικών συμβουλίων Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και Ανεξάρτητων Αρχών.

Οι μη κοινοβουλευτικοί υπουργοί θα δουν να μειώνεται ο μισθός τους, κάτι που σημαίνει ότι θα παίρνουν περίπου 900 ευρώ λιγότερα. Οι ειδικοί και οι γενικοί γραμματείς θα χάσουν περίπου 700 ευρώ.

Ενδεικτικά ένας μη κοινοβουλευτικός υπουργός παίρνει 5.700 ευρώ μηνιαίως. Μετά τη μείωση θα λαμβάνει 4.850 ευρώ. Οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων αποζημιώνονται με 4.750 και μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου θα περιοριστούν σττα 4.037 ευρώ. Οι ειδικοί γραμματείς που λαμβάνουν 4.050 προβλέπεται να παίρνουν 3.442 ευρώ.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη