Έρχεται το βιβλίο που “πίνεται” και… η λογική φεύγει από το παράθυρο!

Έ

Το λέω και θα συνεχίσω να το λέω: Η σύγχρονη επιστημονική κοινότητα λατρεύει πλέον δυο Θεούς, τον Αυνάν και τον Μαμμωνά!

Το πρώτο “βιβλίο που πίνεται” έχει σελίδες που φιλτράρουν αποτελεσματικά το βρώμικο νερό

Αυτό το βιβλίο διαφέρει από τα υπόλοιπα, επειδή δεν διαβάζεται μόνο, αλλά και «πίνεται». Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ήσαν πετυχημένες οι πρώτες δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες του καινοτομικού βιβλίου τους που διαθέτει σελίδες-φίλτρα, τις οποίες μπορεί να κόψει κανείς μία-μία για να φιλτράρει το νερό και να το πιεί αμέσως.

drinkable book bΚάθε σελίδα διαθέτει και οδηγίες που μπορεί να διαβάσει κανείς (εκτυπωμένες στη γλώσσα του κάθε φορά), αν και η όλη διαδικασία είναι απλούστατη. Απλώς, σχίζεις μια σελίδα, ρίχνεις από πάνω το θολό ή εν γένει ύποπτο νερό που θέλεις να καθαρίσεις και η σελίδα-φίλτρο κατακρατά σχεδόν όλα τα μικρόβια.

Μια σελίδα μπορεί να καθαρίσει έως 100 λίτρα νερού και ένα βιβλίο μπορεί να φιλτράρει τις προμήθειες νερού ενός ανθρώπου για τέσσερα χρόνια. Οι σελίδες περιέχουν νανοσωματίδια αργύρου ή χαλκού, που σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς του νερού, καθώς αυτό διαπερνά τις σελίδες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τερέζα Ντάνκοβιτς του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον στο Πίτσμπουργκ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στη Βοστώνη, σύμφωνα με το BBC, κατά την τελευταία διετία πραγματοποίησαν δοκιμές σε διάφορες περιοχές με μολυσμένο νερό -σε Ν. Αφρική, Γκάνα και Μπανγκλαντές, τις γνωστές περιοχές που οι άνθρωποι έχουν γίνει πειραματόζωα.

Το «βιβλίο» πέτυχε να απομακρύνει πάνω από το 99% των βακτηρίων αφήνοντας το νερό τόσο καθαρό, όσο το νερό βρύσης σε μια ανεπτυγμένη χώρα – χάλια νερό, δηλαδή, αφού είναι είτε χλωριωμένο, είτε φθοριωμένο!

Σε σχεδόν 700 εκατομμύρια εκτιμώνται οι άνθρωποι στη Γη που δεν μπορούν να πιουν καθαρό και ασφαλές νερό. Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, κυρίως παιδιά, επειδή πίνουν νερό με μικρόβια. Αλλά αντί να ψάχνουν για λύσεις για το υδρευτικό σύστημα, ή να σταλούν κανονικά φίλτρα, οι «καινοτόμες» ιδέες της Ατζέντα 21 απαιτούν να είναι σε μορφή βιβλίου.

Η νέα τεχνολογία προορίζεται κυρίως για τις φτωχές χώρες, που μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, αλλά ξαφνικά θα φτιάξουν… «πόσιμη βιβλιοθήκη»! Θα μπορούσε όμως, λένε, να αξιοποιηθεί ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες, όπου υπάρχει υποψία ότι το νερό μπορεί να μην είναι ασφαλές.

Προς το παρόν το βιβλίο παράγεται εργαστηριακά με το χέρι, αλλά μελλοντικά οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα παραχθεί μαζικά ως φθηνό εμπορικό προϊόν. Ήδη η Ντάνκοβιτς έχει ιδρύσει την μη κερδοσκοπική εταιρεία pAge Drinking Paper για να προωθήσει την ιδέα της. Που; Στις χώρες που δεν έχουν νερό κατάλληλο ούτε για καλλιέργειες;

Αλλοι επιστήμονες δήλωσαν ότι πρόκειται για μια ελπιδοφόρα τεχνολογία, όμως επεσήμαναν πως αν και το βιβλίο-φίλτρο φαίνεται να σκοτώνει τα βακτήρια, είναι ασαφές τι κάνει στους άλλους μικροοργανισμούς, όπως οι ιοί και τα παράσιτα.

Στον ίδιο τον άνθρωπο; Δεν μας αφορά. «Καινοτόμες ιδέες» να είναι κι ας είναι κι άχρηστες…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη