Οι Κινέζοι ρίχνουν στις αγορές τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών ταμείων

Ο

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο (υπουργικό συμβούλιο της Κίνας) ανακοίνωσε την Κυριακή πως θα επιτρέψει σε ταμεία συντάξεων να επενδύσουν μέχρι και 30% των συνολικών της κεφαλαίων σε μετοχές

Στην απόφαση να επιτρέψει, για πρώτη φορά στην ιστορία, στα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας να επενδύουν μέρος των αποθεματικών τους – σε πρώτη φάση έως και το 30% αυτών – σε μετοχές στην κινεζική αγορά κατέληξε το κινεζικό υπουργικό συμβούλιο σε μια νέα προσπάθεια να ενισχύσει τις μετοχικές αγορές και να ανασχέσει την περαιτέρω κατακρήμνιση των τιμών των μετοχών.

Μέχρι σήμερα τα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία της Κίνας μπορούσαν να επενδύουν τα αποθεματικά τους μόνον σε κρατικά ομόλογα και σε ομόλογα εκδόσεων των τραπεζών. Εφεξής θα μπορούν να επενδύσουν έως και το 30% των κατά περίπτωση διαθεσίμων τους, δηλαδή σε σημερινές τιμές μπορούν – και αναμένεται να “ρίξουν” άμεσα στις αγορές περί τα 97 δισ δολάρια από τα 322 δισ των συνολικών αποθεματικών τους.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι μετοχές αγορές επέδειξαν ρεκόρ πτώσεων από το 2007, εν μέσω της αποτυχίας της κυβέρνησης προς περιορισμό των ανησυχιών των επενδυτών για επιβράδυνση της οικονομίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Ο δείκτης Shanghai Composite έπεσε, στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας κατά 8,5% στις 3.209,91 μονάδες, αποσβαίνοντας οποιαδήποτε κέρδη επέδειξε κατά τη διάρκεια του έτους. Ο Hang Seng China Enterprises Index στο Hong Kong μειώθηκε κατά 5,8% στο χαμηλότερό του επίπεδο από τον Μάρτιο του 2014. Οι ΣΜΕ του δείκτη CSI 300 είχαν limit down 10%.

488x-1

Η εμβάθυνση της κρίσης και τα σημάδια εκροών κεφαλαίου περιορίζουν την κυβερνητική παρέμβαση η οποία γίνεται για να προστατευτούν οι χρηματαγορές της χώρας αξίας 6 τρισ. Αν και η Κίνα ανέφερε το σαββατοκύριακο πως θα επιτρέψει σε ταμεία συντάξεων την αγορά μετοχών για πρώτη φορά, μία πιθανολογούμενη μείωση στις αποθεματικές αναλογίες των τραπεζών δεν έλαβε χώρα.

Ο Chen Gang, επικεφαλής επενδυτής της Heqitongyi Asset Management ανέφερε πως “Είναι μία πραγματική καταστροφή και τίποτα δεν φαίνεται ικανό να την ανακόψει. Εάν δεν περιορίσουμε τα κεφάλαιά μας, το ταμείο μας κινδυνεύει με κλείσιμο. Πολλά νέα ταμεία είχαν αυτή τη μοίρα πρόσφατα. Ελπίζω πως θα επιβιώσουμε”.

Πάνω από 800 μετοχές επέδειξαν limit down 10% στον δείκτη Shanghai Composite. Ο δείκτης έχει υποστεί συνολική μείωση 38% από το υψηλό της 12ης Ιουνίου, “σβήνοντας” 4 τρισ. αξιών.

Ο δείκτης Hang Seng μειώθηκα κατά 5,2%, ενώ ο Taiex της Ταϊβάν . μειώθηκα 7,5% πριν εξισορροπηθεί στο -4,8%.

Η οικονομική ανάπτυξη μειώθηκε στο 6,6% τον Ιούλιο.

Οι τοποθετήσεις σε γουαν στην κεντρική τράπεζα και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επέδειξαν πτώση ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα, σημάδι πως αυξάνονται οι εκροές κεφαλαίων.

πηγή: newmoney.gr

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη