«Κανονικά» πληρώνεται ο ΦΠΑ για φροντιστήρια

«

Αλαλούμ συνεχίζει να επικρατεί με τον ΦΠΑ στις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Τα 9.000 φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης, που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ από τον Ιούλιο, εξαιρούνται από την πρόσφατη εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων περί «παγώματος εφαρμογής του μέτρου» και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένα να κόβουν αποδείξεις με συντελεστή 23%.

Έντονες αναταράξεις προκαλεί στην ιδιωτική εκπαίδευση το πρόβλημα με την εφαρμογή του ΦΠΑ 23%

Τα περίπου 6.500 φροντιστήρια ξένων γλωσσών και τα 2.500 μέσης εκπαίδευσης είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ 23% μετά την ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων στα μέσα Ιουλίου. Δόθηκε μια μικρή παράταση να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα έως τα τέλη Ιουλίου και έκτοτε είναι υποχρεωμένα να κόβουν αποδείξεις με ΦΠΑ 23%.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες γονείς που σπεύδουν αυτές τις ημέρες στα φροντιστήρια για να εγγράψουν τα παιδιά τους είναι σε κατάσταση νευρικής κρίσης, καθώς πιστεύουν ότι η αναστολή του μέτρου επιβολής ΦΠΑ στις δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης που ανακοινώθηκε αφορά και τα φροντιστήρια. «Ερχονται γονείς και μας λένε ότι ο ΦΠΑ έχει παγώσει και ότι οι ίδιοι δεν θα τον πληρώσουν. Εμείς από την πλευρά μας τους εξηγούμε ότι τα φροντιστήρια που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ πρέπει να τον αποδώσουν στο κράτος» τονίζει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, Γιάννης Βαφειαδάκης.

Ο κ. Βαφειαδάκης προσθέτει πως είναι υποχρέωση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αποσαφηνίσει το θέμα άμεσα. «Να πουν δηλαδή ποιοι είναι υποχρεωμένοι να αποδίδουν ΦΠΑ μέχρι να καταργηθεί το μέτρο, αν ποτέ καταργηθεί».

Αντίστοιχες καταστάσεις με τους γονείς να αρνούνται να πληρώσουν ΦΠΑ περιγράφει και ο εκπαιδευτικός-φροντιστής Γιώργος Χατζητέγας. «Η προχειρότητα και η απερισκεψία των ιθυνόντων δεν μας επιτρέπουν αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουμε τον Ελληνα γονέα με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Πολλοί γονείς προσέρχονται με την αίσθηση ότι δεν ισχύει ο ΦΠΑ και εμείς τους εξηγούμε την πραγματικότητα» τονίζει για να προσθέσει. «Τα ίδια τα πολιτικά κόμματα που λένε ότι θα καταργήσουν το μέτρο είναι τα ίδια που το ψήφισαν. Πρόκειται για μια απερίγραπτη κατάσταση».

Η επιβολή ΦΠΑ πάντως στα φροντιστήρια έχει οδηγήσει ήδη σε μείωση του ενδιαφέροντος για εγγραφές για τις δύο πρώτες τάξεις του λυκείου. Στην Γ’ Λυκείου, ωστόσο, οι εγγραφές αναμένεται να κυμανθούν στα περσινά επίπεδα εξαιτίας της προετοιμασίας των μαθητών για τις Πανελλαδικές.

Εν τω μεταξύ, ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών που επικοινώνησε με την εφημερίδα Έθνος υποστήριξε ότι απευθύνθηκε χθες στην αρμόδια υπηρεσία για τον ΦΠΑ, και της είπαν πως εάν κόψει αποδείξεις για καταβολή διδάκτρων χωρίς τον συντελεστή 23%, θα έχει παρανομήσει.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη