Ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ που ψηφίζει… κούρεμα

Ο

Ο Μορίς Όμπστφελντ αναλαμβάνει από σήμερα τα καθήκοντα του επικεφαλής οικονομολόγου στο ΔΝΤ και θα είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα αξιολόγησης της Ελλάδας

Έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τους δανειστές για «κοντόφθαλμη» πολιτική έναντι της Ελλάδας ενώ είναι γνωστός για την θέση του υπέρ ενός κουρέματος του χρέους.

«Ο συνάδελφος του κυρίου Κρούγκμαν». Αυτόν τον τίτλο επέλεξε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung για να δώσει το στίγμα του αμερικανού οικονομολόγου Μορίς Όμπστφελντ, ο οποίος αναλαμβάνει από σήμερα τα καθήκοντα του επικεφαλής οικονομολόγου στο ΔΝΤ και διαδέχεται τον Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Ο Μορίς Όμπστφελντ, ο οποίος διετέλεσε και σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, θα είναι στο εξής ο σημαντικότερος σύμβουλος της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η επιλογή του Μορίς Όμπστφελντ σε αυτό το αξίωμα έχει και ένα πολιτικό μήνυμα. Ο επιφανής οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ δεν δίστασε στην πρόσφατη κρίση για το ελληνικό ζήτημα να επικρίνει τους δανειστές για τη στάση τους και να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά τους «ατυχή» και «κοντόφθαλμη». Τους επέρριπτε ότι δεν ήταν σε θέση να σκεφθούν ποια θα είναι τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Δεν είχε διστάσει πριν από τέσσερα χρόνια να ζητήσει δημοσίως από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να επιδείξει «περισσότερο θάρρος» και να τονίσει πως η χρεοκοπία της Ελλάδας ήταν αναπόφευκτη και πως «ένα πρόγραμμα περικοπών δεν επαρκεί για την Ελλάδα».

Ο 63χρονος οικονομολόγος είναι πολυγραφότατος και ιδιαίτερα δημοφιλής στους φοιτητές. Έχει συγγράψει δυο βιβλία τα οποία θεωρούνται κλασσικά, το ένα μαζί με τον συντηρητικό ερευνητή του Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και το δεύτερο μαζί με τον διάσημο νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν.

Ο Μορίς Όμπστφελντ θεωρεί ότι τα μεγάλα πλεονάσματα χωρών όπως της Γερμανίας είναι εξίσου προβληματικά όσο τα μεγάλα ελλείμματα και πιστεύει πως το ευρώ δεν μπορεί να έχει μέλλον εάν δεν υπάρξει και μια ενιαία νομισματική και οικονομική πολιτική στην ευρωζώνη.

Ακόμα πιστεύει ότι θα ήταν προτιμότερο η Γερμανία να εγγυηθεί τα χρέη του ευρωπαϊκού Νότου χωρίς όρους. Προτροπές του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα ότι δεν μπορεί κανείς να “στείβει” χώρες όπως την Ελλάδα, θυμίζουν πολύ τον δικό του τρόπο έκφρασης.

Ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος Μορίς Όμπστφελντ είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα αξιολόγησης της Ελλάδας και φαίνεται να ακολουθεί τη γραμμή του προκατόχου του Μπλανσάρ, ο οποίος δήλωνε πως τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, δεν είναι εποικοδομητικά και πως χρειάζεται ένα κούρεμα.

Ποιος ξέρει λοιπόν, ίσως το κούρεμα να πλησιάζει μετά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το φθινόπωρο. Τότε θα αποφασίσει και το ΔΝΤ εάν θα συμμετάσχει με μια νέα χρηματοδότηση, ο δε όρος θα ήταν ένα κούρεμα με τη μια ή την άλλη μορφή.

πηγή: The TOC

Κούρεμα, όπως λέμε «να σου πάρω λίγο τις άκρες να φύγει η “ψαλίδα”». Η… “ψαλίδα” που έχει ανοίξει τεχνηέντως κι έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και που ακόμα και με ψιλό κούρεμα πάλι χρεωμένα τα μάλα θα είμαστε. Φυσικά, όλα αυτά θα γίνουν μετά από την αξιολόγηση και αφού η Ελλάδα θα έχει κάνει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις -βεβαίως βεβαίως- γιατί αυτές θέλουν πιο πολύ κι από τα πλαστά δανεικά.

Αφού ο Μορίς Όμπστφελντ ήταν και σύμβουλος του Ομπάμα…  κοιμηθείτε ήσυχοι…

Η Λαγκάρντ φεύγει, κι ακόμα δεν έχει γίνει χρήση της λίστας της. Ε ρε γλέντιααα!!!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη