Δεν τίθεται θέμα χρήσης του FIR Αθηνών από ρωσικά αεροσκάφη με προορισμό τη Συρία

Δ

Η Ρωσία δεν χρειάζεται πλέον το FIR Αθηνών για τη διέλευση των ρωσικών αεροσκαφών με προορισμό τη Συρία

Σύμφωνα με δήλωση του έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Κωνσταντίνου Κούτρα που δημοσιεύεται στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δεν τίθεται πλέον θέμα άδειας πρόσβασης στον ελληνικό εναέριο χώρο, καθώς τα ρωσικά αεροσκάφη που μεταφέρουν που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, θα χρησιμοποιήσουν άλλη αεροπορική οδό στα ανατολικά της χώρας.

Ωστόσο σε ερώτηση του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik, ο Κωνσταντίνος Κούτρας δήλωσε πως η Αθήνα δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες: «Το μόνο που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε είναι πως λάβαμε ανάλογο αίτημα την Κυριακή και είναι υπό εξέταση. Δεν έχω τέτοια πληροφόρηση», είπε σχολιάζοντας τις πληροφορίες πως η Ρωσία θα μπορούσε να αποφύγει τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Το περασμένο Σάββατο η Αθήνα έλαβε αίτημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα, προκειμένου να απαγορεύσει τη διέλευση των ρωσικών αεροσκαφών, κάτι που σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι ελληνικές αρχές το απέρριψαν.

Όπως δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο Α’ αναπληρωτής Επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιεί εναλλακτικές αεροπορικές διαδρομές για τη Συρία, εάν η Ελλάδα κλείνει τον εναέριο χώρο της για ρωσικά αεροσκάφη: «Το Ιράν και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας μπορούν να παρέχουν ελεύθερη διέλευση στα ρωσικά αεροσκάφη προκειμένου να φτάσει στη Συρία η ανθρωπιστική βοήθεια», επεσήμανε.

Νωρίτερα σήμερα τα ελληνικά ΜΜΕ δημοσίευσαν πως η Βουλγαρία τελικά αρνήθηκε στη Ρωσία την ελεύθερη διέλευση, οπότε και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη που μεταφέρουν βοήθεια στη Συρία, θα παρακάμψουν τη βαλκάνια οδό, και θα πετάξουν πάνω από το Ιράν. [πηγή: Η Σύγχρονη Ρωσία]

Μέσω Ιράν η ρωσική βοήθεια προς τη Συρία

syria1-thumb-largeΜέσω του εναερίου χώρου του Ιράν, από την ανατολική οδό, θα κατευθυνθούν τελικά δύο ρωσικά αεροσκάφη που μεταφέρουν βοήθεια στη Συρία, παρακάμπτοντας τη δυτική, διά των Βαλκανίων και της Ελλάδας, οδό. Η πορεία αυτή ακολουθείται, διότι η Βουλγαρία αρνήθηκε να δώσει άδεια υπερπτήσης στον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη που, σύμφωνα με τη Μόσχα, θα μεταφέρουν από την 1η έως και την 24η Σεπτεμβρίου βοήθεια στη Συρία και δη στο καθεστώς Ασαντ. Η εξέλιξη αυτή διευκολύνει την Αθήνα, στην οποία είχε φθάσει το ανάλογο αίτημα για άδεια υπερπτήσης του ελληνικού εναερίου χώρου από τη Μόσχα.

Η ρωσική αίτηση για χορήγηση της εν λόγω αδείας είχε προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ. Από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα κατέφθασε στο υπουργείο Εξωτερικών το περασμένο Σάββατο αίτημα για άρση της άδειας υπερπτήσης των δύο ρωσικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο. Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν ότι το αίτημα που κατετέθη, είναι υπό μελέτη από την πλευρά της Ελλάδας.

Η άδεια υπερπτήσης που είχε ζητηθεί από τη Μόσχα αφορά τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και διπλωματικού προσωπικού στη Συρία. Η αμερικανική αντίδραση αιτιολογείται από την υπόθεση που πραγματοποιούν ήδη αρκετοί στις ΗΠΑ, ότι το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ δέχεται υπόγεια στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία, γεγονός που, βεβαίως, λειτουργεί ενισχυτικά για τον πρόεδρο της Συρίας.

Ηδη τις προηγούμενες ημέρες, σειρά δημοσιευμάτων στον αμερικανικό Τύπο αναφέρονταν στην ενόχληση της αμερικανικής διπλωματίας από την κινητικότητα στην περιοχή και δη την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων και, γενικότερα, την ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας στην υφιστάμενη βάση στη Λαττάκεια. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα των New York Times, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μετέφερε αυτή την ενόχληση στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. [πηγή: Καθημερινή]

Συμπέρασμα: Οι ΗΠΑ δεν αγχώνονται με τις «τρομοκρατικές» τους οργανώσεις και πως θα τις σταματήσουν, αγχώνονται να μην ενισχυθεί από τη Ρωσία η νόμιμη κυβέρνηση του Άσαντ, ώστε τελικά να πέσει. Κάτι που δεν καταλάβαμε;

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη