Έκθεση της Oxfam: Οι ανισότητες φέρνουν περισσότερη φτώχεια στην Ευρώπη

Έ

Με τίτλο «Μια Ευρώπη για τους πολλούς, όχι στους λίγους»,έκθεση της Oxfam δείχνει ότι η αύξηση των ανισοτήτων βυθίζει εκατομμύρια Ευρωπαίους στη φτώχεια, φαινόμενο που έχει φτάσει σε συγκλονιστικά επίπεδα

Σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam, που εργάζεται για την εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο, μεταξύ του 2009 και του 2013, ο αριθμός των Ευρωπαίων που ζουν σε συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης, δηλαδή χωρίς επαρκή χρήματα για να θερμάνουν τα σπίτια τους ή να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες δαπάνες, αυξήθηκε από 7.500.000 μέχρι 50.000.000 άτομα.

Οι άνθρωποι αυτοί συνιστούν μέρος μόνο των 123 εκατ. ανθρώπων -σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης- οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας, ενώ ταυτόχρονα στην Ευρώπη ζουν 342 δισεκατομμυριούχοι.

Ελλάδα, Πορτογαλία και… Γερμανία

Στο πόρισμα της έκθεσης, και σε συνδυασμό με έρευνες του ΔΝΤ και άλλων οργανισμών, σημειώνεται πώς η αυξανόμενη ανισότητα καθιστά τη μάχη κατά της φτώχειας πολύ δύσκολο να κερδηθεί. Ιδιαίτερα μάλιστα που η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα οικονομικής ανισότητας.

Οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα ανισότητας εισοδήματος είναι η Γερμανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα επίπεδα ανισότητας εισοδήματος προ φόρων. Αντίστοιχα, το μεγαλύτερο ποσοστό ανισότητας τού διαθέσιμου εισοδήματος βρίσκεται στη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, αύξηση της ανισότητας μεταξύ 2005 και 2013 εμφάνισαν η Γαλλία και η Δανία.

Άλλα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση είναι τα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των απασχολουμένων, όπου είναι υψηλότερα στη Ρουμανία και την Ελλάδα, αλλά παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Σλοβενία.

Αμοιβές και εισοδήματα

Επίσης, οι γυναίκες στη Γερμανία, την Αυστρία και την Τσεχία αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες διαφορές στις αμοιβές των δύο φύλων στην Ευρώπη, ενώ η διαφορά μεταξύ του μισθού των εργαζομένων και των διευθυντικών στελεχών είναι μεγαλύτερος σε χώρες όπως η Λετονία. Η έρευνα δείχνει πως οι κυβερνητικές πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν την ανισότητα προς αύξηση ή μείωση και ως παράδειγμα φέρνει τη Σουηδία, όπου οι πολιτικές έχουν συμβάλει στη μείωση της εισοδηματικής ανισότητας κατά 53%.

Αντίστοιχα, η υπερβολική επιρροή των πλούσιων ιδιωτών, επιχειρήσεων και ομάδων συμφερόντων στη χάραξη πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο επιδεινώνει τη φτώχεια και την ανισότητα σε ολόκληρη την ήπειρο. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών και εμπορικών συμφερόντων αποτελούν το 82% των ομάδων που είναι αρμόδιες για την παροχή συμβουλών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Πολιτικές επιλογές και όχι μοίρα

[pullquote]

Για την αντιμετώπιση της ανισότητας και της φτώχειας στην Ευρώπη πρέπει να μειώσουμε την επιρροή των πλουσίων και ισχυρών στη διαμόρφωση των κυβερνητικών πολιτικών, η οποία αποβαίνει υπέρ τους και εις βάρος της πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών[/pullquote]

«Ζούμε σε μια πλούσια ήπειρο όπου η φτώχεια και η ανισότητα είναι σε άνοδο, κάτι το οποίο είναι το προϊόν πολιτικών επιλογών, και όχι της μοίρας», δήλωσε η Ναταλία Αλόνσο, αναπληρώτρια διευθύντρια για τις καμπάνιες της Oxfam στην Ευρώπη. «Για την αντιμετώπιση της ανισότητας και της φτώχειας στην Ευρώπη, πρέπει να μειώσουμε την επιρροή των πλουσίων και ισχυρών στη διαμόρφωση των κυβερνητικών πολιτικών, η οποία αποβαίνει υπέρ τους και εις βάρος της πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών», τόνισε και σηεμίωσε πως «περισσότερη διαφάνεια στη χάραξη πολιτικής θα ήταν μια σημαντική αρχή».

Η έκθεση τονίζει ότι τα μέτρα λιτότητας σε συνδυασμό με την άδικη και οπισθοδρομική φορολόγηση, είναι οι δύο βασικοί παράγοντες για την ανισότητα στην Ευρώπη και, σύμφωνα με την Ναταλία Αλόνσο, «οι κυβερνήσεις πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το αθέμιτο φορολογικό μας σύστημα, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να πληρώνουν το μερίδιό τους σε φόρους. Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να επανεξετάσουν τη λιτότητα, να επανεπενδύουν στις δημόσιες υπηρεσίες και να εγγυηθούν αξιοπρεπείς μισθούς, έτσι ώστε οι φτωχότερες κοινωνίες μας να μην είναι αναγκασμένες να συνεχίζουν να πληρώνουν το τίμημα της οικονομικής κρίσης».

πηγή: efsyn.gr

Αυτά είπε η Oxfam και σωστά μίλησε η Oxfam, γιατί ΜΌΝΟ μια αλλαγή νομίσματος χωρίς την εξασφάλιση ότι ΚΑΙ ΠΆΛΙ δεν θα κάνει κουμάντο η καλά ριζωμένη ελίτ στη διακυβέρνηση της χώρας… ΕΊΝΑΙ Η ΑΠΌΛΥΤΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΊΑ!!!

Κάτι που δυστυχώς ούτε καν ως υπόσχεση δεν έχει δοθεί από τα χείλια των δραχμολατρών. Καλά κάνουν, γιατί μάλλον και δεν πρόκειται να την κρατήσουν…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη