Η κοινωνική ανισότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο κοστίζει 550 ζωές κάθε μέρα

Η

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι στη Βρετανία πεθαίνουν πρόωρα εξαιτίας των κοινωνικών ανισοτήτων που κινδυνεύουν να εδραιωθούν, λέει κορυφαίος γιατρός

Ο Sir Michael Marmot, ο οποίος έχει ασχοληθεί με τη σχέση μεταξύ υγείας και πλούτου, προειδοποίησε ότι έρευνα αποκάλυψε μια έντονη αναδυόμενη «κοινωνική διαβάθμιση» στη Βρετανία.

Οι φτωχοί, όχι μόνο πεθαίνουν κατά μέσο όρο επτά χρόνια νωρίτερα από τους πλούσιους, αλλά αναμένεται να γίνουν και άτομα με ειδικές ανάγκες 17 χρόνια νωρίτερα. Οι μεσαίες τάξεις της χώρας δείχνουν να έχουν προσδόκιμο ζωής οκτώ χρόνια λιγότερο από ό, τι οι πλουσιότεροι.

Ωστόσο, ήταν στον τομέα της εκπαίδευσης, όπου Marmot δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε πόσο έντονα άδικη έχει γίνει η ζωή. «Αν όλοι είχαν την ίδια θνησιμότητα με εκείνη των ατόμων με πανεπιστημιακή μόρφωση, τότε θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε 202.000 πρόωρους θανάτους ανθρώπων ηλικίας 75 ετών και κάτω κάθε χρόνο».

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γεννιούνται, μεγαλώνουν, ζουν και εργάζονται κάποιοι οι Βρετανοί, κοστίζουν μόνο στη χώρα 550 ζωές το χρόνο, τονίζει ο γιατρός.

Τουλάχιστον 8,1 εκατομμύρια γονείς και παιδιά που ζουν με λιγότερα από όσα χρειάζεται για να καλύψουν έναν ελάχιστο προϋπολογισμό των νοικοκυριών, ενώ ήταν 5,9 εκατομμύρια το 2009.

Ο Marmot, ο οποίος πρόκειται να γίνει πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, επέκρινε την «ατζέντα λιτότητας» που προωθείται από πολλούς πολιτικούς, λέγοντας ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού της ευθύνης είχε επισημάνει ότι είχε κόψει 5% από το ΑΕΠ.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η προτεινόμενη £ 200 περικοπή των δημόσιων δαπανών υγείας σε μια τέτοια στιγμή ήταν κάτι “πολύ κακό”. Αμφισβήτησε, επίσης, τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης των 66 και να τα συνδέσει με το προσδόκιμο ζωής.

Πρόσφατα δεδομένα έδειξαν τη μέση ηλικία στην οποία οι άνθρωποι θα μπορούσαν να παραμείνουν σε καλή υγεία ήταν περίπου τα 64 για τους άνδρες και 66 για τις γυναίκες.

Επεσήμανε επίσης ότι ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής συγκαλύπτει μια διαφορά 16 ετών μεταξύ των καλών και κακών γειτονιών. Μέχρι την ηλικία των 68, σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων στην Αγγλία έχουν μια αναπηρία που θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την παραμονή τους στην εργασία.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε: «Θέλουμε όλοι να έχουν την ίδια δυνατότητα να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή, ανεξάρτητα με το ποιοι είναι ή που ζουν. Η μείωση των ανισοτήτων υγείας είναι κεντρικής σημασίας για το έργο του Τμήματος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών μας για τη μείωση του καπνίσματος και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αλλά είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος του έργου των τοπικών αρχών που έχουν ηγετικό ρόλο στη δημόσια υγεία στην περιοχή τους».

God save the Queen: Η Ελισάβετ, μακροβιότερη Βασίλισσα της Αγγλίας

Queen-Elizabeth-II_454x2801-450x279Η  Ελισάβετ Β’ μόλις έσπασε ένα ακόμα ρεκόρ: είναι πλέον η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της χώρας, ρεκόρ που κατείχε η βασίλισσα Βικτωρία με 63 χρόνια και 216 μέρες (20 Ιουνίου 1837- 22 Ιανουαρίου 1901).

Στα 63 χρόνια της βασιλείας της, η Ελισάβετ έχει δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε 13 πρωθυπουργούς με πρώτο τον Ουίνστον Τσώρτσιλ (1952-55).

Έχει επίσης δει να σχηματίζονται κυβερνήσεις στο όνομά της από 11 πρωθυπουργούς στον Καναδά, 12 στην Αυστραλία και 14 στη Νέα Ζηλανδία.

Έχει συναντηθεί με 12 προέδρους των ΗΠΑ: από τον Χάρι Τρούμαν μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ βρέθηκε στο Βατικανό για να συναντηθεί με επτά ποντίφικες: από τον Πίο ΙΒ’ μέχρι και τον αργεντινό Φραγκίσκο.

Στις 6 Μαΐου 1994 εγκαινίασε -μαζί με τον τότε Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν- το τούνελ που ένωσε οριστικά τη Βρετανία με τη Γηραιά Ήπειρο.

Εξακολουθεί να είναι αρχηγός 12 κρατών, μεταξύ αυτών ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Είναι επίσης η πρώτη Βρετανή μονάρχης που επισκέφθηκε την Ιρλανδία από τότε που κέρδισε –με πολύ αίμα- την ανεξαρτησία της.

Η ίδια δεν χρειάστηκε ποτέ να βγάλει δίπλωμα οδήγησης, αφού αυτά εκδίδονται στο όνομά της. Είναι και ο μοναδικός άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν χρειάζεται διαβατήριο για να ταξιδέψει και ταξιδεύει σχεδόν σε όλο τον πλανήτη ασταμάτητα.

Έχει ζητήσει να ενημερώνεται για το ποιος κλείνει τα 100 και στέλνει ευχητήρια κάρτα και όπως ακούγεται, το μυστικό της μακροζωίας της βρίσκεται στη διατροφή. Βασιλικά μποστάνια και ιδιωτική κτηνοτροφία, εξασφαλίζουν το καθημερινό γεύμα το οποίο, όπως ακούγεται εντόνως, συμπληρώνεται και με «ειδικά» συστατικά που δεν μπορούν να κατονομαστούν.

Η ανθρωποφαγία στη Βρετανία θεωρείται μη νόμιμη από τις αρχές του 1800.

Κατά τα άλλα, το δίλημμα που θέτουν στους Βρετανούς δεν είναι αν δέχονται ή όχι αυτή την εδραίωση της κοινωνικής ανισότητας λόγω μόνιμων και αυξανόμενων μέτρων λιτότητας, αλλά αν θέλουν να παραμείνουν ή όχι στην Ε.Ε. Φαίνεται ότι το κόλπο αντιπερισπασμού δουλεύει μια χαρά κι εύκολα μετατίθενται οι ευθύνες της κάθε ντόπιας ελίτ στους «άλλους». Η Βρετανία δεν είναι στην ευρωζώνη, οπότε το Βrexit παίζει αλλιώς σε αυτούς για να κερδηθεί ο «απαραίτητος χρόνος».

Τελικά έχει αποδειχθεί ότι το πιο ισχυρό παγκόσμιο νόμισμα, είναι ο «χρόνος» και ότι κάποιοι τον «αγοράζουν» μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μείωσης των πληθυσμών…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη