Όταν ο ΟΗΕ ψηφίζει για το δημόσιο χρέος η Ελλάδα κλείνει το μάτι σε ΗΠΑ, Βερολίνο, Ισραήλ

Ό

Το είχε πει εξάλλου ο μεγαλύτερος θεατρικός συγγραφέας όλων των αιώνων: «Όλος ο κόσμος είναι ένα παλκοσένικο»

Με 136 ψήψους υπέρ, μόλις 6 κατά και 41 αποχές, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε χθες ένα ψήφισμα που θέτει εννέα βασικές αρχές αναφορικά με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών, καλώντας παράλληλα τις χώρες μέλη του διεθνούς οργανισμού να στηρίξουν έμπρακτα το περιεχόμενο του ψηφίσματος.

Το εν λόγω ψήφισμα, οδήγησαν οι πιέσεις της Αργεντινής έπειτα από τη μεγάλη κρίση χρέους. Ειδικότερα το ψήφισμα καλεί κράτη οφειλέτες και δανειστές να συμπεριφέρονται με «καλή πίστη και με πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές λύσεις αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους».

Σύμφωνα με τη διατύπωση του ψηφίσματος «ένα κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να σχεδιάζει τη δική του μακροοικονομική πολιτική, η οποία συμπεριλαμβάνει και θέματα αναδιάρθρωσης χρέους, η οποία δεν θα πρέπει να αποθαρρύνεται ή να δυσχεραίνεται από οποιοδήποτε καταχρηστικό μέτρο».

Το ψήφισμα επισημαίνει επίσης ότι κάθε κυρίαρχο κράτος δεν επηρεάζεται από δικαστικές αποφάσεις ξένων κρατών η οποία σχετίζονται με θέματα δημόσιου χρέους, προσθέτοντας μάλιστα ότι οποιεσδήποτε εξαιρέσεις οφείλουν να είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι η όποια αναδιάρθρωση χρέους θα πρέπει να οδηγεί σε μια σταθεροποίηση της κατάστασης του δημόσιου χρέους, δίχως βέβαια να πλήττει τα δικαιώματα των δανειστών, αλλά παράλληλα ενδυναμώνοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Ποιοι καταψήφισαν και γιατί

Εντάσεις ήγειρε από την πλευρά της η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στη ΓΣ, υποστηρίζοντας ότι η γλώσσα του ψηφίσματος είναι «προβληματική» καθώς και ότι οι χώρες με πρόβλημα χρέους δεν έχουν κανέναν «κυριαρχικό δικαίωμα» να αποφασίζουν για την αναδιάρθρωσή του. Παράλληλα οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με το θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους εμπίπτουν ήδη στη δικαιοδοσία άλλων διεθνών οργανισμών, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Διεθνής Ένωση Χρηματαγορών (International Capital Markets Association).

Σύμφωνα με την επίσημη θέση των ΗΠΑ, αλλά και των άλλων χωρών που καταψήφισαν το ψήφισμα – όπως Mεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Ιαπωνία και Ισραήλ– η μελλοντική δημιουργία ενός καταστατικού μηχανισμού για τη ρύθμιση ζητημάτων αναδιάρθρωσης χρέους θα επέφερε ανασφάλεια στις διεθνείς αγορές.

Αποχή από την Ελλάδα!

H υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να απέχει, εναρμονιζόμενη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, Βερολίνου και Ισραήλ. Τις έντονες αντιρρήσεις εξέφρασαν ο Νίκος Κοτζιάς και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ «διπλωματικοί κύκλοι» -γενικώς και αορίστως- απαντούν ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει σχέση με εκείνα για τα οποία έγινε η ψηφοφορία στον ΟΗΕ, αφού είναι διαφορετική η φύση του (χρέος προς κράτη με πολύ χαμηλό επιτόκιο κλπ.). Ε, και;;; Ακόμα κι έτσι να ήταν, που δεν είναι, η Ελλάδα δεν θέλει την ελάφρυνση του χρέους αυτών των χωρών;

Η απάντηση είναι όχι, γιατί τυχόν υποστήριξη του ψηφίσματος θα έφερνε την Ελλάδα σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, που απείχαν και τη Βρετανία που το καταψήφισε, και από τις οποίες η Ελλάδα… αναμένει ελάφρυνση του χρέους!

Το θέμα του επίδικου ψηφίσματος αφορούσε κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Αργεντινή, και από αυτές υποστηρίχθηκε. Εμείς είμαστε υπερ-αναπτυγμένοι!

Ποτέ εξάλλου, σημειώνουν οι ίδιοι (άγνωστοι) διπλωματικοί κύκλοι, δεν δόθηκαν από την απελθούσα κυβέρνηση οδηγίες στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία για το πώς θα ψηφίσει στον ΟΗΕ.

Οι τελευταίες οδηγίες είχαν δοθεί το 2014 από την τότε κυβέρνηση και προέβλεπαν και τότε αποχή, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.

Και πόσο δίκιο έχει τελικά ο Σαίξπηρ!

Αν δεν είναι αυτό παλκοσένικο, τότε τι είναι; Τσάμπα πήγε η ομιλία της Κωνσταντοπούλου στον ΟΗΕ, αφού τελικά όχι μόνο η ελληνική ιντελιγκέντσια απείχε της ψηφοφορίας, αλλά ο ίδιος ο ΟΗΕ δεν πήρε καμία πρωτοβουλία να θέσει από μόνος του το θέμα του ελληνικού χρέους – δεν ξέρει ακόμα ότι η Ελλάδα τελεί υπό καθεστώς ομηρίας; Πως συμπεριφέρεται ένας ΟΗΕ όταν ένας μέλος του συμμετέχει στις αποφάσεις με μια διακυβέρνηση που μονίμως καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία ο ίδιος -υποτίθεται- έχει ψηφίσει; Τι νόημα έχει να αναγνωρίζεις τη διακυβέρνηση μιας χώρας και να την δέχεσαι ισότιμα όταν αυτή με εμφανή τρόπο, όπως μια δικτατορία, ή κρυφό τρόπο, όπως μια επίπλαστη δημοκρατία, σφαγιάζει τον λαό της;

Αλλά είπαμε, μεγαλύτερη γελοιότητα από το να πιστεύεις ότι θα βρεις το δίκιο σου στο όργανο της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης των γκλομπαλιστών, δεν υπάρχει.

Εξάλλου, το ψήφισμα είναι καθαρά για το θεαθήναι, αφού δεν έχει καμία απολύτως δεσμευτική ισχύ όπως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία επίσης καταλήγουν στο «μπαίνει από το ένα αυτί, βγαίνει από το άλλο»…

 

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη