Τα “κόκκινα δάνεια” επιχειρήσεων έγιναν καταθέσεις πλούσιων επιχειρηματιών στο εξωτερικό!

Τ

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται, μέχρι… να την μάθουμε!

Όπως όλα δείχνουν, τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων έγιναν καταθέσεις σε προσωπικούς λογαριασμούς  επιχειρηματιών στο εξωτερικό.

Αυτή την «υπόνοια» έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών καθώς πληθαίνει το παράδοξο φαινόμενο πλούσιοι επιχειρηματίες να ηγούνται υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Οι τράπεζες “προσπαθούν” να εντοπίσουν τέτοιες περιπτώσεις συγκεντρώνοντας και ανταλλάσσοντας στοιχεία προκειμένου να καταφέρουν να ανακτήσουν έστω μέρος των οφειλών.

Ωστόσο τραπεζικές πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα «Κ» τονίζουν πως κάτι τέτοιο είναι αρκετά σύνθετο καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιχειρηματίες έχουν κινηθεί με τρόπο ώστε να μην αφήνουν ευδιάκριτα ίχνη.

Στελέχη τραπεζών επισημαίνουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύμπτωση: ότι τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται είναι αντίστοιχα της μείωσης των καταθέσεων. Τον Δεκέμβριο του 2013 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν διαμορφωθεί στα περίπου 70 δισ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις από τα επίπεδα των 230 δισ. ευρώ το 2009 συρρικνώθηκαν στο επίπεδο των 160 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013, δηλαδή είναι μειωμένες κατά 70 δισ. ευρώ.

Οπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, περίπου 20 δισ. ευρώ από τη μείωση των καταθέσεων αφορά χρήματα που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα, στο τέλος του 2013 τα επιχειρηματικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν έφταναν τα 30 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πιθανό ποσό κοντά στα 10 δισ. ευρώ να αφορά «αρπακτική στρατηγική», δηλαδή επιχειρηματίες που υπερχρέωσαν τις επιχειρήσεις τους και μετέφεραν μεγάλο μέρος των δανείων που έλαβαν σε προσωπικούς λογαριασμούς. Πρόκειται για ανθρώπους που το 2011 – 2012, διαβλέποντας ότι υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα η Ελλάδα να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, επέλεξαν στρατηγικά να σταματήσουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους και να μεταφέρουν όλη τη ρευστότητά τους σε ξένες τράπεζες σε προσωπικούς λογαριασμούς. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι πλούσιοι ιδιοκτήτες εταιρειών περιμένουν από το κράτος να λύσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που οι ίδιοι δημιούργησαν ελπίζοντας σε κάποιου είδους «κούρεμα» υποχρεώσεων. Παράλληλα, αρνούνται να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου στις εταιρείες τους και επιθυμούν να διατηρήσουν τον πλήρη έλεγχο.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η αναντιστοιχία μεταξύ πλούσιων κυρίων μετόχων και χρεοκοπημένων εταιρειών αποτελεί την καρδιά του προβλήματος, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τράπεζες εξακολουθούν να κάνουν ρυθμίσεις και να διευκολύνουν επιχειρηματίες που έχουν επιλέξει ως στρατηγική να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Το μεγάλο κόλπο επί ΠΑΣΟΚ του Αντρέα επαναλαμβάνεται

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου -ο πρώτη φορά σοσιαλισμός- βγήκε πρωθυπουργός, έβαλε λουκέτο στις μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα (izola, pitsos, elinda, κτλ ) Διπλασίασε μισθούς, έκανε αβέρτα προσλήψεις στο δημόσιο, έκανε αβέρτα κουβέρτα κρατικοποιήσεις αποζημιώνοντας αδρά τους επιχειρηματίες οι οποίοι είχαν πρώτα προλάβει να πτωχεύσουν τις εταιρείες τους, πλην όμως όχι τους εαυτούς τους.

Αυτό είχε σαν λογικό αποτέλεσμα η Ελλάδα πλέον να μην παράγει οπότε και να μην εξάγει τίποτα κλείνοντας την κάνουλα των κρατικών εσόδων, η οποία έκτοτε δεν ξανάνοιξε ποτέ.

Αποτέλεσμα λόγω μη εσόδων και πολλών εξόδων να πάει σε δανεισμό. Η Ελλάδα μετά το 1981 για πρώτη φορά φτάνει στο σημείο να καταναλώνει περισσότερα από αυτά που παράγει.

Κι έτσι εκτόξευσε το χρέος, το οποίο – την συνέχεια την γνωρίζετε – τεχνηέντως διογκώθηκε και συνεχίζει να διογκώνεται μετά από την υπογραφή κάθε νέου μνημονίου.

Αποδόθηκαν ποτέ ευθύνες; Όχι. Αναφέρθηκαν ποτέ τα ποσά και τα ονόματα (ένας εκ των οποίων είναι και ο πεθερός του Βαρουφάκη, με την Πειραϊκή Πατραϊκή) όλων αυτών των επιχειρηματιών που γέμισαν “σοσιαλιστικά” τις τσέπες τους κατακλέβοντας:

  1. Την ίδια τους την επιχείρηση
  2. Το Κράτος πουλώντας τους εκ των υστέρων φύκια για μεταξωτές κορδέλες
  3. Τον ελληνικό λαό που χρεώθηκε τα κέρδη τους

Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, στις απανωτές ανακεφαλοποιήσεις τραπεζών που καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, με περικοπές, με αύξηση ΦΠΑ και με μεταρρυθμίσεις, βεβαίως βεβαίως.

Κι επειδή με μαθηματική ακρίβεια όλα αυτά ΔΕΝ θα πετύχουν έχουμε και το Plan B να περιμένει στη γωνία, για όλους αυτούς που έκαναν απανωτές εκροές κεφαλαίων: Το Grexit!

Ακούσατε κανέναν από τους ιερείς του εθνικού νομίσματος να αναφέρονται ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΆ σε αυτή την ελίτ που μας κατακλέβει από το 1981 και δώθε, με ταχείς ρυθμούς; Ούτε οι μνημονιακοί, ούτε οι Grexitάδες αναφέρονται σε αυτή. Γιατί αυτό που μαστίζει κύρια τη χώρα είναι η διαφθορά και η διαπλοκή. Και είναι ΑΥΤΉ υπεύθυνη για τις κοινωνικές ανισότητες και όχι τα νομίσματα!

Τα ίδια σκ@τ@ με δραχμή, τα ίδια με ευρώ!

Και το πιο γελοίο είναι ότι, ακόμα και σήμερα, που η δανειοδότηση από τις Τράπεζες γίνεται με το σταγονόμετρο, τα επιχειρηματικά δάνεια καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τραπεζικού δανεισμού, το 48,3%, όσο τα προηγούμενα … «κουρεύονται»!

Ό,τι δεν σου δείχνουν, κοίτα. Ό,τι δεν σου λένε, άκου. Κι ό,τι σου κρύβουν, ψάξε!

Σε αδηφάγες μασέλες καρχαριών πάνε τα 135 εκ. της ΕΤΑ

03 Οκτωβρίου 2014 – δημοσιεύτηκε στη Σημερινή της Κύπρου

Για «απάτη» η οποία στήνεται εις βάρος των μικρών, κυρίως οικογενειακών, επιχειρήσεων κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥΜΕΑ).

Σε ανακοίνωση ο ΣΥΜΕΑ υποστηρίζει ότι «τα €135 εκατομμύρια που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως υπό μορφή χαμηλότοκου δανείου με κυβερνητικές εγγυήσεις, κατανεμημένα €50 εκατομμύρια στον Συνεργατισμό, πριν 2 μήνες, €50 εκατομμύρια στην Τράπεζα Κύπρου τώρα και €35 εκατομμύρια στην Ελληνική Τράπεζα, θα καταλήξουν και πάλι στις “αδηφάγες μασέλες των καρχαριών”».

Σύμφωνα με τον ΣΥΜΕΑ, οι Διοικήσεις των Τραπεζών «ανακοίνωσαν ότι θα τα διαθέσουν αποκλειστικά σε μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις».

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν στους μεγαλοοφειλέτες ως χαμηλότοκα δάνεια για να παραμείνουν στις τράπεζες έναντι των παλιών τους οφειλών και έτσι οι τράπεζες «αφού υποτίθεται ότι έλαβαν μέρος των οφειλομένων, θα προβούν στις αναδιαρθρώσεις ή αναχρηματοδοτήσεις των δανείων τους και το επόμενο βήμα είναι ότι θα ανακοινώσουν οι Τράπεζες, ο Υπουργός Οικονομικών και η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ότι με τη ψήφιση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις οι μεγαλοοφειλέτες έχουν ήδη δώσει μεγάλα ποσά».

«Απαιτούμε αυτά τα χρήματα να δοθούν ως χαμηλότοκα δάνεια με επιτόκια όχι πέραν του 2% στις μικρές επιχειρήσεις που ακόμα λειτουργούν με ανώτατο ποσό €50.000 για να επωφεληθούν πιο πολλοί. Αν δεν αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων θα καλέσουμε τα μέλη μας να διακόψουν τη συνεργασία τους με τις τρεις πρώην Κυπριακές Τράπεζες και να συνεργαστούν με άλλες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος ο ΣΥΜΕΑ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών, γενικότερα την Κυβέρνηση, την Κεντρική Τράπεζα και τη Βουλή να παρέμβουν άμεσα «για να ματαιώσουν το νέο σκάνδαλο στη γέννησή του».

Μη μου την ελίτ τάραττε!!!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη