Αλλαγή ρότας της Γερμανίας στο μεταναστευτικό

Α

Νομική κάλυψη στη Γερμανία προσέφερε χθες βράδυ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την απόφαση του Βερολίνου να επαναφέρει προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους στα νότια της χώρας αναστέλλοντας τη Συνθήκη Σέγκεν, λόγω του υψηλού ρυθμού εισροής προσφύγων στη Γερμανία

Αντιδρώντας στην προσφυγική κρίση και τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που εισρέουν στη χώρα, η Γερμανία επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα νότια σύνορα της χώρας αναστέλλοντας τη Συνθήκη του Σέγκεν, ενώ παράλληλα διακόπτει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την γειτονική Αυστρία.

Στις 18:40 ώρα Ελλάδας, χθες, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε τα σχέδια της κυβέρνησης στο Βερολίνο και τα αιτιολόγησε με την ανάγκη αποκατάστασης της τάξης και της επιστροφής στην καθημερινότητα.

Από εδώ και στο εξής όσοι περνούν τα σύνορα με τη Γερμανία χρειάζονται ταξιδιωτικά έγγραφα. Όλοι οι συνοριοφύλακες έχουν τεθεί μέχρι νεοτέρας σε συναγερμό. Όπως σημειώνει το Spiegel Online η ομοσπονδιακή αστυνομία στέλνει όλο το διαθέσιμο προσωπικό στη Βαυαρία για τον έκλεγχο των συνόρων.

Tην ίδια ώρα διακόπτεται και η σύνδεση Γερμανίας – Αυστρίας με το σιδηρόδρομο. Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν ότι αναστέλουν τα δρομολόγια μέχρι αύριο το πρωί, 06.00.

Την Τρίτη η καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί με τον αυστριακό ομολόγό της Βέρνερ Φάιμαν στο Βερολίνο για να συντονίσουν τα επόμενα βήματα των δύο χωρών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία ανακοίνωσε και η Τσεχία, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε «μεγάλη κατανόηση» για τη γερμανική απόφαση.

Με την στροφή στο μεταναστευτικό η Γερμανία θέλει να κερδίσει χρόνο και να δώσει τη δυνατότητα στις αρχές του Μονάχου και άλλων πόλεων να διαχειριστούν χωρίς την πίεση των εξελίξεων την επιχείρηση στέγασης των χιλιάδων προσφύγων. Επιδιώκει επίσης να στείλει ένα μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις: αφενός στους πρόσφυγες για να σταματήσουν να έρχονται, και αφετέρου προς την ΕΕ για να βρεθεί λύση αύριο στο θέμα της ποσόστωσης, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των 28. ‘Οπως δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει το προσφυγικό.

Κομισιόν: Καλυμμένη η Γερμανία

Παρότι η απόφαση του Βερολίνου προκάλεσε αίσθηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με γραπτή της δήλωση, προσφέρει πλήρη νομική κάλυψη στην καγκελάριο Μέρκελ: «Η προσωρινή επαναφορά συνοριακών ελέγχων μεταξύ κρατών-μελών είναι μια εξαίρεση που προβλέπεται ρητά στον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και ρυθμίζεται από αυτόν, σε περιπτώσεις κρίσης», αναφέρεται στη δήλωση της Κομισιόν, ενώ προστίθεται ότι «η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να είναι μια περίπτωση που καλύπτεται από τους κανονισμούς».

Η ανακοίνωση πρόσθεσε ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα κρατούσε την κατάσταση υπό εξέταση και είπε ότι ο στόχος ήταν να επιστρέψει η συνηθισμένη κατάσταση μηδέν ελέγχων μεταξύ κρατών-μελών της ζώνης Σένγκεν, «το γρηγορότερο εφικτό».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ λίγο πριν ανακοινώσει η κυβέρνησή της την απόφαση για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, πιέζει τις απρόθυμες χώρες της ανατολικής Ευρώπης να υποστηρίξουν τις προτάσεις της Επιτροπής, με τις οποίες συμφωνεί η Γερμανία, για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες στην ΕΕ.

Ο Γιούνκερ μίλησε επίσης και με τους ηγέτες της Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας την Κυριακή, σε μια προσπάθεια να σπάσει τη συλλογική τους αντίσταση στα σχέδιά του πριν την επείγουσα συνάντηση των υπουυργών εσωτερικών την χωών -μελών της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 1600 ώρα Ελλάδας σήμερα (Δευτέρα), αν και διπλωμάτες ανέφεραν ότι το αδιέξοδο δεν είχε αρθεί μέχρι και την Κυριακή το βράδυ. Οι συνομιλίες με τους αντιπροσώπους των χωρών αυτών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες σήμερα στις 09:00 ώρα Ελλάδας, για να συζητηθούν συμβιβασμοί που διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, DW, Έθνος

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη