Που θα πάνε τα 35 δισ. ευρώ όταν και αν τα πάρουμε;

Π

Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον εβγάλαμε, και όλοι αναρωτιούνται που θα πάει το πακέτο Γιούνκερ των 35 δισ. ευρώ, όταν και εφόσον μας το δώσει

Υποτίθεται ότι θα είναι μια «ένεση» για ανάπτυξη και την «αναθέρμανση της οικονομίας». Και λέω “υποτίθεται”, γιατί κανένα από τα κόμματα δεν έχει δώσει καμία απολύτως πρόταση για ανάπτυξη, καθαρή συγκεκριμένη, στοχευμένη και κοστολογημένη.

Σημειώνεται πως αυτά τα 35 δις, αφορούν πόρους που είχαν ήδη εγκριθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων – 19,5 δισ. ευρώ και πρόκειται ουσιαστικά για το γνωστό ΕΣΠΑ- και επιπροσθέτως εκείνων που προορίζονται να διατεθούν στους αγρότες – ύψους 15.5 δισ. ευρώ- για την περίοδο 2014-2020. Και όχι δεν έχει έχει σχέση με το πραγματικό, επενδυτικό «πακέτο Γιουνκέρ» των 300 δισ. ευρώ.

Η HuffPost Greece απευθύνθηκε σε “ευρωπαϊστές” βουλευτές και εκ νέου υποψηφίους κομμάτων, που… και πάλι “υποτίθεται” ότι γνωρίζουν το θέμα, αλλά όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, ξεκάθαρη μια απάντηση δεν πήραν.

«Καύσιμη ύλη για την αναθέρμανση της οικονομίας», Γιάννης Μπαλάφας*

Μπαλάφας«Στις 20 Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Στις 21 θα πρέπει να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση (ακόμη και με αυτοδυναμία) θα έχει ευρύτερα χαρακτηριστικά.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, είναι η ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν εκείνες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να «ξεκολλήσει» η χώρα από την ύφεση, την λιτότητα και τα μνημόνια. Χρειαζόμαστε ιδέες, ανθρώπινους πόρους και -κυρίως- χρηματοδότηση. Εδώ υπάρχει η πρόκληση που ακούει στο όνομα «Πακέτο Γιούνκερ». Πρόκειται για περίπου 35 δις ευρώ τα οποία σε βάθος τριετίας μπορεί να αποτελέσουν την «καύσιμη ύλη» για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία προτάσεων και επενδυτικών οχημάτων για την αξιοποίηση του, το οποίο προβλέπει:

  • Ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
  • Διερεύνηση σύστασης Εισηγμένου Επενδυτικού Κεφαλαίου για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις
  • Επενδυτικές προτάσεις σε Ενέργεια, Μεταφορές, Έρευνα και Ανάπτυξη, Καινοτομία, Παιδεία.

Στο πρόγραμμα μας προβλέπονται και συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας η οποία θα επιτευχθεί με:

  • Την υλοποίηση του νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων,
  • Την ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων,
  • Τη μείωση των τιμών με την επανεξέταση του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τις μεταρρυθμίσεις σε στοχευόμενους κλάδους στους οποίους κυριαρχούν ολιγοπωλιακά συμφέροντα.
  • Την αναβάθμιση της θεσμικής υποδομής αναφορικά με την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, ώστε να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία μέσα από το νέο ταμείο που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, και να διευκολύνουμε τις συμπράξει ελληνικών επιχειρήσεων με στρατηγικούς επενδυτές από το εξωτερικό.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι τα κονδύλια δεν θα καταλήξουν στις «τσέπες ημετέρων» (όπως συνέβαινε στο παρελθόν) αλλά σε πραγματικές επενδύσεις!».

*Αντιπρόεδρος Βουλής, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Στοίχημα η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και των επενδύσεων», Νότης Μηταράκης*

Μηταράκης«Τους τελευταίους μήνες γίνεται στη χώρα μας αρκετή συζήτηση για το ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δις € που εγκρίθηκε επί κυβέρνησης Α. Σαμαρά.

Η χρήση του όρου «Πακέτο Γιουνκέρ» δημιούργησε μια σύγχυση στην ελληνική κοινή γνώμη καθώς ερμηνεύθηκε από πολλούς ως πρόσθετη αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ προς την χώρα μας.   Στη σύγχυση συνετέλεσε και το «Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ για την Ευρώπη» διαφαινόμενου ύψους 315 δις, που ακόμη, όμως, βρίσκεται υπό συζήτηση και πάντως δεν προβλέπει επιδοτήσεις αλλά δάνεια και αυτά χωρίς συγκεκριμένη κατανομή ανά χώρα.

Επανερχόμενοι στα καθ` ημάς, η πραγματικότητα είναι ότι το «Πακέτο Γιουνκέρ» αφορά τους πόρους που είχαν ήδη εγκριθεί για τη χώρα μας από το 2014 στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων (19.5 δις) -δηλαδή μέσω ΕΣΠΑ- και εκείνων που προορίζονται να διατεθούν στους αγρότες (15.5 δις) ως εισοδηματικές ενισχύσεις, για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, που καλύπτει όλη την ΕΕ.

Συνεπώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν είχε καμία συμμετοχή στις σχετικές διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση του. Όπως δεν ανέλαβε και καμία πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του παρά το γεγονός ότι το νέο πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα εμπροσθοβαρούς χρήσης μέρους των πόρων με μεγαλύτερη ευελιξία και μικρή ή καθόλου εθνική συμμετοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εφαρμοστικός νόμος (Ν. 4314/2014) ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και μέσα στο διάστημα των οκτώ μηνών δεν κατάφερε να εκδώσει τις σχετικές διοικητικές πράξεις που αφορούν στις νέες δομές των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης!

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ακράδαντα ότι το «Πακέτο Γιούνκερ» μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά  στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για να συμβούν αυτά οφείλουμε σε πρώτη φάση να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, τη ρευστότητα στην αγορά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ακολούθως να στρέψουμε τα κοινοτικά προγράμματα στην κατεύθυνση  της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, στις παραγωγικές επενδύσεις και τα μεγάλα ιδιωτικά έργα που δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία. Τα έργα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν είτε από ιδιωτικές στρατηγικές επενδύσεις (στους τομείς του Τουρισμού, της Ενέργειας, της Ναυτιλίας, των νέων τεχνολογιών κ.ο.κ.) είτε από τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Πρέπει να επισημανθεί ότι με το Ν. 4146/2013 που εμείς θεσπίσαμε, προχωρήσαμε στη σύσταση της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής η οποία είναι η μόνη αρμόδια υπηρεσία για την αδειοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέδειξε ότι δεν έχει σχέδιο για την πραγματική οικονομία. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η αναστήλωση του αποτυχημένου κρατικοδίατου μοντέλου που μας οδήγησε στα χρέη και τα δανεικά. Γι αυτό άλλωστε πολεμά όλες τις μεγάλες επενδύσεις και σταμάτησε τα έργα ΣΔΙΤ. Το Πακέτο Γιούνκερ δεν πρέπει να προστεθεί στον μεγάλο κύκλο των χαμένων ευκαιριών. Η στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι μονόδρομος για να βγει οριστικά η χώρα από τα μνημόνια και τη διαρκή λιτότητα. Και αυτό θα πράξει η Νέα Δημοκρατία».

*Υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ

«Τα λεφτά (πράγματι) υπάρχουν, αλλά πως τα αξιοποιούμε;», Αντιγόνη Λυμπεράκη*

Λυμπεράκη«Στο Πακέτο Γιουνκέρ πράγματι ισχύει το «Λεφτά υπάρχουν». Αλλά εκτός από την φυσική διαθεσιμότητα των χρημάτων πρέπει να ξέρεις και τι να τα κάνεις; Να έχεις δηλαδή αναπτυξιακό σχέδιο-εργαλείο, σαν αυτά που λένε ότι έχουν όλα τα κόμματα.

Και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα – μεταξύ θεωρίας και πράξης.

Ενώ όλοι μιλάνε για την ανάπτυξη, στην πράξη δεν έχουν ιδέα για το τι σημαίνει αυτή στον σύγχρονο κόσμο.

Κάποτε η ανάπτυξη ήταν έργα ‘πολιτικού μηχανικού’. Αυτά τα γνωρίζαμε, και ξέραμε και πού να τα δώσουμε. Τα λεφτά μοιράζονταν και το έργο σχεδιαζόταν από το Κράτος. ‘Ανάπτυξη’ κομμένη-ραμμένη στα μέτρα του παλιού πολιτικού συστήματος.

Το πρότυπο αυτό συνεχώς μεγάλωνε το Δημόσιο, το φόρτωνε με λειτουργικά έξοδα και τελικά είχε ελάχιστη επίπτωση στην παραγωγή πλούτου.

Για να αξιοποιηθούν τα λεφτά που τώρα υπάρχουν, δεν αρκεί να ξοδευτούν. Πρέπει να φτάσουν στην παραγωγή, στον ιδιωτικό τομέα. Και εκεί απαιτούνται προσαρμογές:

  • Προσαρμογές ιδεολογικές –ο ιδιώτης δεν αντιμετωπίζεται με καχυποψία αλλά ως ι συνεταίρος σε κοινή προσπάθεια. Η διαφάνεια στην επιλογή εγγυάται την αποδοτική συνεργασία.
  • Προσαρμογές πρακτικές: Τα σχέδια πρέπει να επιτελούνται με αρτιότητα. Όταν το ζητούμενο είναι ο εκσυγχρονισμός, δεν μπορεί το Δημόσιο να θυμίζει εργολάβο του ’50.

Για να υλοποιηθεί ένα σύγχρονο επενδυτικό πακέτο απαιτείται ένα σύγχρονο Κράτος. Ένα Κράτος που μιλά με τις μεγάλες πολυεθνικές αλλά και που καταλαβαίνει την αγωνία του προικισμένου (αλλά μικρού σε μέγεθος) επιχειρηματία.

Το Κράτος-Λάφυρο που είχαμε ως τώρα πρέπει να αλλάξει. Χωρίς ένα νέο, άρτιο, κρατικό μηχανισμό τα λεφτά μόνο θα υπάρχουν και δεν θα αξιοποιούνται».

*Υποψήφια βουλευτής με το Ποτάμι

«H αναδιανομή του πλούτου προϋποθέτει την παραγωγή του», Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος*

original«Ύστερα από επτά μήνες ακινησίας και απραξίας, κατά τους οποίους το κίνημα «δεν πληρώνω» μετακόμισε από τα διόδια στα Υπουργεία, ήρθε η ώρα να θυμηθούμε το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ» για την Ελλάδα.

Η διαπραγμάτευσή του είχε γίνει το 2014 και η έγκρισή του ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου για το ΕΣΠΑ, τον οποίο υπενθυμίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε ως αντιπολίτευση.

Το 2014, απορροφήθηκαν 5,8 δις. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013, σε μικρά και μεγάλα έργα σε όλη την Ελλάδα, νοσοκομεία, σχολεία, δρόμους, πλατείες, αλλά και για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, επαγγελματιών, αγροτών, σε κάθε γωνιά της χώρας, δημιουργώντας 85.000 θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεκινήσει η απορρόφηση και ΣΕΣ 2014-2020, με εμπροσθοβαρείς δράσεις που ήδη είχαν αρχίσει να χρηματοδοτούνται (πρώτα και μόνο για την Ελλάδα από όλες τις χώρες της ΕΕ), από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στους επτά μήνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πάγωσαν όλα. Η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων έπεσε στο 0%, ενώ από τη μη εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ κινδυνεύουν να χαθούν περισσότερα από 3 δις ευρώ στις επόμενες εβδομάδες. Τα δε επιπλέον του ΣΕΣ χρήματα του «πακέτου», αν τελικά έρθουν στη χώρα μας, αφορούν μόχλευση κεφαλαίων. Αυτό σημαίνει πως – για να διοχετευθούν στην αγορά – είναι απαραίτητο ένα πολύ δυνατό και αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα, αλλά και δυναμικές επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν.

Είναι ξεκάθαρο πως έχουμε άμεση ανάγκη από μία εντελώς διαφορετική αντίληψη και πρακτική. Από ένα σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών θα αποτυπωθεί σε μία προγραμματική συμφωνία των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Η χώρα χρειάζεται μία σταθερή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με ορίζοντα τετραετίας, η οποία θα εργαστεί με βάση τη λογική: πρώτον, για να μη χαθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2007-2013, δεύτερον να ξεκινήσει η υλοποίηση του ΣΕΕΣ 2014-2020, και τρίτον να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία και πηγή χρηματοδότησης, για να μπορέσει η οικονομία ξαναγίνει ανταγωνιστική, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να υποστηριχθεί το κοινωνικό κράτος.

Ο πλούτος για να αναδιανεμηθεί, πρέπει πρώτα να παραχθεί. Εκεί πρέπει να κατευθύνουμε τώρα όλες μας τις δυνάμεις, με συναίνεση και σκληρή δουλειά. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε το μέλλον της Ελλάδας και των ανθρώπων της, σε κάθε γωνιά της».

*Υποψήφιος βουλευτής με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Και όπως λένε από παλιά… απορία ψάλτου, βηξ! Καραμέλα αναπτυξιακή με «βιώσιμο» άρωμα καινοτομίας και τεχνολογίας, αλλά από προτάσεις συγκεκριμένες -ποιοι τομείς, ποιοι επενδυτές, ποια τα κονδύλια- μην περιμένετε να ακούσετε. Όσο πιο αόριστες οι προθέσεις τους, τόσο λιγότερο θα είναι αποτυχημένες, αφού όταν δεν έχουν πει κάτι συγκεκριμένο, πως αυτό θα διαψευστεί;

Το Θεό τους δεν έχουν, όταν λένε ψέματα και αοριστίες…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη