Κυβέρνηση: Λίγοι και… τεχνοκράτες!

Κ

Σ΄ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα 25- 27 υπουργών και υφυπουργών, με ευρεία συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών (μη πολιτικών) προσωπικοτήτων καταλήγει, ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας

Σύμφωνα με το Βήμα, η νέα κυβέρνηση που αναμένεται να ανακοινωθεί μετά το απόγευμα της Τρίτης, θα ορκιστεί την Τετάρτη το πρωί και αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το μείζον θέμα του προσφυγικού, εκπροσωπώντας παράλληλα και τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως κινείται προς την κατεύθυνση αυτή με στόχο τον σχηματισμό μιας ολιγομελούς κυβέρνησης (έτσι ξεκινάνε και στο τέλος διπλασιάζονται) με “κύρος” εντός και εκτός Ελλάδας.

Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στις δύο συναντήσεις που είχε την επομένη των εκλογών ο κ. Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, ήταν το προσφυγικό και η μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Τα άλλα προβλήματα είναι “λυμένα” βάσει μνημονίου που πρέπει να υλοποιηθεί, ως φαίνεται.

Ο Πρωθυπουργός ήδη συζητεί με διάφορα μη πολιτικά πρόσωπα (τεχνοκράτες) για να τα εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα.

Ήδη από τον Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος διετέλεσε ως υπηρεσιακός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, να παραμείνει στη θέση του και στη νέα κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να διατηρήσει στο υπουργείο Ναυτιλίας τον Χρ. Ζώη, ο οποίος επίσης πρόσφερε έργο με το Λιμενικό στη μεταναστευτική κρίση από τη θέση του υπηρεσιακού αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας. Ενας άλλος υπηρεσιακός υπουργός ο κ. Παπαγγελόπουλος πιθανόν να προορίζεται ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Δικαιοσύνης.  Επιπλέον επανέρχεται η παλαιά δομή στο υπουργείο Εσωτερικών με την συγχώνευση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης- Προστασίας του Πολίτη, όπως ήταν επί εποχής υπουργείας Πρ. Παυλόπουλου.

Ο Ι. Δραγασάκης προορίζεται ως Πρόεδρος της Βουλής, ο Ευ. Τσακαλώτος (ο οποίος λέγεται ότι δεν επιθυμεί να είναι και πάλι ΥΠΟΙΚ) στο υπουργείο Οικονομικών και ο Γ. Χουλιαράκης στο υπό ίδρυση υπουργείο Προγράμματος που θα έχει την ευθύνη της εφαρμογής του προγράμματος, των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και των μεταρρυθμίσεων. Συζήτηση γίνεται, χωρίς ακόμα να ολοκληρωθεί, εάν θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομίας και ο υπηρεσιακός υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης ως μια ακόμα μη πολιτική προσωπικότητα, αφού στις 20 ημέρες που ήταν υπουργός παρουσίασε και αυτός έργο (με το ΕΣΠΑ και το μεταναστευτικό).

Ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας της κυβέρνησης (γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου) Μιχ. Καλογήρου αναμένεται να παραμείνει στη θέση του και στη νέα κυβέρνηση, αντικαθιστώντας έτσι τον Σπ. Σαγιά, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα κατευθύνεται σε άλλη κυβερνητική θέση.

Χαρακτηριστικό της πρόθεσης του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός ολιγομελούς υπουργικού συμβουλίου είναι και το γεγονός ότι στη συνάντηση που είχε με τον Π. Καμμένο το πρώτο πράγμα που συζητήθηκε ήταν πόσα μέλη θα αποτελείται το νέο κυβερνητικό σχήμα. Συμφώνησαν να είναι από 25 έως 27. Και αυτή ήταν και η πρώτη συμφωνία των δύο αρχηγών που μετέχουν στην συγκυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση αυτή «έπεσαν» και ονόματα, αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε ποια και αναμένεται να υπάρξει και νέα συνάντηση την Τρίτη.

Ο κ. Καμμένος πάντως σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα» αρνήθηκε ότι ζήτησε από τον κ. Τσίπρα τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ή ότι επέβαλε όρους ζητώντας έξι υπουργεία ανάμεσά τους τα υπουργεία Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης, Τουρισμού, λέγοντας ότι δεν κάνει παζάρια με τον Πρωθυπουργό. Θεωρείται όμως βέβαιον ότι στο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Καμμένος παραμένει στο Αμυνας, η Ελενα Κουντουρά επανέρχεται στο Τουρισμού, όπως επανέρχεται και η Μαρία Κόλλια στο κυβερνητικό σχήμα.

Ψηφίσατε πολιτικούς: Θα έχετε τεχνοκράτες. Εδώ και καιρό κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η απαξίωση του πολιτικού συστήματος -κάτι που γίνεται και εδώ, αλλά και παγκόσμια- θα φέρει στο μέλλον την κατάργηση του κοινοβουλευτισμού και τους φυτευτούς τεχνοκράτες που θα διοικούν σε συνεργασία με τις ΜΚΟ (που μόνο Μη ΚΟ δεν είναι) και τον ιδιωτικό τομέα ως πρώτη και τελευταία λέξη της ανάπτυξης ή… της απουσίας της.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη