ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι «πραγματικά» ειπώθηκε ανάμεσα σε Κλίντον και Τσίπρα

Α

Δεν ξέρω πόσοι έκαναν τον κόπο να ακούσουν τη συζήτηση Κλίντον – Τσίπρα, αλλά περισσότερο δεν γνωρίζω πόσοι στα αλήθεια κατάλαβαν τι ειπώθηκε μεταξύ τους και ποια εικόνα δόθηκε από την πλευρά του πρωθυπουργού μας

Ένα τελείως παραπλανητικό βίντεο-μοντάζ στο φέις, που έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, δείχνει απόσπασμα από την όλη συζήτηση με τον Τσίπρα να μην καταλαβαίνει τι του λέει ο Κλίντον και το κοινό να γελάει συνέχεια σε βάρος του. Και η απορία μου είναι, ήθελε να χτυπήσει τον Τσίπρα ή να τον καλύψει; Ναι, τα αγγλικά του είναι πανάθλια, νομίζει ότι κάνοντας παχύ κάθε «s» θα ακούγεται πιο αγγλομαθής, με αποτέλεσμα οι αγγλικοί υπότιτλοι στο βίντεο να τρελαίνονται – όπου so βγαίνει και show.

Αλλά ανόητος δεν είναι και η ιστορία της “κλοουνοποίησης” του ΓΑΠ επαναλαμβάνεται: Καλύτερα να γελάτε με τα κακά του ελληνικά (τώρα τα αγγλικα), παρά να κλαίτε και να οργίζεστε με την πολιτική του – εκτονωθείτε!

Η πρώτη ερώτηση του Κλίντον, ο οποίος μπήκε κατευθείαν στο ψητό αφού η όλη συζήτηση περί αυτού επρόκειτο, ήταν:

Τι είδους επιχειρηματικότητα θέλετε στη χώρα σας;

Πολύ καλή ερώτηση, γιατί για να είμαι ειλικρινής, έχω ακούσει τον Τσίπρα να μιλάει για ανάπτυξη, για «Βιώωωσιμη ανάπτυξη» (καμιά φορά τραβά το “ω”) αλλά τίποτα το συγκεκριμένο.

Εκείνος, βάσει σκονακίου, απαντά άρε μάρες κουκουνάρες: ότι στο πρόγραμμα σύριζα δεν είναι μόνο να διορθώσει τα παλιά κακά προγράμματα της Ελλάδας αλλά… και όλη την Ευρώπη!

Έκανα σκληρές διαπραγματεύσεις […] αποφάσισα να πάρω μια δύσκολη απόφαση (σε πρώτο πρόσωπο, πάει το κόμμα) να παραμείνω στην ευρωζώνη […] τι θα κάνουμε τώρα; Θα συνεχίσουμε τον αγώνα να “ξαναδιορθώσουμε” (recorrect) την Ευρώπη. Θα πρέπει να τους κούφανε άπαντες, εκτός… αυτό το εκτός κρατήστε το, θα σας το πω μια άλλη φορά, γιατί το “recorrect” μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο. 

Και συνεχίζει: αλλά αν η λιτότητα είναι τα κακά νέα, τα καλά είναι ότι τώρα μετά τη συμφωνία η Ελλάδα έχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα το οποίο δεν θα την εξαντλήσει από την λιτότητα – καλύπτουμε για πρώτη φορά τις ανάγκες μας για τα επόμενα 3 χρόνια και να αρχίσουμε συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους […] περιμένουμε τις δεσμεύσεις από τους εταίρους που πρέπει κι από τη δική τους πλευρά να κάνουν το ίδιο για μείωση του χρέους. Πρέπει να υπάρξει οικονομική σταθερότητα ώστε να έρθουν επενδυτές στη χώρα. (άρα δεν υπάρχει τώρα;)

Και εύλογα ο Κλίντον τον ρωτάει: μπορείτε να διαβεβαιώσετε για σταθερότητα τους επενδυτές;

Τσίρπας: το grexit έφυγε – είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων […]

Τρίτη φορά ο Κλίντον ξαναρωτάει: αν είχατε επενδύσεις, σε ποιόν τομέα της οικονομίας θα θέλατε να τις έχετε; Από τη δική σας σκοπιά, τι είδους επένδυση είναι αυτή που θα σας έφερνε καλύτερη οικονομία, καλύτερη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας; Που θα σήκωνε την πίεση από σας και θα έκανε τους πιστωτές να νιώθουν ότι θα αποζημιωθούν; Τι είναι το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε για σας;

Τότε, λοιπόν ο Τσίπρας, επιτέλους, φανερώνει τι είναι γι’ αυτόν ανάπτυξη: πολλοί τομείς, η Ελλάδα έχει σημαντική τοποθεσία και περιβάλλον – τουρισμός, γεωργία, πληροφορική, ενέργεια, υγεία, φαρμακευτική, πρέπει να επενδύσουμε ως χώρα στο ανθρώπινο δυναμικό μας. Οι επιστήμονες μας φεύγουν. Και τους χρειαζόμαστε για:  Νέα τεχνολογία, καινοτομία, start up εταιρίες – ό,τι ακριβώς σας έχουμε πει ξανά και ξανά ότι είναι η «Βιώσιμη Ανάπτυξη της Ατζέντα 21 και τι εννοούν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και η Λάγκαρντ του ΔΝΤ μιλώντας για ανάπτυξη. Τα έχουμε γράψει άπειρες φορές! [Βαρβαρότητα ή Βαρβαρότητα; | Ατζέντα 21]

Στο 16:50 που τον ρωτάει ο Τσίπρας για την παραγωγή ενέργειας στη βόρεια Ελλάδα με ανεμογεννήτριες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν οι Γερμανοί, δεν είναι ότι δεν κατάλαβε ο Τσίπρας λόγω αγγλικών και γέλασε ο κόσμος, προφανώς κάτι άλλο παίζει εκεί, γι’ αυτό και ο έξυπνος Κλίντον πέρασε σε άλλη ερώτηση:

Τον ρώτησε για πράσινη ενέργεια, δηλαδή αν θα φέρουμε εκεί επενδυτές θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους; Θα μπορέσετε να βάλετε πολλοί κόσμο να δουλέψει;

Τσίπρας: Κρίσιμη ερώτηση – Αν κάνουμε ένα πιο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον με μόνιμη φορολογία ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΘΕΡΜΈΝΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΌΛΟΙ ΓΝΩΡΊΖΟΥΝ ΤΏΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ. Ο επενδυτής πρέπει να πληρώσει τις επίσημες φορολογικές χρεώσεις, αλλά επίσης, μερικές φορές πρέπει να πληρώσει κάτω από το τραπέζι, για να προσπαθήσει να κερδίσει τη γραφειοκρατία, τις αργοπορίες στο δικαστικό τομέα, άρα αυτή η ερώτηση θα μπορέσει να απαντηθεί μετά τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε στη δημόσια διοίκηση, έτσι πιστεύω. Αν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε οικονομική και πολιτική σταθερότητα, τότε γιατί να παραμείνουν οι δυσκολίες να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα; Γιατί  θα είναι καλύτερα να επενδύσει σε άλλη χώρα της ευρωζώνης και όχι στην Ελλάδα; Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι χώρα πολλών προνομίων λόγω της τοποθεσίας της ανάμεσα σε 3 ηπείρους και θα είναι το μέρος και η χώρα στο μέλλον που θα είναι πολύ ελκυστική για επενδύσεις. Αυτή είναι η γνώμη μου και η επιθυμία μου, αλλά πρέπει να δουλέψουμε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι αν δεν κάνουμε αυτές τις αλλαγές τίποτα δεν θα αλλάξει. Άρα οι Έλληνες πρέπει να δεχτούν να κάνουν αυτές τι αλλαγές. 

(Για τυχόν ασυναρτησίες δεν ευθύνεται η μετάφραση)

Παρακαλώ; Τι είπατε; Μετά τους ΓΑΠ και Σαμαρά, είναι ο τρίτος κατά σειράν πρωθυπουργός που αποκαλεί τους Έλληνες στο εξωτερικό διεφθαρμένους. Και μάλιστα, σε ένα κοινό, που ένας Κλίντον, για τον Α ή Β λόγω, προσπαθεί να βρει επενδυτές.

Κλίντον: Θέλετε επενδυτές για σταρτ απ εταιρίες; (Α21)

Ναι – να μας εμπιστευτείτε, και ο τουρισμός καλός είναι, αλλα ειδικά στο θέμα καινοτομίας τεχνολογίας – είναι προτεραιότητα για μας.

Τα δεύτερα γέλια του φέικ βίντεο είναι μετά τα λόγια του Κλίντον που λέει ότι άρα λέτε σε αυτόν εδώ τον κόσμο να μην περιμένει (παρότι είπε το αντίθετο) να γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις κλπ άρα να σας γράψουν τώρα ένα τσεκ – κι εδώ γελάει ο Τσίπρας και μετά ο κόσμος. Ο Κλίντον αναλύει ξανά την ίδια ερώτηση προσπαθώντας να αποσπάσει την πρόταση/υπόσχεση του Τσίπρα “ναι, είμαστε έτοιμοι για επενδύσεις” και ο Τσίπρας χασκογελάει συμπαρασύροντας το κοινό. Ολοφάνερο… ΔΕΝ θέλει επενδύσεις. Και ο Κλίντον συνεχίζει με απόγνωση την προσπάθεια, αναφερόμενος στους πολλούς ελληνοαμερικάνους που θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και ο Τσίπρας…

Απαντάει: Είμαστε θύματα οικονομικού πολέμου και όχι μόνο οι ελληνοαμερικάνοι, αλλά όλος ο κόσμος πρέπει να ενδιαφερθεί  [αναφέρεται και στους μετανάστες]. Χρειαζόμαστε επενδυτές για να γυρίσουμε στην ανάπτυξη και να έχουμε πολιτική σταθερότητα και η δημοκρατία να έρθει πίσω στην Ευρώπη. Πιστεύω στην ΕΕ, αλλά μόνο αν αυτή γυρίσει πίσω στις αρχές της, της αλληλεγγύης κλπ. Γι’ αυτό προσπαθώ να δώσω αυτά τα μηνύματα όχι μόνο στους Ελληνες, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, θέλει να τους κάνει δώρο, λέει και πάλι τη Δημοκρατία.

Εδώ όλη η συζήτηση:

Φίλοι αναγνώστες, λυπάμαι αλλά μην περιμένετε ανάπτυξη. Ούτε αυτήν που έχετε στη φαντασία σας, ούτε και καμιά άλλη. Το στρατηγικό σχέδιο του Τσίπρα και τον προκατόχων του, είναι η απόλυτη διάλυση της Ελληνικής οικονομίας, το ξεπούλημα της και η καταπάτηση μέρους των εδαφών της, η αρπαγή των πηγών της και τέλος η έξοδος από το ευρώ ώστε να ρίξει και μια γροθιά στην Ευρώπη και να τη διαλύσει. Όχι προς όφελος των πολιτών της που σχεδόν όλοι βιώνουν στον ένα ή άλλο βαθμό τη λιτότητα, αλλά για να αποσταθεροποιηθεί η περιοχή για τα συμφέροντα των γκλομπαλιστών. Τους συνέφερε να την στήσουν και θα τους συμφέρει να την διαλύσουν εις τα εξ ων συνετέθη, με πάταγο, με κοινωνικό και οικονομικό χάος για εκατομμύρια πολίτες. Αυτό εξάλλου είναι και το σχέδιο που αναφέρει το σιωνιστικό Stratfor για το μέλλον της Ε.Ε. μέχρι το 2025.

Γελάσατε τώρα με το βίντεο και τη συζήτηση; Εγώ καθόλου!

Όσο για το τρολ του φέις που την ανέβασε, έχει κι άλλες μούφες μέσα, όπως παραποιημένες γελοιογραφίες του Αρκά που χλευάζουν τους δημόσιους υπάλληλους.

Ουδέν τρολ κρυπτόν υπό τον ήλιο, φτάνει να δείχνετε τη δέουσα προσοχή

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη