Υψώθηκε η σημαία της Παλαιστίνης στην έδρα του ΟΗΕ

Υ

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, υψώθηκε για πρώτη φορά η σημαία της Παλαιστίνης

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε στις 10 Σεπτεμβρίου να επιτραπεί πλάι σε αυτές των υπολοίπων χωρών-μελών η έπαρση των σημαιών της Παλαιστίνης αλλά… και του Βατικανού! Θα είναι δύο μη-κράτη μέλη με καθεστώς παρατηρητή.

Στην ψηφοφορία, 119 χώρες είχαν ψηφίσει υπέρ, 45 απείχαν (μια από αυτές η Τσιπραϊκή Ελλάδα!) και 8 είχαν ψηφίσει κατά μεταξύ αυτών το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Η κόκκινη, μαύρη, λευκή και πράσινη παλαιστινιακή σημαία υψώθηκε περίπου στις 13:15 τοπική ώρα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η συγκίνηση του προέδρου της παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς που φίλησε τη σημαία της πατρίδας του πριν ανέβει στον ιστό και πριν ο ίδιος απευθυνθεί στους Παλαιστίνιους, ήταν μεγάλη.

«Σε αυτή την ιστορική στιγμή, μπορώ να πω στον λαό μου όπου και αν βρίσκεται: υψώστε την παλαιστινιακή σημαία πολύ ψηλά, διότι είναι το σύμβολο της ταυτότητάς μας», είπε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μπροστά σε τεράστιο πλήθος.

«Είναι μια ημέρα περηφάνιας», ανέφερε ο Αμπάς. Την κίνηση καταδίκασαν το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως χειρονομία που δεν εξυπηρετεί τον στόχο της ειρήνης.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος χαρακτήρισε αδιανόητο, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί το ζήτημα του status quo της Παλαιστίνης.« Η Παλαιστίνη δεν δεσμεύεται πλέον από τις συμφωνίες με το Ισραήλ, τις οποίες το Ισραήλ “παραβιάζει συνεχώς”», τόνισε.

«Όσο το Ισραήλ αρνείται να προχωρήσει σε διακανονισμό και να απελευθερώσει την τέταρτη ομάδα Παλαιστινίων φυλακισμένων, όπως προβλέπουν οι μεταξύ μας συμφωνίες, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή, από το να επιμένουμε, ότι δεν θα είμαστε εμείς οι μόνοι που δεσμευόμαστε από αυτές τις συμφωνίες. Ως εκ τούτου, δηλώνουμε, ότι δεν μπορούμε να είμαστε δέσμιοι τέτοιων συμφωνιών».

Περισσότεροι από 300 υπουργοί και διπλωμάτες χειροκρότησαν στα λόγια του Αμπάς στον κήπο των ρόδων στην έδρα του ΟΗΕ, όπου στήθηκε προσωρινά ένας ιστός σημαίας για τις ανάγκες της τελετής.

Μεταξύ τους βρίσκονταν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, καθώς και πρέσβεις από πολλές χώρες περιλαμβανομένης της Γαλλίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης, δεν εκπροσωπήθηκαν στην τελετή.

«Ειρήνη! Ειρήνη! Παλαιστίνη!» φώναξαν οι παριστάμενοι κατά την έπαρση της παλαιστινιακής σημαίας.

Από τη μεριά του, από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η ομιλία του Αμπάς χαρακτηρίστηκε ως «δόλια».

Aεροπορικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας

Aεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας εξαπέλυσε τη νύχτα (30/9/15) ο ισραηλινός στρατός, έπειτα από τη ρίψη ρουκέτας εναντίον της πόλης Άσντοντ την οποία αναχαίτισε το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδερένιος Θόλος.

Απαντώντας στην εκτόξευση μίας ρουκέτας, «η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε εναντίον τεσσάρων εγκαταστάσεων τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας, πρόκειται για τέσσερα στρατόπεδα εκπαίδευσης των ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Όπως δήλωσαν ωστόσο παλαιστινιακές ιατρικές πηγές και πηγές ασφαλείας, από τους βομβαρδισμούς δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί.

Κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την εκτόξευση της ρουκέτας, στρατιωτικός εκπρόσωπος όμως επέρριψε την ευθύνη στην ισλαμική οργάνωση Χαμάς. 

Φυσικά, που αλλού; Μόνο που η Χαμάς, συνήθως αναλαμβάνει την ευθύνη.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη