Φίλης: Όποιος πάει το παιδί του σε ιδιωτικό αναλαμβάνει το κόστος – Όποιος δεν το πάει τι κόστος αναλαμβάνει;

Φ

«Η απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία είναι τελική, και με αυτή θα λειτουργήσει η αγορά» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης

«Είναι η τελική απόφαση. Με αυτή θα λειτουργήσει η αγορά», δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, εκτιμώντας ότι θα γίνει δεκτή από τους δανειστές.

«Πιστεύω ότι θα το δεχτούν οι δανειστές. Δεν είναι μια πρόταση η οποία ανατρέπει κάποια επί της ουσίας συμφωνία για ισοδύναμα δημοσιονομικά. Όμως πρέπει να σας πω ότι υπάρχει ένας κακός υπολογισμός. Η πρόβλεψη για 140 εκατ. από αυτό το μέτρο φέτος και 230 του χρόνου είναι μια πρόβλεψη εκτός πραγματικότητας. Άρα η συζήτηση με τους δανειστές δεν είναι να βρούμε ισοδύναμα για τα 140 εκατ. που δεν θα υπήρχαν», σημείωσε. Άρα ΚΑΙ θα υπάρξει ΦΠΑ, θα υπάρξουν ΚΑΙ ισοδύναμα!

Εξηγώντας τη λογική της απόφασης, που προβλέπει ΦΠΑ 6% σε ΙΕΚ, φροντιστήρια σχολές χορού, ωδεία και 13% σε ιδιωτικά σχολεία, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι «δεν έχει να κάνει με ηλικιακά κριτήρια, έχει να κάνει με τη διαφοροποίηση του σκοπού των διαφόρων μονάδων της ιδιωτικής εκπαίδευσης».

Ειδικά για τα ιδιωτικά σχολεία ανέφερε: “Είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης, η οποία προσφέρεται ταυτοχρόνως με το ότι το κράτος προσφέρει και αυτό την ίδια μορφή εκπαίδευσης. Άρα όποιος πηγαίνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο κάνει μια άλλου τύπου επιλογή, αποκλείοντας την επιλογή του δημόσιου σχολείου. Θα αναλάβει και το κόστος αυτής της επιλογής. Το έχει αναλάβει».

Για τα φροντιστήρια, πάσης φύσεως, και τα ΙΕΚ επισήμανε ότι «καλύπτουν άλλες ανάγκες τις οποίες θα έπρεπε να καλύπτει το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης αλλά δεν τις καλύπτει».

«Συνεπώς θα έλεγα ότι εκεί είμαστε αναγκασμένοι να πάμε σε μια συμβολικού τύπου φορολόγηση, γιατί το 5% και το 6% δεν είναι φορολόγηση ουσιαστική, είναι συμβατικού τύπου. Κι αν μάλιστα σκεφτεί κανένας πώς γίνεται η απόδοση του ΦΠΑ αυτό ήδη έχει απορροφηθεί από τις μικρές επιχειρήσεις και δεν θα έχει επιπτώσεις στο ζήτημα της απασχόλησης», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον μηδενικό ΦΠΑ σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, παραδέχθηκε ότι «εδώ η Πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και γι’ αυτό δεν επιβάλλεται φόρος.

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η αναφορά του υπουργού για «πενταροδεκάρες του 5 ή του 13%».  «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι όλοι ζάμπλουτοι και κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως. Αλλά η υποχρέωση της πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά και αυτό σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο. Εκεί θα κριθούμε και όχι στις πενταροδεκάρες του 5 ή του 13%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπα τώρα, γιατί χανόμαστε στις «Φιλικές» δηλώσεις!

Δεν μπαίνει ΦΠΑ σε σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς γιατί ομολογεί ότι δεν υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες.

Μπαίνει όμως στα φροντιστήρια γιατί επίσης ομολογεί ότι η δημόσια παιδεία είναι ανεπαρκής! Και μόλις χτες δήλωνε  ότι “ο εκπαιδευτικός” πρέπει να λύσει το πρόβλημα και να έρθει σε επαφή με την πολιτεία και ιδιωτικούς χρηματοδότες – δηλαδή να ρίξει τα βάρη στους συλλόγους γονέων και να ψάξουν όλοι μαζί για λεφτά από τον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό λέγεται δημόσια παιδεία, για την οποία υποτίθεται ΌΛΟΙ φορολογούνται -και αυτοί που πάνε τα παιδιά τους σε ιδιωτικά και αυτοί που τα πάνε στα δημόσια. Με λίγα λόγια και απλά – πληρώστε τις σπουδές των παιδιών σας έτσι και αλλιώς. Κι αφού τους σπουδάσετε, στείλτε τους να δουλέψουν στο εξωτερικό για τους άλλους γιατί εδώ δουλειές δεν υπάρχουν.

Κι αυτός τώρα λέγεται Υπουργός Παιδείας!!!

Στο μεταξύ η κατ’ οίκον εκπαίδευση είναι παράνομη στην Ελλάδα και οι γονείς απειλούνται με φυλάκιση και απώλεια επιμέλειας.

Τι ακριβώς θέλετε, κύριοι; Να πληρώνουν οι γονείς για να πάνε σε ένα σχολείο που θα μετράνε κενές ώρες και λάθη στα βιβλία; Γιατί εκεί κατέληξε το δημόσιο σχολείο. Κατά τα άλλα, μας ενοχλεί η πρωινή προσευχή και το μάθημα θρησκευτικών. Βγάζοντας τα από τη μέση, όλα τα άλλα προβλήματα θα λυθούν δια μαγείας. Α ναι ξέχασα… Θα μπει και μάθημα εκπαίδευσης του καλού φορολογούμενου σκλάβου κι έτσι θα υπάρχει κι ένα μάθημα ουσίας!

Ηθικόν συμπέρασμα: Όποιος πάει το παιδί του σε ιδιωτικό αναλαμβάνει το κόστος – Όποιος δεν το πάει πάλι αναλαμβάνει το άλλο κόστος, του δημοσίου…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη