Το CERN αναβαθμίζει επιταχυντή ενώ η Κίνα θα κατασκευάσει το δικό της!

Τ

Το CERN ετοιμάζεται για αναβάθμιση επιταχυντή στα επόμενο χρόνια, ενόσω οι Κινέζοι ανακοινώνουν τη δημιουργία δικού τους

Προχωρά στην επόμενη φάση το πρόγραμμα αναβάθμισης της φωτεινότητας του επιταχυντή του CERN

Περισσότεροι από 230 επιστήμονες και μηχανικοί από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) για να συζητήσουν την αναβάθμιση Υψηλής Φωτεινότητας του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), η οποία αναμένεται να βελτιώσει δραστικά την ικανότητα νέων ανακαλύψεων από το 2025.

Ύστερα από τέσσερα χρόνια σχεδιασμού, το πρόγραμμα αναβάθμισης περνά τώρα στη δεύτερη φάση, της ανάπτυξης των βιομηχανικών προτύπων διαφόρων τμημάτων του επιταχυντή.

Η φωτεινότητα είναι σημαντικός δείκτης της απόδοσης ενός επιταχυντή και είναι ανάλογη του αριθμού των σωματιδίων που συγκρούονται σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των συγκρούσεων, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για τους φυσικούς να ανιχνεύσουν ένα σωματίδιο ή μια φυσική διεργασία, άγνωστα ως τότε.

Ο μελλοντικός Υψηλής Φωτεινότητας επιταχυντής (HiLumi LHC) θα επιτρέψει μεγαλύτερης ακρίβειας μετρήσεις στοιχειωδών σωματιδίων, δίνοντας τη δυνατότητα στους φυσικούς να εξερευνήσουν πέρα από το Καθιερωμένο Μοντέλο.

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του CERN Ρολφ-Ντίτερ Χόγιερ, «ο HiLumi LHC αναμένεται να παράγει δέκα φορές περισσότερες συγκρούσεις σωματιδίων σε σύγκριση με τις συγκρούσεις που παρήγαγε ο σημερινός LHC κατά την πρώτη δεκαετία λειτουργίας του, επομένως θα αυξήσει δραματικά την πιθανότητα να οδηγηθούμε σε νέες ανακαλύψεις».

Ενδεικτικά, ο HiLumi LHC θα παράγει 15 εκατομμύρια μποζόνια Χιγκς κάθε χρόνο, σε σύγκριση με τα 1,2 εκατομμύρια που παρήγαγε ο LHC την περίοδο 2011-2012.

Η αναβάθμιση του LHC θα αφορά νέες τεχνολογίες αιχμής για τους μαγνήτες, τα οπτικά στοιχεία του επιταχυντή, τις υπεραγώγιμες κοιλότητες ραδιοσυχνοτήτων και τους υπεραγώγιμους δεσμούς. Περίπου 1,2 χιλιόμετρα του σημερινού επιταχυντή θα αντικατασταθούν από αυτές τις νέες τεχνολογίες.

Όλες αυτές οι νέες τεχνολογίες διερευνώνται ήδη από το 2011 στο πλαίσιο της μελέτης σχεδιασμού του HiLumi LHC, εν μέρει χρηματοδοτούμενες από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο HiLumi LHC συνένωσε ένα μεγάλο αριθμό εργαστηρίων από τα κράτη-μέλη του CERN, όπως επίσης από τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Περίπου 200 επιστήμονες από 20 χώρες συνεργάστηκαν για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος. Η συνάντηση αυτής της εβδομάδας σηματοδοτεί το τέλος της φάσης σχεδιασμού του HiLumi LHC. Το πρόγραμμα τώρα πλέον θα επικεντρωθεί στην δημιουργία προτύπων και στη βιομηχανοποίηση της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε, πριν την έναρξη της κατασκευαστικής φάσης.

Η Κίνα θα κατασκευάσει τον… αντίπαλο του CERN

Η Κίνα θα αρχίσει την κατασκευή του μεγαλύτερου επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο μεταξύ του 2020 και του 2025, αναφέρει σήμερα ο κινεζικός τύπος, κάτι που αναμένεται να επιτρέψει στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τη λειτουργία του σύμπαντος.

“Το τελικό σχέδιο θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016”, δήλωσε ο Ουάνγκ Γιφάνγκ, διευθυντής του κινεζικού Ινστιτούτου Φυσικής Υψηλών Ενεργειών –που υπάγεται στην κινεζική Ακαδημία Επιστημών– στην εφημερίδα China Daily.

Αν το σχέδιο αυτό πραγματοποιηθεί, θα είναι τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερο από τον κυριότερο επιταχυντή που υπάρχει σήμερα, ο οποίος έχει κατασκευαστεί από τον Cern (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) και από τις δύο πλευρές των γαλλο-ελβετικών συνόρων: τον LHC – τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων.

Ο τελευταίος επέτρεψε να επιβεβαιωθεί το 2012 η ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς, του στοιχειώδους σωματιδίου που θεωρείται το κύριο σημείο της θεμελιώδους δομής της ύλης.

Είναι ακριβώς το μποζόνιο του Χιγκς που είναι στην καρδιά του κινεζικού σχεδίου, καθώς ο επιταχυντής που σχεδιάζει να κατασκευάσει το Πεκίνο μπορεί να παραγάγει, σε μία πρωτοφανή κλίμακα, εκατομμύρια αυτών των σωματιδίων, δηλαδή πολύ περισσότερα από τα εκατοντάδες που δημιουργεί ο ευρωπαϊκός LHC, μήκους 27 χλμ., έναντι “50 έως 100 χλμ.” της μελλοντικής κινεζικής εγκατάστασης.

“Το LHC παράγει μποζόνια του Χιγκς μαζί με πολλά άλλα σωματίδια”, εξηγεί ο Ουάγνκ Γιφάνγκ. “Η μελλοντική εγκατάστασή μας δημιουργεί ένα περιβάλλον εξαιρετικά καθαρό, που δεν θα παράγει παρά μόνο μποζόνια του Χιγκς”.

Αυτός ο νέος κινεζικός επιταχυντής μπορεί να δημιουργήσει επτά φορές περισσότερη ενέργεια από εκείνη του Cern, που μόλις διπλασίασε σχεδόν την ισχύ του, στα 13Tev.

Το τελευταίο “φθάνει στα όριά του σε όρους επιπέδου ενέργειας”, εξηγεί ο Ουάνγκ Γιφάνγκ. “Φαίνεται αδύνατη μια ισχυρή αύξηση της ενέργειας στην παρούσα εγκατάσταση”.

Ενώ τα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει πολλές αναπτυγμένες χώρες σε δημοσιονομικές περικοπές στα ερευνητικά σχέδιά τους χωρίς συγκεκριμένες εφαρμογές, η Κίνα επενδύει μαζικά στη βασική –και εφαρμοσμένη– έρευνα με τη φιλοδοξία να γίνει από τους παγκόσμιους ηγέτες στις επιστήμες, στη βιολογία και στην κοσμολογία.

Οι σκέψεις για το σχέδιο αυτό άρχισαν το 2013, λίγο μετά την ανακάλυψη του μποζονίου του Χιγκς, σύμφωνα με μία παρουσίαση που έκανε ο Ουάνγκ Γιφάνγκ στη Γενεύη η οποία εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου του.

Είχε αναφερθεί στην Τσινχουανγκντάο, μια πόλη-λιμάνι της βορειοανατολικής Κίνας, και σημείο αφετηρίας του Μεγάλου Τείχους, ως την ιδανική τοποθεσία για τον επιταχυντή, σημειώνοντας τις θαυμάσιες γεωλογικές συνθήκες της τοποθεσίας.

“Είναι μα μηχανή για τον κόσμο και (δημιουργημένη) από τον κόσμο: όχι μια κινέζικη (μηχανή)”, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή ξένων φυσικών στο σχέδιο.

πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Κι επειδή σκοτεινά και ομιχλώδη παραμένουν οι πραγματικοί σκοποί αυτών των προγραμμάτων, που κάποιοι είναι εντελώς άσχετοι με τα όσα λένε, ειδικά τώρα που θα έχουμε και “αντίπαλα” στρατόπεδα που θα δουλεύουν ταυτόχρονα, φιρί φιρί το πάνε να μην μείνει κολυμπηθρόξυλο στο σύμπαν.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη