«Κόκκινα Δάνεια»: Ποιες είναι οι ρυθμίσεις που θα προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες

«

Με τέσσερις προτάσεις ξεκινούν οι τράπεζες το πρόγραμμα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά τα stress test των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 107 δισ. ευρώ

Οι βασικότερες ρυθμίσεις που θα προτείνουν σύμφωνα με το «Έθνος» οι τράπεζες στους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια είναι: 

1. Ανταλλαγή του ακινήτου που είναι υποθηκευμένο με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας. 

2. Σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη, όπου το ένα τμήμα θα εξυπηρετείται κανονικά και το υπόλοιπο θα «παγώνει» για διάστημα που θα συμφωνηθεί μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη. 

3. Επιμήκυνση της διάρκειας και πέραν του προσδόκιμου ορίου ζωής του δανειολήπτη με μεταφορά βαρών στους εγγυητές – κληρονόμους. 

4. Μεταφορά της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και ο δανειολήπτης θα μένει στο σπίτι του πληρώνοντας ενοίκιο, το οποίο θα καθορίζεται με βάση τις τιμές που ισχύουν σήμερα στην αγορά. 

Και οι 4 ήταν υπέροχες! Θα μπορούσε να ήταν τίτλος ταινίας!

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν στην πρώτη περίπτωση το μικρότερης αξίας ακίνητο θα είναι ξεχρεωμένο και θα ανήκει στον δανειολήπτη ή κι εκεί θα συνεχίσει να πληρώνει δόσεις. Αδιευκρίνιστο παραμένει επίσης παραμένει πως θα αξιολογούνται τα σπίτια. Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα συμβεί αν ο δανειολήπτης δεν μπορέσει να είναι συνεπής μετά την επιμήκυνση ή ο κληρονόμος του αν τώρα δεχτεί και μετά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει τι συνέπειες θα έχει – χάνει μόνο το σπίτι ή θα χρωστάει κι από πάνω. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν κάποιος επιλέξει το ενοίκιο (ποιος μπορεί να είναι αυτός) τι άκρη θα βγάλει με “τις τιμές που ισχύουν στην αγορά” κι αν αργότερα μπορεί να το ανακτήσει.

Το τελείως ξεκάθαρο είναι ότι “κούρεμα” δεν υπάρχει, παρότι έχουμε ανακεφαλοποιήσει τις τράπεζες άπειρες φορές και… συνεχίζουμε!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη