Λαγκάρντ: Οι πρόσφυγες μπορούν να είναι το αντίδοτο στη γήρανση της Ευρώπης

Λ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ βλέπει πίσω από την προσφυγική τραγωδία μια μοναδική ευκαιρία οικονομικής ανάκαμψης και επίλυσης του ασφαλιστικού στην Ευρώπη

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε σήμερα τις πλούσιες χώρες να «διευρύνουν τον ορίζοντά τους» και να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, καθώς η τεράστια προσέλευση προσφύγων και μεταναστών με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη θα μπορούσε, όπως έκρινε, να αποδειχθεί τελικά επωφελής για την οικονομική ανάπτυξη.

«Ορισμένες χώρες έχουν συμφωνήσει να υποδεχθούν ένα μεγάλο πλήθος προσφύγων και έχουν κάνει τα πάντα εντός των δυνάμεών τους για να τους προσφέρουν τροφή και στέγη», ανέφερε η Λαγκάρντ σε ανάρτησή της στο επίσημο ιστολόγιο του ΔΝΤ.

«Άλλες, ειδικά ορισμένες από χώρες με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, θα όφειλαν να εξετάσουν (…) την υποδοχή περισσότερων προσφύγων», συνέχισε η Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας να υπάρξει διεθνής δράση, μερικές ημέρες πριν από τη σύνοδο των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αντάλια (Αττάλεια) της Τουρκίας.

Οι αγορές εργασίες να “απορροφήσουν” τους μετανάστες

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε κυρίως να ληφθούν μέτρα για να ενισχυθεί η δυνατότητα των αγορών εργασίας να «απορροφήσουν τους μετανάστες», να βελτιωθεί η πρόσβασή τους στην επιμόρφωση κα την κατάρτιση και να γίνουν απλούστερες οι διαδικασίες αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό.

Η κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη αποτελεί σοβαρή δοκιμασία για τη συνοχή της ΕΕ, τα κράτη μέλη της οποίας διχάζονται για την ανακατανομή των προσφύγων που φθάνουν μέσω της Μεσογείου. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια ειδική σύνοδος γα το ζήτημα με τη συμμετοχή ηγετών κρατών της ΕΕ και της Αφρικής.

Για την Κριστίν Λαγκάρντ, αυτή η μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών, εάν αντιμετωπιστεί με τη λήψη «κατάλληλων μέτρων», θα μπορούσε να αποδειχθεί ωφέλιμη για τις χώρες υποδοχής, αυξάνοντας τον ενεργό πληθυσμό τους και τονώνοντας την οικονομική δραστηριότητα.

Η Λαγκάρντ βλέπει αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στο θέμα των προσφύγων

«Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί του ΔΝΤ καταδεικνύουν μια μέτρια αύξηση της ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ λόγω [της έλευσης] των μεταναστών», ανέφερε η γενική διευθύντρια του Ταμείου.

Κατά την ίδια, η μαζική μετακίνηση ενός νεαρού πληθυσμού θα συμβάλει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού στις πλούσιες χώρες και στην «μείωση της πίεσης» του κόστους των συστημάτων ασφάλισης και των δαπανών για την υγεία.

Από την άλλη πλευρά όμως οι χώρες προέλευσης των μεταναστών θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η φυγή των νεότερων και επαγγελματικά πιο καταρτισμένων πολιτών τους, αναγνώρισε η Λαγκάρντ στο ίδιο κείμενο.

Ωστόσο, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις μεταφορές χρημάτων και τα εμβάσματα των μεταναστών προς τις οικογένειές τους, που ανήλθαν συνολικά σε 436 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, ή «πάνω από τρεις φορές» το ποσό που χορηγήθηκε ως αναπτυξιακή βοήθεια σε διεθνές επίπεδο, σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, καλώντας παράλληλα να μειωθεί το κόστος της μεταφοράς χρημάτων.

Πρόταση των «Σοφών»

Οι Γερμανοί θέλουν να τους πληρώνουν λιγότερο

Την αναστολή της ισχύος του κατώτατου μισθού, όταν πρόκειται για την απασχόληση προσφύγων, προτείνουν οι «Πέντε Σοφοί» της γερμανικής οικονομίας, προκειμένου οι νέοι μετανάστες να καταστούν ελκυστικότεροι για τους εργοδότες και, μέσω της αγορά εργασίας, να ενσωματωθούν γρηγορότερα στην γερμανική κοινωνία.

Η γερμανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή προκειμένου να αναλάβει το βάρος της προσφυγικής κρίσης, εκτιμούν οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι στην ετήσια έκθεσή τους που παραδόθηκε σήμερα στην Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, προειδοποιούν ωστόσο για τον κίνδυνο ο κατώτατος μισθός των 8,5 ευρώ την ώρα που θεσπίστηκε φέτος στην χώρα να αποτελέσει εμπόδιο για την είσοδο των νεοαφιχθέντων στην αγορά εργασίας και συνιστούν την αναστολή της ισχύος του.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αυξανόμενη προσφορά εργατικού δυναμικού χαμηλού κόστους, ο κατώτατος μισθός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αυξηθεί», σημειώνεται στην έκθεση. «Η κυβέρνηση πρέπει να αναδείξει σε πρώτη προτεραιότητα την απόσυρση των εμποδίων», προκειμένου να βοηθήσει τους πρόσφυγες να ενσωματωθούν καλύτερα στην γερμανική κοινωνία, επισημαίνεται, ενώ ο συνολικός αριθμός προσφύγων που θα δεχθεί η Γερμανία το 2015 εκτιμάται ότι θα υπερβεί τις 800.000 και θα φθάσει κοντά στο ένα εκατομμύριο, με το κόστος της υποδοχής και της φροντίδας τους μόνο για το τρέχον έτος να ανέρχεται στα 22,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Δεδομένης της καλής κατάστασης των προϋπολογισμών σε επίπεδο ομοσπονδίας και κρατιδίων, η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, προειδοποιούν πάντως για το ενδεχόμενο το κόστος να αυξηθεί, αν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου διαρκούν πολύ χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι «Σοφοί» πιστεύουν ότι οι νέοι μετανάστες μπορούν να βοηθήσουν την γερμανική οικονομία, δίνοντας λύση στα προβλήματα της αγοράς εργασίας που οφείλονται στην γήρανση του πληθυσμού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, περίπου 500.000 πρόσφυγες θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας ως το 2020, αλλά περίπου 350.000 άνθρωποι θα παραμείνουν πιθανότατα άνεργοι και θα βασίζονται σε κάποιου είδους οικονομικής βοήθειας από το κράτος.

 πηγή: ΑΠΕ

Μην εκπλήσσεστε, αυτά τα γκλομπαλιστικά βαμπίρ λειτουργούν έτσι ακριβώς και για τον ίδιο τους τον εαυτό: Μόλις γερνάνε πίνουν αίμα νέων ή αντικαθιστούν το σάπιο το δικό τους, γι’ αυτό κι έχουν όλοι τους φτάσει τα 100 -βασίλισσα Αγγλίας, Κίσινγκερ, Μπρεζίνσκι, Σόρος, Ρόκφελερ και δεν συμμαζεύεται. Οπότε με το ίδιο σκεπτικό αντιμετωπίζουν “τη γήρανση” του πληθυσμού που οι ίδιοι προκάλεσαν – με εισαγόμενο αίμα!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη