Παρέλυσε το Βέλγιο από την «ιστορική» γενική απεργία

Π

«Ιστορική» χαρακτήρισαν τα συνδικάτα τη γενική απεργία κατά των μέτρων λιτότητας  που παρέλυσε το  Βέλγιο και ανάγκασε τον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ να απευθύνει νέα έκκληση για διάλογο. Ωστόσο σποραδικά επεισόδια σημειώθηκαν στο Σαρλερουά και στις Βρυξέλλες.

Πολλές βιομηχανικές ή εμπορικές ζώνες έμοιαζαν άδειες εντύπωση που ενίσχυε η ασθενής κυκλοφορία οχημάτων στους δρόμους, περιλαμβανομένων των Βρυξελλών.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κανένα αεροσκάφος δεν απογειώθηκε ούτε προσγειώθηκε στα αεροδρόμια της χώρας εξαιτίας της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Τα δρομολόγια στα τρένα είχαν σταματήσει από το βράδυ της Κυριακής, τα δρομολόγια των εμπορικών πλοίων προς και από τα μεγάλα λιμάνια του Ζεεμπρούγκε και της Αμβέρσας δεν πραγματοποιήθηκαν, ενώ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς τράβηξαν χειρόφρενο.

Το προσωπικό των σχολείων, των παιδικών σταθμών, των σωφρονιστικών καταστημάτων, των δημόσιων υπηρεσιών γενικά όπως επίσης και των νοσοκομείων συμμετείχε στις κινητοποιήσεις.

belgio-apergia-aerodromio
Κανένα αεροσκάφος δεν απογειώθηκε ούτε προσγειώθηκε στα αεροδρόμια της χώρας εξαιτίας της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Μικρής κλίμακας επεισόδια

Στο Σαρλερουά (νότια) ένας οδηγός όρμησε με το όχημά του εναντίον ενός οδοφράγματος που είχαν στήσει απεργοί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις συνδικαλιστές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Στις Βρυξέλλες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που πέταξαν εκατοντάδες αυγά εναντίον της έδρας του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος N-VA, που συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων, σύμφωνα με το Belga.

«Δεν υπήρξε ποτέ μία τόσο ευρεία απεργιακή κινητοποίηση, από το βορρά στον νότο και από την ανατολή στη δύση» της χώρας δήλωσε με ικανοποίηση η γενική γραμματέας του συντηρητικού συνδικάτου CSC, Μαρί-Ελέν Σκα.

Ο ομόλογός της του συνδικάτου των Σοσιαλιστών FGTB, Μαρκ Γκομπλέ, προειδοποίησε ότι οι κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν τον Ιανουάριο εάν «η κυβέρνηση και οι εργοδότες» δεν εγκαταλείψουν τη «λογική τους, του αυτισμού».

Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, που ανέλαβε την εξουσία τον τον Οκτώβριο, επανέλαβε ότι ελπίζει να ξεκινήσει και πάλι ο κοινωνικός διάλογος που έχει περιέλθει σε αδιέξοδο τις τελευταίες εβδομάδες.

Στήριξη από το ΔΝΤ

Το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο περιέχει ένα πακέτο μέτρων όπως η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, χαιρέτησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Πρόκειται για μία πολύ καλή αρχή, όμως ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ που βρισκόταν σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος ανέφερε επιπλέον ως ενδεχόμενα μέτρα την εξισορρόπηση της φορολόγησης του τζίρου των κεφαλαίων και του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Κατά τα άλλα, περιμένουμε ανάπτυξη. Αμ, δε! Παντού τα ίδια, ακόμα και χώρες οικονομικά ισχυρές. Η ελίτ βάζει τους λαούς σε σκληρή πείνα διαρκείας. Όσοι έχουν το λιγότερο λίπος, θα αντέξουν και λιγότερο. Αυτά, για όσους ακόμα ελπίζουν σε λύσεις ευρωπαϊκού τύπου, νεοφιλελέ, σοσιαλιστικέ ή δεν ξέρω τι άλλο. Δεν μπαίνει χέρι στην παγκόσμια ελίτ; Δεν θα υπάρξει καμία λύση!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη