Εξαφανίζεται η καλλιεργήσιμη γη

Ε

Μας δουλεύουν; Δείτε τι συζητάνε στη συνάντηση του Παρισιού για το κλίμα

Η διάβρωση και η ρύπανση του εδάφους έχουν οδηγήσει σε απώλεια του ενός τρίτου περίπου της καλλιεργήσιμης γης στον πλανήτη κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων, που παρουσιάσθηκαν στη σύνοδο του Παρισιού για το κλίμα.

Η απώλεια αυτή δημιουργεί ανησυχίες, καθώς συνεχώς αυξάνει η ζήτηση για τρόφιμα διεθνώς. Υπολογίζεται ότι έως το 2050 η ανθρωπότητα θα πρέπει να καλλιεργεί 50% περισσότερα τρόφιμα για να θρέψει έναν πληθυσμό περίπου εννέα δισεκατομμυρίων ανθρώπων (που θα τον βρει δεν ξέρω, αφού οι πληθυσμοί κατά δική τους ομολογία γερνούν και υπάρχει έντονο δημογραφικό πρόβλημα). Περίπου το 30% της ξηράς που δεν καλύπτεται από πάγους, χρησιμοποιείται για την κτηνοτροφία, αντί για τη γεωργία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας των φυτών Ντάνκαν Κάμερον, έκαναν λόγο για «καταστροφική» απώλεια εδάφους, η οποία γίνεται με ρυθμό που ξεπερνά τη δυνατότητα της φύσης να αντικαταστήσει το χαμένο έδαφος. Η διάβρωση λαμβάνει χώρα με ρυθμό έως 100 φορές μεγαλύτερο από τον φυσικό ρυθμό δημιουργίας νέου εδάφους. Χρειάζονται περίπου 500 χρόνια για να δημιουργηθεί ένα λεπτό στρώμα καλλιεργήσιμου εδάφους μόλις δυόμιση εκατοστών.

Όργωμα και λίπασμα

Το συνεχές όργωμα της γης, σε συνδυασμό με την εντατική χρήση των χημικών λιπασμάτων, έχουν υποβαθμίσει την ποιότητα του καλλιεργήσιμου εδάφους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους ειδικούς (λέξη για την Monsanto & Round Up!!!) Από την άλλη, η διάβρωση του εδάφους και η αποψίλωση των δασών εμποδίζουν τη συγκράτηση του νερού, πράγμα που θα καθιστούσε το έδαφος πιο εύφορο, ενώ παράλληλα θα επέτρεπε στο έδαφος να συγκρατεί τις πλημμύρες.    

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατάσταση τείνει να μη γίνει μη αναστρέψιμη, αν δεν υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές παγκοσμίως. «Δημιουργούμε εδάφη που δεν είναι κατάλληλα για τίποτε άλλο, πέρα από το να χτίσουμε ένα εργοστάσιο πάνω τους», δήλωσε ο Κάμερον. Όπως είπε, «χρειάζονται ριζικές λύσεις για να επανασχεδιάσουμε όλο το αγροτικό μας σύστημα. Πρέπει να αποσύρουμε εκτάσεις γης από την παραγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να επιτρέψουμε στο χώμα να ξαναγίνει σταθερό. Μπορούμε, αντί γι’ αυτά τα εδάφη, να χρησιμοποιήσουμε μεγάλες εκτάσεις γης που σήμερα καταλαμβάνονται από την κτηνοτροφία». Κάτι τέτοιο, τόνισε, απαιτεί την αναγκαία πολιτική βούληση, κρατική επέμβαση και χρηματοδότηση των γεωργών.

Και η κτηνοτροφία τι θα γίνει; Ααα ξέχασα! Φάτε έντομα όπως λέει και ο ΟΗΕ! Αλλά το πιο κουφό είναι ότι θέλουν να γεμίσουμε τη γη με φωτοβολταϊκά πάνελ και να καταργήσουμε τον άνθρακα για να έχουμε πράσινη ενέργεια – γη που μετά θα είναι για χρόνια ακατάλληλη για καλλιέργεια.

fotovoltaika-cestas-gallia-125645-696x383

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης, ισχύος 300 Μεγαβάτ, συνδέθηκε με το δίκτυο. Πρόκειται για το έργο της γαλλικής εταιρείας Neoen στην περιοχή Σεστάς κοντά στο Μπορντώ της δυτικής Γαλλίας.

Η εγκατάσταση του γιγάντιου φωτοβολταϊκού που έχει προϋπολογισμό 360 εκατ. Ευρώ και ολοκληρώθηκε σε μια έκταση 2.500 στρεμμάτων.

Μας δουλεύουν;

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη