Τσακαλώτος: Ήρθε η ώρα να πληρώσουν οι πλούσιοι – Το άλλο με τον Τοτό;

Τ

Οι πιστωτές πρέπει να αποδεχθούν ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοσθούν μόνο σταδιακά

δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που έδωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian. «Είναι σημαντικό να αρχίσουν οι Έλληνες να αισθάνονται τα οφέλη (της αλλαγής).

Είναι σημαντικό να αισθανθούν οι Έλληνες ότι οι θυσίες τους αποδίδουν», δήλωσε ο υπουργός. Άρα παραδέχεται ότι δεν απέδωσαν.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τις απαιτήσεις των πιστωτών, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Η μεγαλύτερη ανησυχία μου… είναι η μεταρρυθμιστική κόπωση, οι νόμοι εξακολουθούν να έρχονται και να ψηφίζονται και ο κόσμος δεν βλέπει φως στο τέλος του τούνελ. Έχουν γίνει ήδη 12 μειώσεις στις συντάξεις». Λάθος! Δεν βλέπουμε πλέον ούτε καν το τούνελ!

Ο υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να συμβάλλουν και οι πλούσιοι στην ανοικοδόμηση της χώρας που έχει χάσει το 25% του εθνικού της προϊόντος, σημειώνει η εφημερίδα. Καλόοο! Το άλλο με τον Τοτό;

«Είχαμε τόσο μεγάλη πίεση (κατά τη διάρκεια την πρώτης κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ), πηγαίνοντας από κρίση σε κρίση και με χρηματοδοτική πίεση, ώστε δεν είχαμε χρόνο να ελέγξουμε τους πλούσιους και να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα δικαιοσύνης», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας: «Τώρα, εξετάζουμε σοβαρά προγράμματα εθελοντικών δηλώσεων για τους Έλληνες που έβγαλαν τις καταθέσεις τους από την Ελλάδα. Κάνουμε σημαντικό έργο, διασταυρώνοντας τις εκροές από ελληνικές τράπεζες με τις φορολογικές δηλώσεις και ψάχνουμε σε όλες τις λίστες, περιλαμβανομένης της λίστας με τους Έλληνες που έχουν ακίνητη περιουσία στο Λονδίνο».

Ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ θα τολμούσαν ποτέ να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό, «επειδή θα ήταν σαν να ψήφιζαν οι γαλοπούλες για τα Χριστούγεννα – όλη η κοινωνική βάση τους στηρίζεται σε παλαιές πελατειακές πολιτικές», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ενώ τα πρόβατα που ψήφισαν για το Πάσχα και ψήφισαν ΣΎΡΙΖΑ , δικαιώθηκαν! Και θα πιάσουν τους “πλούσιους” ποντάροντας στον εθελοντισμό τους. Μήπως θα βοηθήσει και το ΣΚΆΙ, το “Όλοι μαζί μπορούμε” και τους δούμε τα Σάββατα να μαζεύονται σε καμιά πλατεία και να επιστρέφουν τις εκροές από το εξωτερικό; Μόνο που θα είναι κλειστές οι τράπεζες, γιατί θα είναι σαν τον Εβραίο και το παζάρι!

Τώρα ο κος Τσακαλώτος λέει ποντάρει στην ελάφρυνση του χρέους, αλλά μάλλον ποντάρει σε… ψόφιο άλογο. Θα ήθελε να δει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους να αρχίζει τον Φεβρουάριο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις (που παρεμπιπτόντως ζητάει να γίνουν “σταδιακά”, άρα ξεχνάμε τον Φεβρουάριο) και η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους πιστωτές. Όμως οι χώρες της ΕΕ έχουν αποκλείσει σχεδόν βέβαια την απευθείας διαγραφή χρέους, η χρονική επέκταση των λήξεων των δανείων και των περιόδων χάριτος θα είναι πιθανότατα καθοριστικής σημασίας για τη συμφωνία, σημειώνει η εφημερίδα. «Η συζήτηση για το χρέος είναι απόλυτα καθοριστική για το ερώτημα της αβεβαιότητας (για το μέλλον της Ελλάδας)», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να μη μετατεθεί χρονικά.

«Το κρίσιμο τεστ για την Αριστερά δεν είναι η εφαρμογή του προγράμματος – άλλες δυνάμεις θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό το ίδιο καλά», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Κάναμε αυτό τον συμβιβασμό και έχουμε καθήκον να το εφαρμόσουμε, αλλά μόνο εάν αυτός αφήνει χώρο για ριζικές πρωτοβουλίες στην υγεία και την εκπαίδευση – τον κοινωνικό τομέα, για τον οποίο θα ήταν υπερήφανη η Αριστερά».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την τριετή συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση, που ήταν «ένας πολύ δύσκολος συμβιβασμός». Οι Έλληνες που πιστεύουν ότι η χώρα θα πήγαινε καλύτερα, εάν επέστρεφε στη δραχμή, κάνουν λάθος, είπε ο κ. Τσακαλώτος. «Το επιχείρημα ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, εάν είχαμε φύγει από την Ευρωζώνη τον Ιούλιο φαίνεται να βασίζεται σε μία υπόθεση ότι δεν θα είχαμε καθόλου χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δεν θα χρειαζόταν να προσφύγουμε στο ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο για να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι το ΔΝΤ δεν θα έθετε όρους», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Αυτή η ιδέα… ότι εκτός της Ευρωζώνης θα είχες απόλυτη ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις, δεν στηρίζεται από την οικονομική θεωρία ή την οικονομική ιστορία».

Συμφωνούμε! Δεν φτάνει να βγεις από την Ευρωζώνη για να έχεις απόλυτη ελευθερία, πρέπει να πάρεις τη διακυβέρνηση της χώρας από τα χέρια της ντόπιας και ξένης ελίτ! Κι εδώ η Αριστερά σας εποίησε ό,τι εποίησε και η Δεξιά, και το γνωρίζατε και οι δυο.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη