Η “υπερ-αστυνομία” Frontex ενδιαφέρεται περισσότερο για την έξοδο των μεταναστών παρά την είσοδο στην Ελλάδα

Η

Στη ριζική αλλαγή της δομής της Frontex προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται παράτυπα στο έδαφος της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η Frontex αποκτά υπερ-αρμοδιότητες και μετατρέπεται σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Τούτο σημαίνει ότι θα μπορεί να παρεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα της κάθε χώρας, κατά το δοκούν: Ακόμη και χωρίς να έχει προηγηθεί αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους ακόμη και αν κάποια χώρα αντιδρά. Με άλλα λόγια δεν θα υπάρχει δικαίωμα μονομερούς άσκησης βέτο από το ενδιαφερόμενο κράτος – μέλος.

Η ριζοσπαστική πρόταση θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη στο Κολέγιο των Επιτρόπων και στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής και εν συνεχεία στους 28 ηγέτες της ΕΕ, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σύμφωνα με το Der Spiegel η νέα Frontex θα έχει έως και 2000 αστυνομικούς από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε, οι οποίοι θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να τους χρειαστεί η FRONTEX, που θα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να δράσει και χωρίς να προηγηθεί αίτημα κράτους-μέλους.

«Τα κράτη-μέλη μελλοντικά, θα έχουν σε συνεχή ετοιμότητα έως και 2.000 αστυνομικούς για ενδεχόμενες ανάγκες της FRONTEX (…) Οι αστυνομικοί θα πρέπει να είσαι θέση να μετακινηθούν γρήγορα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ακόμη και παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενους κράτους-μέλους», σημειώνεται στο περιοδικό που θα κυκλοφορήσει αύριο. «Οι εποχές που πρέπει να ζητιανεύουμε για αστυνομικούς πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε από την FRONTEX μια πραγματική υπηρεσία φύλαξης συνόρων», αναφέρει το Spiegel, μεταφέροντας δηλώσεις κύκλων της Κομισιόν.

Οι υπάλληλοι της FRONTEX θα μπορούν ακόμη να επιβλέπουν ότι θα επαναπροωθούνται οι μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, αναφέρεται στο δημοσίευμα, και επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται πως θα στηρίξει το σχέδιο της Επιτροπής.

«Όταν κράτη, όπως τώρα η Ελλάδα, αποτυγχάνουν στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, πρέπει η Ευρώπη να μπορεί να αναλαμβάνει το πρόσταγμα για συγκεκριμένα τμήματα των συνόρων», δηλώνει σχετικά ο γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέρνερ.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε αισιόδοξος ότι τόσο τα κράτη – μέλη όσο και το Ευρωκοινοβούλιο θα δώσουν το αναγκαίο “πράσινο φως” για να υλοποιηθεί η πρόταση και μάλιστα να τεθεί σε ισχύ άμεσα, κάνοντας λόγο για  «φιλόδοξο» σχεδιασμό.

Οι “κουμανταδόροι” της Frontex

FRONTEX-1434183561

Υπό τον γνωστό εκβιασμό «αν δεν… τότε θα…» για διετή αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση υπέκυψε υποβάλλοντας αίτημα για ενισχυμένη παρουσία της Frontex στα ελληνικά σύνορα. Έτσι παίχτηκε το σενάριο. 

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο η Frontex ανταποκρίθηκε στο ελληνικό αίτημα: απέστειλε αμέσως πολυάριθμο (περί τα 1.000 άτομα) προσωπικό στον συνοριακό σταθμό της Ειδομένης (στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ), που αποτελεί το κύριο σημείο εξόδου και όχι εισόδου προσφύγων και μεταναστών. 

Η ανάθεση στη Frontex των διαδικασιών καταγραφής και ελέγχου όσων μεταναστών και προσφύγων θα απορροφηθούν από χώρες της Ε.Ε. έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στο βάσιμο συμπέρασμα ότι οι ροές εξόδου από τη χώρα θα μειωθούν δραματικά, γεγονός που μαζί με τη συνέχιση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών από τις πύλες εισόδου του Αιγαίου πολύ σύντομα είναι πιθανό να δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στον ελληνικό χώρο.

Για τον σκοπό αυτόν, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη εκπονηθεί από το υπουργείο Άμυνας σχέδια δραστηριοποίησης της ΜΟΜΑ, η οποία θα αναλάβει να δημιουργήσει σε διάφορα σημεία της χώρας υποδομές τόσο για την καταγραφή όσο και για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησής τους, οι οποίες μπορεί να κρατήσουν μέχρι και δεκαοκτώ μήνες.

Οικισμοί – αποθήκες ψυχών

μετανάστες

Με αυτούς τους ρυθμούς εξόδου από την Ελλάδα, αν δεν ανακοπεί δραστικά η ροή προσέλευσης, είναι ορατός ο κίνδυνος η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Για τον λόγο αυτόν και προκειμένου να εξασφαλιστούν τα ελάχιστα στάνταρ διαβίωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΜΟΜΑ πρόκειται να κατασκευάσει «οικισμούς» χρησιμοποιώντας παλιά στρατόπεδα ή άλλους χώρους που προσφέρονται στη Λέρο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω, καθώς και στην Αττική και την Κεντρική Ελλάδα, ενδεχομένως και στη Μακεδονία.

Οι εταίροι, από τη στιγμή που εγκατέστησαν τον ελεγκτικό τους μηχανισμό για τη ροή του μεταναστευτικού – προσφυγικού κύματος από την Ελλάδα με τη δημιουργία του σταθμού της Frontex στην Ειδομένη, διερευνούν τις δυνατότητες «σφράγισης» των συνόρων της Ε.Ε. και προωθούν την ανάθεση στη Frontex ευρύτερων καθηκόντων και δικαιοδοσιών που υπερβαίνουν το εθνικό δίκαιο των χωρών – μελών της Ε.Ε.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε επιστολή τους προς την Κομισιόν δηλώνουν μεταξύ άλλων ότι:

◆ Η Ευρώπη προσπαθεί να επαναπροωθήσει τους μετανάστες στις χώρες προέλευσης ή διέλευσής τους. Έτσι η Ευρώπη και η Τουρκία συμφώνησαν στα τέλη Νοεμβρίου σε ένα σχέδιο δράσης προκειμένου να ανασχεθούν οι μεταναστευτικές ροές, το οποίο θα συνοδευθεί από μια χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ, της οποίας ο τρόπος καταβολής μένει να διευκρινιστεί.

◆ «Πρέπει επειγόντως να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου».

◆ Αν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα δεν «βελτιωθούν ουσιαστικά», οι πρόσφατες αποφάσεις για επαναπατρισμό των προσφύγων στην Ευρώπη «μπορεί να αμφισβητηθούν από την κοινή γνώμη των χωρών μας».

◆ Στη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη έχει προστεθεί ένα θέμα ασφάλειας μετά την ανακάλυψη ότι τουλάχιστον δύο από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι είχαν αναμειχθεί με αιτούντες άσυλο και κυκλοφορούν με πλαστά διαβατήρια.

◆ Η Frontex «θα πρέπει να διαθέτει ένα πιο σημαντικό απόθεμα αποσπασμένων επιχειρησιακών δυνάμεων» και «σε έκτακτες συνθήκες» θα πρέπει «να μπορεί να παίρνει την πρωτοβουλία να αναπτύσσει με δική της ευθύνη ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα».

◆ Οι συνοροφύλακες της Frontex θα πρέπει «να έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες βάσεις δεδομένων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το Ευρωπαϊκό Σύστημα Παραβολής Δακτυλικών Αποτυπωμάτων των Αιτούντων Άσυλο [Eurodac], τις βάσεις δεδομένων της Interpol και τις εθνικές βάσεις δεδομένων κυρίως) και ο ρόλος της «θα μπορούσε επίσης να διευρυνθεί μέχρι την πιθανότητα να διεξάγει επιχειρήσεις στο έδαφος μιας τρίτης χώρας» με τη συμφωνία της ενδιαφερόμενης χώρας και της Ε.Ε., υπογραμμίζουν οι δύο υπουργοί.

◆ Προκειμένου να καταστούν πιο αποτελεσματικοί οι συνοριακοί έλεγχοι, οι κατάλληλες βάσεις δεδομένων πρέπει να διασυνδεθούν. Μάλιστα επαναφέρουν την επιθυμία τους για μια «στοχευμένη μεταρρύθμιση του κώδικα συνόρων Σένγκεν».

◆ Οι 28 χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν ήδη την περασμένη εβδομάδα να ξεμπλοκάρουν το ευρωπαϊκό Αρχείο Ονομάτων Επιβατών (PNR), ένα αρχείο που επιτρέπει την παρακολούθηση των διαδρομών των αεροπορικών επιβατών.

◆ Οι δύο υπουργοί εκτιμούν, τέλος, πως είναι «αναγκαίο» τα κέντρα υποδοχής μεταναστών κατά την άφιξή τους στην Ευρώπη να «είναι επιχειρησιακά έτοιμα το συντομότερο δυνατόν», καθώς η δημιουργία των κέντρων αυτών «είναι πολύ χρονοβόρα».

Καραντίνα

Αυτό που συνάγεται από όλα τα παραπάνω είναι ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να αποτελέσει τον χώρο – καραντίνα προσφύγων και μεταναστών, τον οποίο θα εποπτεύουν οι εταίροι. Σ’ αυτή την καραντίνα θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα βρεθούν μόνο πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες, καθώς στην Ελλάδα φτάνουν μετανάστες από το Μαρόκο, το Μπαγκλαντές, το Ιράν, το Πακιστάν.

Ο κίνδυνος δημιουργίας εκρηκτικών συνθηκών σε αυτήν την αποθήκη ανθρώπων που κατασκευάζεται είναι σοβαρός για την Ελλάδα και η κυβέρνηση το μόνο που φαίνεται να διατίθεται να κάνει μέχρι το επόμενο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε., είναι να έχει προσαρμοστεί απολύτως στις απαιτήσεις των εταίρων, όπως αυτές περιγράφονται και στην επιστολή των υπουργών Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας και οι οποίες αναμένεται να υιοθετηθούν ως ευρωπαϊκή θέση.

Είναι αξιοθαύμαστο πως μια χώρα μη μέλος της Ε.Ε., όπως η Τουρκία, πετυχαίνει καλύτερες συμφωνίες με τους ευρωπαίους από την Ελλάδα που υποτίθεται είναι μέλος της. Μήπως γιατί αυτή έχει ηγέτη τουρκικών συμφερόντων;

Ερώτηση: Η Frontex θα έχει περισσότερη εξουσία από την τοπική αστυνομία; Κάπως έτσι παραχωρούνται σταδιακά ολοένα και περισσότερα δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη