Παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας με ανεξέλεγκτη «ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή» ζητά η Ε.Ε.

Π

«Κατασκευάζουμε προβλήματα για να σας παρέχουμε τις λύσεις» είναι η κλασσική “συνταγή” εξουσίας που φυσικά ουδόλως περιέχει συστατικά δημοκρατίας

EU naziΠως να στήσεις στα καλά καθούμενα μια ευρωπαϊκή αστυνομία ή στρατό, με δικό της νόμο και τάξη, χωρίς αντιδράσεις από τους πολίτες; Δημιουργείς ένα μεταναστευτικό πρόβλημα και την ονομάζεις “συνοριοφυλακή”. Της δίνεις κι εξουσίες πάνω από εκείνη της κυβέρνησης κι έτσι απελευθερώνεις και την κυβέρνηση από κάθε ευθύνη. Το απόλυτο άλλοθι, για ένα όργανο επιβολής που δεν θα μιλάει καν στη γλώσσα σου.

Κι έχεις και τα μίντια να αναπαράγουν την είδηση στερεότυπα:

 

Την επαναστατική πρότασή της για τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής – ακτοφυλακής για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τι λέει, λοιπόν, η “επαναστατική” πρόταση;

Επισημαίνοντας ότι η προσφυγική κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες του παρόντος συστήματος ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για τη φύλαξη των συνόρων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τη Frontex.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Επιτροπής, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να απευθυνθούν στον νέο αυτό οργανισμό εάν αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα στα σύνορά τους. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε καταστάσεις κρίσης στα εξωτερικά σύνορα και αν ένα κράτος-μέλος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση, ο οργανισμός αυτός θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα, στέλνοντας προσωπικό για τη φύλαξη των συνόρων.

Δηλαδή θα τους καλούμε, αλλά θα μπορούν να έρθουν και μόνοι τους, όταν εκείνοι αποφασίσουν.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη φύλαξη των συνόρων θα απασχολεί περί τα 1.500 άτομα, που θα προέρχονται από εθνικούς τελωνειακούς, ενώ το κόστος του αναμένεται να φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή θα είναι διπλάσιο σε σχέση με το ετήσιο κόστος της Frontex. O νέος οργανισμός φύλαξης των συνόρων θα αναλύει διαρκώς την κατάσταση που επικρατεί στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, προκειμένου να αποσοβηθούν οι κρίσεις, θα έχει τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με τρίτες χώρες, ιδίως με τα Δυτικά Βαλκάνια, θα βοηθά στην ταυτοποίηση και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών, ενώ παράλληλα θα βοηθά στη διαδικασία επιστροφής στις χώρες προέλευσής τους των μεταναστών εκείνων των οποίων η αίτηση χορήγησης ασύλου απορρίπτεται.

H πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ και αναμένεται να αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίσταση ορισμένων χωρών-μελών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρόταση της Επιτροπής, παρά τη στήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από μια μερίδα χωρών-μελών που θεωρούν ότι μια τέτοια λύση αποτελεί παραχώρηση μέρους της κυριαρχίας τους.

Όχι εμείς! Η είδηση δεν είναι στο πρωτοσέλιδο της Αυγής, μόνο στα αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης. Ο δε Έλληνας επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποστήριξε πρόσφατα από τη Ρώμη ότι τα κράτη-μέλη «δεν είναι έτοιμα» να αντιμετωπίσουν την τεράστια εισροή αιτούντων άσυλο και «δεν μπορούν να δράσουν μόνα τους». «Χρειαζόμαστε κάτι πιο ολοκληρωμένο και καλύτερα διαρθρωμένο από τα εργαλεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας», τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της Επιτροπής «τολμηρό σχέδιο».

Συμφωνούμε με εκείνους που δεν μας ρωτάνε ποτέ:

Υπεραμυνόμενος της πρότασης της Επιτροπής για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριακής ακτοφυλακής, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, υποστήριξε στη φλαμανδική εφημερίδα De Morgen ότι η καλύτερη φύλαξη των συνόρων θα ελαφρύνει σημαντικά την πίεση προς την Ευρώπη: «Όλο και περισσότερο, αυτοί που καταφθάνουν στην Ευρώπη δεν είναι Σύροι που θέλουν να αποφύγουν τον πόλεμο, αλλά μετανάστες από το Μαρόκο, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Μετανάστες που είναι σαφές ότι δεν έχουν δικαίωμα για προστασία».

Αναφορικά με την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, ο Φ. Τίμερμανς τονίζει ότι «η εμπειρία δείχνει ότι εάν κανείς περιμένει πάρα πολύ, η κατάσταση ξεφεύγει εντελώς από τον έλεγχο. Τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν σύνορα της Ευρώπης. Άρα είναι κάτι περισσότερο από λογικό ότι η φύλαξή τους αποτελεί συλλογική ευθύνη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Έχουμε ένα κολοσσιαίο πρόβλημα με τα εξωτερικά μας σύνορα, αλλιώς δεν θα είχαν φτάσει σχεδόν 1 εκατομμύριο άτομα στα γερμανικά σύνορα τους τελευταίους έντεκα μήνες», δήλωσε ο Ολλανδός επίτροπος.

Το αποφασίζουν αυτοί που επίσης αποφάσισαν να χαρίσουν μερικά δισεκατομμύρια στην Τουρκία, που έχει ήδη πλουτίσει από τους διακινητές και τις μπίζνες με το πετρέλαιο του ISIS και με την οποία θέλουν να κάνουμε και από κοινού περιπολίες. Δεν το δεχτήκαμε, ακόμα, αλλά θα αλλάξουν και σ΄αυτό το όνομα και τη μορφή και θα γίνει.

Κι εμείς, απλά συμφωνούμε, γιατί «αν δεν … θα» μια γενικώς και αόριστη μόνιμη απειλή, που μετατοπίζεται από την έξοδο κάποιας ζώνης, πότε του ευρώ, πότε της Σένγκεν, για να φαίνεται πόσο δεινά διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, αλλά… τελικά “υποχρεώνεται” να πει ναι σε όλα.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη