Ο Αλεξιάδης (παρα)καλεί τις τράπεζες να μειώσουν τις παράλογες χρεώσεις

Ο

Σε συστάσεις προς τις τράπεζες να μειώσουν τις μεγάλες και παράλογες χρεώσεις τους στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, προχώρησε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης

Ο αρμόδιος υπουργός, εισηγητής της χρήσης καρτών με γνώμονα την προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, απηύθυνε σαφές μήνυμα προς τις τράπεζες να ευθυγραμμιστούν με τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «πρέπει να τελειώνουμε με αυτές τις χρώσεις. Πρέπει να γίνουν λογικές όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Κατά τη συνεδρίαση κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφέρθηκε στο θέμα, καταγγέλλοντας μάλιστα την επιβολή προμηθειών 3% στις πιστωτικές κάρτες και χρέωση 0,5 ευρώ για ηλεκτρονικές πληρωμές, με αφορμή σχετικά παράπονα που δέχθηκε, μεταξύ αυτών, ενός ιδιοκτήτη ζαχαροπλαστείου στον οποίο ζητήθηκε από τράπεζα προμήθεια 3% για τη χρήση πιστωτικής κάρτας.

Ακόμη, στηλίτευσε το γεγονός ότι τα πιστωτικά ιδρύματα προχωρούν και σε άλλες υπέρογκες χρεώσεις όπως ότι χρεώνουν 0,35 ευρώ για πληρωμή λογαριασμού ΔΕΗ μέσω κάρτας και 0,5 ευρώ για πληρωμή λογαριασμού μέσω e-banking, το οποίο ωστόσο δεν έχει κανένα κόστος και θα έπρεπε να ήταν πολύ φτηνότερο. Ανέφερε, επίσης, ότι ορισμένες τράπεζες ζητούν 280 ευρώ για να τοποθετήσουν σε καταστήματα ειδικό μηχανάκι για πιστωτικές κάρτες.

«Δεν είναι δυνατόν να παίρνουν οι τράπεζες 3% (για τις πιστωτικές) αυτό το ποσοστό δεν το παίρνει ούτε το Δημόσιο» είπε ο αν. υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας μάλιστα πως οι τράπεζες ενισχύθηκαν από το κράτος και ως εκ τούτου οφείλουν να βοηθήσουν.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης επανέλαβε ότι πρόκειται να καταθέσει νομοσχέδιο για τη διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο και θα παρέχει κίνητρα στις επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές πληρωμές “αντιγράφοντας τις βέλτιστες πρακτικές στις χώρες του εξωτερικού”.

Γιατί ο κος Αλεξιάδης δεν ορίζει και επιβάλλει ποιες θα είναι οι χρεώσεις των τραπεζών, παρά καλεί ή… παρακαλεί τις τράπεζες να τις μειώσουν από μόνες τους; Θυμίζει το κάλεσμα εθελοντικής επιστροφής των χρημάτων που έφυγαν στο εξωτερικό του Τσακαλώτου: «Τώρα, εξετάζουμε σοβαρά προγράμματα εθελοντικών δηλώσεων για τους Έλληνες που έβγαλαν τις καταθέσεις τους από την Ελλάδα».

Ελλάδα πολλαπλών ταχυτήτων: Υποχρεωτική η κάρτα για μισθωτούς και συνταξιούχους, εθελοντική η μείωση των παράλογων χρεώσεων από τις τράπεζες. Και τώρα αυτές… συγκινήθηκαν!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη