Η Λαγκάρντ θα δικαστεί για την υπόθεση «Ταπί»

Η

Για την εμπλοκή της στην πολύκροτη υπόθεση «Ταπί» θα δικαστεί η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, όπως αποφάσισε ανώτατο γαλλικό δικαστήριο

Η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε άμεσα ότι σκοπεύει να καταθέσει ένσταση στην απόφαση του δικαστηρίου

Το 2007, η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε την παραπομπή μιας υπόθεσης του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο ενώ επί χρόνια βρισκόταν σε διάφορες βαθμίδες της γαλλικής Δικαιοσύνης. 

Ο επιχειρηματίας, πρώην ιδιοκτήτης της εταιρίας Adidas είχε κινηθεί δικαστικά εναντίον της κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais, απαιτώντας αποζημίωση για απάτη. Το διαιτητικό δικαστήριο, του οποίου προήδρευε ο Πιερ Εστούπ, επιδίκασε 400 εκατομμύρια ευρώ στον επιχειρηματία. 

Το ποσό αυτό ήταν πολύ υψηλότερο απ’ ότι προβλεπόταν από τις αποφάσεις της τακτικής Δικαιοσύνης. Παρόλα αυτά, λίγο καιρό αργότερα γνωστοποιήθηκε ότι ο Εστούπ και ο Ταπί γνωρίζονταν καλά και η γαλλική Δικαιοσύνη άρχισε να διερευνά πιθανή ανάμειξη της κ. Λαγκάρντ στην υπόθεση. 

Τώρα, ανώτατο γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η κ. Λαγκάρντ θα πρέπει να δικαστεί για το ρόλο που έπαιξε σε αυτό το σκάνδαλο. Σε ανακοίνωσή της, η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε ότι ενήργησε προς το συμφέρον της Γαλλίας και σύμφωνα με το νόμο. Μάλιστα προσέθεσε ότι σκοπεύει να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την υπόθεση, χωρίς, όμως, να δίνει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα.

«Είναι αθώα μέχρι να αποδειχτεί ένοχη, οπότε δεν βλέπω γιατί αυτό θα έπρεπε να την αποτρέψει από το να συνεχίσει την άσκηση των καθηκόντων της» δήλωσε από τη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Την απόλυτη στήριξη στο πρόσωπο της κ. Λαγκάρντ εξέφρασε και το ΔΝΤ. 

Για το ότι άφησε “ταπί” την Ελλάδα και μερικές άλλες χώρες του πλανήτη, πότε θα δικαστεί η Λαγκάρντ και το ΔΝΤ της;

Το ΔΝΤ «παραδέχεται» ότι έκανε λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη