Soros: Η Ελλάδα δεν έχει επενδυτικό ενδιαφέρον όσο είναι στο ευρώ

S

Η Ελλάδα δεν έχει ενδιαφέρον ως τόπος επένδυσης όσο είναι μέλος της Ευρωζώνης, τόνισε ο Soros

Την θέση ότι όσο η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ δεν θα καταφέρει να συνέλθει ποτέ διατύπωσε ο γνωστός Αμερικανοσιωνιστής κερδοσκόπος George Soros, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle ο Soros σε συνέντευξη του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche επικρίνει την πολιτική λιτότητας που επέβαλε το Βερολίνο στην Ευρώπη, αλλά εξαίρει τον ρόλο της Merkel στην προσφυγική κρίση και το ουκρανικό.

«Όταν η ελληνική κρίση ξέσπασε για τα καλά το 2009, η ΕΕ υπό την αρχηγία της Γερμανίας βοήθησε μεν, αλλά η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλλει υψηλό τίμημα. Της ζητήθηκε να καταβάλλει υπερβολικά υψηλά επιτόκια καθιστώντας αδύνατη την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

»Δυστυχώς οι Γερμανοί επανέλαβαν το λάθος και κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις. Επέβαλαν και πάλι όρους που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την χρεοκοπία. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της» υπογράμμισε ο Soros.

Ερωτηθείς μάλιστα αν η Ελλάδα θα είχε ενδιαφέρον ως τόπος επένδυσης για ιδιώτες ο Soros απαντά κατηγορηματικά:

«Όχι, όσο η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Με το ευρώ η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να συνέλθει, γιατί η συναλλαγματική ισοτιμία είναι υπερβολικά υψηλή και η χώρα δεν είναι ανταγωνιστική».

Παράλληλα ο Αμερικάνος επενδυτής εντοπίζει ομοιότητες μεταξύ Ουκρανίας και Ελλάδας.

«Ο ουκρανικός πληθυσμός κατέβαλλε τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία δύο χρόνια. Όμως οι Ευρωπαίοι δίνουν στο Κίεβο πολύ λίγα χρήματα κάνοντας το ίδιο λάθος, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Η “παλιά“ Ουκρανία έμοιαζε με την “παλιά“ Ελλάδα.

»Ολιγάρχες είχαν μοιράσει μεταξύ τους τη χώρα και οι δημόσιοι υπάλληλοι επιδίωκαν τον προσωπικό πλουτισμό. Όμως οι άνθρωποι στην “νέα“ Ουκρανία επιθυμούν ριζικές μεταρρυθμίσεις και σε αυτό χρειάζονται την βοήθεια της Ευρώπης.

Κάτι τέτοιο θα είχε άμεσο θετικό αντίκτυπο στην ίδια την Ευρώπη, διότι μια ευημερούσα Ουκρανία θα ήταν εφόδιο για την Ευρώπη, στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας και υπέρ της αλληλεγγύης, αλλά και μιας νέας αρχής στην Ουκρανία» υποστήριξε ο Soros, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την ανακήρυξη της Merkel από το αμερικανικό περιοδικό TIME «πρόσωπο της χρονιάς», τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει γνώμη για την λανθασμένη πολιτική λιτότητας που ακολουθεί στην Ευρώπη.

«Κατά την άποψή μου όμως είναι εδώ και πολύ καιρό η αδιαφιλονίκητη ηγέτης της Ευρώπης και κατά συνέπεια έμμεσα του δυτικού κόσμου, ιδίως από τότε που αντιτάχθηκε στον ρώσο πρόεδρο Putin με αφορμή την ουκρανική κρίση.

Πριν από αυτό την θεωρούσα απλώς μια ταλαντούχα πολιτικό, που λαμβάνει υπόψη τις σφυγμομετρήσεις.

Έδειξε ωστόσο να αδιαφορεί για την κοινή γνώμη αναφορικά με τη Ρωσία.

Και στην προσφυγική κρίση διέκρινε ωστόσο το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρώπης, με τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα ανοιχτά σύνορα της ζώνης του Σέγκεν αλλά και για την εσωτερική αγορά» υπογράμμισε ο επενδυτής, αναφέροντας μάλιστα πως οι μόνοι που είναι σε θέση να αποτρέψουν μια διάσπαση της Ευρώπης είναι οι Γερμανοί.

«Αν κάποιοι είναι σε θέση να αποτρέψουν μια διάσπαση της Ευρώπης, τότε αυτοί είναι οι Γερμανοί. Κατά τη διάρκεια της καγκελαρίας Merkel έγιναν οι ηγεμόνες στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα κάποιο τίμημα, και ας διαμαρτύρονται ορισμένοι Γερμανοί για τις πιστώσεις που δόθηκαν στην Ελλάδα.

Οι Γερμανοί είναι ξεκάθαρα οι μεγάλοι κερδισμένοι της νομισματικής ένωσης. Όμως οι ηγεμόνες δεν πρέπει να ενδιαφέρονται μόνο για το δικό τους συμφέρον. Οφείλουν να εκπροσωπούν και τα συμφέρονται εκείνων που τους εμπιστεύονται. Θα πρέπει συνεπώς να δούμε αν η Γερμανία θα επωμιστεί τελικά την ευθύνη αυτή, όπως έπραξαν οι ΗΠΑ μετά το 1945» τόνισε ο Soros.

Αυτάαα! Όπως έχουμε ξαναγράψει, το “φιλάνθρωπο” κοράκι που λέγεται Soros περιμένει πως και πως να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί. Ή μάλλον… ανταγωνηστικοί, για να έρθει να… επενδύσει; Το μυαλό σας μπορεί να τρέχει στην ανάπτυξη και την παραγωγή, αλλά ο κύριος αυτός επενδύει αποκλειστικά σε real estate. Αγοράζει γη, δημόσια και ιδιωτική περιουσία, ιδρύματα, νοσοκομεία, σχολεία – οτιδήποτε θα του εξασφαλίσει την κυριαρχία μιας χώρας. Αυτά έκανε στην Ουκρανία, τα ίδια αδημονεί να κάνει και στην Ελλάδα, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη μόλις διαλυθεί η Ευρωζώνη, κάτι το οποίο εύχεται και καλλιεργεί.

Προς το παρόν, “επενδύει” σε κινήματα που σπρώχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και άλλες χώρες της Ευρώπης, κυρίως του νότου. Ο νοών νοείτο.


Διαβάστε περισσότερα για τον Soros


Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη