Πετρέλαιο: Σπάει και το φράγμα των 32 δολαρίων το βαρέλι – Στα επίπεδα του 2003

Π

Μία ακόμα ημέρα σημαντικής πτώσης για την τιμή του πετρελαίου με το αργό να σημειώνει υποχώρηση πάνω από 4% στις διεθνείς αγορές και το βαρέλι να είναι πλέον κάτω και από τα 32 δολάρια

Παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες αγορές όπου διαπραγματεύεται το πετρέλαιο δεν έχουν ακόμα κλείσει, είναι προφανές από το άνοιγμά τους ότι θα έχουμε μία ακόμα ημέρα σημαντικής πτώσης του μαύρου χρυσού. Αυτή την ώρα σημειώνει υποχώρηση πάνω από 4% με το βαρέλι μπρεντ να έχει φθάσει να πωλείται ακόμα και στα 31,6 δολάρια.

Πρόκειται για τιμή-ρεκόρ δεκαετίας που μας φέρνει πίσω στις τιμές του 2004, ενώ η συνολική πτώση από τα μέσα του 2014 φθάνει πλέον στο 70%. Σήμερα πάντως ήρθε στο φως μία ακόμα ανάλυση, αυτή τη φορά από την Morgnan Stanley η οποία και αυτή με την σειρά της υποστηρίζει ότι το πετρέλαιο θα πέσει πολύ πιο χαμηλά, ακόμα και κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι.

Όπως αναφέρει η ανάλυση της αμερικάνικης εταιρίας, οι λόγοι δεν είναι μόνο η υπερτροφοδότηση της αγοράς και η μειωμένη ζήτηση από μεγάλες αγορές όπως η Κίνα, αλλά κυρίως το ισχυρό δολάριο. Σύμφωνα με την δική της εκτίμηση η υπερπροσφορά εξηγεί την πίεση των τιμών μέχρι τα 60 δολάρια, όμως η εικόνα του πετρελαίου στην περιοχή των 30 δολαρίων έχει να κάνει με την ισχυροποίηση του δολαρίου (κυρίως έναντι του κινέζικου γουάν).

Υποστηρίζουν ότι μία υποτίμηση του γουάν κατά 15% θα μπορούσε να ρίξει το πετρέλαιο (το οποίο διαπραγματεύεται διεθνώς με δολάριο) σε ποσοστό της τάξης από 6% έως 15%, που αναλογεί σε 2 με 5 δολάρια το βαρέλι. Κάτι που θα φέρει υποχρεωτικά το πετρέλαιο στην περιοχή των 25-27 δολαρίων. Αν την ίδια τάση ακολουθήσουν και άλλα ισχυρά νομίσματα του κόσμου, τότε η τιμή του θα φθάσει κοντά, ή και κάτω από τα 20 δολάρια.

Εδώ εμείς εξακολουθούμε να το πληρώνουμε στα ύψη με το δικαιολογητικό ότι υπάρχουν ακόμα αποθέματα με τις παλιές τιμές. Συν την υψηλή φορολογία. Θέλουν ανταγωνιστικότητα, αλλά μόνο μειώνοντας τους μισθούς και τις συντάξεις και καθόλου την τιμή του πιο βασικού υλικού στην παραγωγή, το πετρέλαιο.

Πόσο μας κλέβει η συγκυβέρνηση μαζί με την πετρελαϊκή ελίτ; Δεν μας κλέβει απλά, μας καταληστεύει!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη