Ο μυστηριώδης Αγγλος που έστησε παράνομο τζαμί στη Λέσβο

Ο

Μια περίεργη υπόθεση με παράνομο τζαμί, που στήθηκε σε οικόπεδο δίπλα από το Κέντρο Υποδοχής και Καταγραφής Προσφύγων στη Μόρια, απασχολεί την Εισαγγελία και τον Δήμο Λέσβου

Ενας Αγγλος από το Χάντερσφιλντ, μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, ο Αντονι Καν, φέρεται να έστησε ένα τζαμί σε μια σκηνή, με την επιγραφή «Mosque» (τζαμί), τοποθετώντας χαλιά και τραπεζάκια με βιβλία στο εσωτερικό του. Με ανάρτησή του στο Facebook «διαλαλούσε» ότι είναι το πρώτο τζαμί στη Λέσβο ύστερα από… 300 χρόνια από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και εξέφραζε την υπερηφάνεια και τη χαρά του για αυτό. «I am speechless!» (είμαι άφωνος), έγραψε χαρακτηριστικά.

Χθες, ωστόσο, που το θέμα άρχισε να δημοσιοποιείται ευρύτερα, ο νεαρός Aγγλος άρχισε να τα… γυρίζει. Μιλώντας στο «Εθνος» υποστήριξε ότι «αυτή η σκηνή δεν είναι τζαμί, αλλά ένας μικρός χώρος λατρείας», ενώ αρνήθηκε ότι μαζεύει χρήματα για τη λειτουργία και τα έξοδά του, υποστηρίζοντας ότι ο χώρος δεχόταν μόνο προσφορές σε είδη, όπως χαλιά και βιβλία.

assets_LARGE_t_420_54620954_type12128
Με στρατιωτική στολή και αυτόματο όπλο εμφανίζεται στο facebook ο Βρετανός Αντονι Καν, ο οποίος έστησε το παράνομο τζαμί στη Λέσβο

Οσο για την ανάρτησή του στο Facebook, με την οποία… πανηγύριζε για το… πρώτο τζαμί, είπε ότι «ήταν λάθος, γιατί έστειλε λανθασμένο μήνυμα», η… απολογία του όμως ήρθε με αρκετές μέρες καθυστέρηση και αφού προηγουμένως αντιλήφθηκε ότι οι Aρχές ψάχνουν σοβαρά το θέμα.

Επέμενε ότι ο ίδιος είναι εθελοντής που έφτασε στη Λέσβο για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ΜΚΟ και σε δύο μέρες αναχωρεί από το νησί για την Αγγλία, ενώ έκανε και μια μικρή… έρευνα για μας και εντόπισε έναν μουσουλμάνο που, όπως υποστήριξε, είναι αυτός που δημιούργησε το τζαμί και είναι τώρα στην Αγγλία.

Αναφορικά με τις φωτογραφίες στην προσωπική του σελίδα στο Τwitter, που τον δείχνουν με στρατιωτική στολή και όπλο στα χέρια, αρχικά είπε πως είναι από… διακοπές στην Τουρκία. Οταν είδε ότι δεν μπορούσαμε να συνδέσουμε τις διακοπές στην Τουρκία με τη συμμετοχή σε στρατιωτική ομάδα, ανέφερε ότι είναι από μια κινηματογραφική ταινία, στην οποία πήρε μέρος ως… ηθοποιός.

Στοιχεία

Το θέμα με το παράνομο αυτοσχέδιο τζαμί πήρε ήδη διαστάσεις. Η Αστυνομία κατέθεσε φάκελο με φωτογραφίες και στοιχεία στον εισαγγελέα Μυτιλήνης που ξεκίνησε έρευνα, καθώς είχε αναφορές για τη λειτουργία του χώρου, ενώ αυθαίρετο χαρακτηρίζει το «τζαμί» ο δήμος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων, Ευστράτιος Τζιμής, είπε ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση του, καθώς δεν έχει άδεια λειτουργίας.assets_LARGE_t_420_54620955_type12128

«Είναι αυθαίρετη και απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση χωρίς άδεια από τον δήμο, την πολεοδομία και τις άλλες αρμόδιες Αρχές. Είναι αδιανόητο να λειτουργεί τζαμί, έστω και με τέτοια μορφή, χωρίς να το γνωρίζουμε», μας είπε ο κ. Τζιμής.

Οταν ωστόσο ρωτήσαμε τον Αντονι Καν αν υπάρχει άδεια λειτουργίας για το… τζαμί, αρχικά μας απάντησε ότι δεν χρειάζεται, γιατί δεν είναι μόνιμη κατασκευή, αλλά «ένας προσωρινός χώρος λατρείας για όλες τις θρησκείες»(!) και αργότερα είπε ότι αυτός δεν έχει καμία σχέση, απλώς πέρασε μια μέρα, το είδε και τράβηξε φωτογραφίες.

Στη Λέσβο κυκλοφορεί ως φήμη ότι κάποιοι μαζεύουν χρήματα για το τζαμί και αναζητούν… χορηγούς για να το επεκτείνουν. Οι Αρχές του νησιού έχουν κινητοποιηθεί και οι υπηρεσίες του δήμου έχουν κάνει αυτοψία στον χώρο και στη λειτουργία του.

assets_LARGE_t_420_54620956_type12128Η μεγάλη σκηνή στήθηκε σε ένα ιδιόκτητο οικόπεδο, σε απόσταση μόλις 5 μέτρων από το Κέντρο Καταγραφής Προσφύγων στη Μόρια και μάλιστα υπάρχει πιο πριν μια ξύλινη ταμπέλα που απαγορεύει τη χρήση… παπουτσιών στο εσωτερικό της, όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε χώρο λατρείας των μουσουλμάνων. Στην αρχή υπήρχε μια επιγραφή «Prayer Tent», σήμερα όμως έχει στηθεί μια τεράστια που γράφει «Mosque» (τζαμί).

«Ερχεται πολύς κόσμος στη Λέσβο, φτάνουν σε διάφορα σημεία του νησιού, πρέπει να έχουν έναν χώρο να προσεύχονται», μας είπε ο Αντ. Καν, φανερά ενοχλημένος για την επιμονή μας στο θέμα και τη δική του εμπλοκή.

Μέσα στη σκηνή υπάρχουν μεγάλα χαλιά που καλύπτουν το έδαφος. Σε κάποια γωνία ξεχωρίζουν τραπεζάκια με βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου. Πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο Κέντρο της Μόριας, επισκέπτονται το αυτοσχέδιο τζαμί και προσεύχονται.

πηγή: Έθνος

Ένας ακόμα μυστήριος εθελοντής των μυστηριωδών ΜΚΟ που δρουν μυστηριωδώς στη χώρα μας από μυστηριώδεις χορηγούς. Ξέφραγο αμπέλι γίναμε και χωρίς κανένα δικό μας μυστήριο…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη