Μας… “χαιρέτησαν” στο Νταβός

Μ

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ήδη στο Νταβός, στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, του μεγαλύτερου όλων της παγκόσμιας ελίτ

Με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε τις προγραμματισμένες του συναντήσεις ο Τσίπρα στο Νταβός. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, στο προσφυγικό, στην ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

“Ο Τσίπρας καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες Μπάιντεν για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περεταίρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας”, αναφέρει το δελτίο τύπου. Έχουμε χάσει κεφάλαια; Είδατε αμερικάνικες επενδύσεις πουθενά; Ο ευρών αμειφθήσεται! 

Για το προσφυγικό: χαιρετίστηκε η σημαντική προσπάθεια της χώρας μας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, ενώ τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.

Για τα ενεργειακά: χαιρετίστηκε η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB και εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά ING μέσω της Ελλάδας.

Στην κατεύθυνση αυτή σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Για το Κυπριακό: επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.

Με λίγα λόγια, χαιρέτα μας τον πλάτανο. Στο μεταξύ οι γκλομπαλιστές “αξιολόγησαν” ήδη τις χώρες και… μαντέψτε ποιος ήταν ο πιο καλός ο μαθητής:

Η έκθεση για τις καλύτερες χώρες στον κόσμο ανακοινώθηκε την Τετάρτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου στην κορυφή βρίσκεται η Γερμανία. Οσο για την Ελλάδα, είναι στην 26η θέση της συνολικής αξιολόγησης 60 χωρών, αλλά πιο ανησυχητικές είναι οι επιμέρους «επιδόσεις» της στους τομείς που εξετάστηκαν.

Σε ποιους τομείς πήρε μηδέν η Ελλάδα

Στη συνολική κατάταξη, η Ελλάδα ήταν 26η. Ομως, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η χειρότερη «εμφάνιση» της χώρας μας στη συγκεκριμένη έκθεση είναι στην αξιολόγηση για το πόσο ανοιχτά είναι τα κράτη στις επιχειρήσεις. Εκεί, η Ελλάδα ήταν μόλις 50η. Οσο για την καλύτερη θέση, ήταν στον τομέα της κληρονομιάς, όπου πήρε την τρίτη θέση.

Στον «έλεγχο» αυτό όμως η Ελλάδα είχε και κάποια… μηδενικά. Γιατί αυτός ήταν ο βαθμός της σε ό,τι αφορά την οικονομική σταθερότητα και την αγορά εργασίας. Στον αντίποδα, η χώρα μας «αρίστευσε» σε τομείς οι οποίοι ουσιαστικά δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις, όπως η φυσική ομορφιά (9,5), το καλό κλίμα (9,6), η πλούσια ιστορία (10) και τα πολλά πολιτιστικά αξιοθέατα (9,9).

Αμφιβολίες για το μέλλον της Ευρωζώνης

Η παγκόσμια οικονομική κρίση αποκάλυψε χρόνια κυβερνητικών δαπανών στην Ελλάδα, σχολιάζει η έκθεση, στην ανάλυσή της για τη χώρα μας, κάνοντας αναφορά στα πακέτα βοήθειας από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, τα οποία έφεραν αυστηρά προγράμματα λιτότητας.

«Η συνεχιζόμενη κρίση χρέους της Ελλάδας εγείρει ερωτήματα για το μέλλον της Ευρωζώνης, της ΕΕ και του ελληνικού λαού, που έχει μπροστά του χρόνια ζωής υπό μέτρα λιτότητας. Εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους, όπως και ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό κίνδυνο φτώχειας για τους πολίτες της», σημειώνει ακόμη η έκθεση, η οποία κάνει αναφορά στην πολιτιστική συνεισφορά της Ελλάδας, σε όλη την ιστορία της, στις τέχνες και τις επιστήμες.

Πώς προκύπτει η λίστα

Για να καταρτιστεί αυτή η λίστα λαμβάνονται υπόψη διάφοροι τομείς, από την πολιτιστική επιρροή και την κληρονομιά, μέχρι την επιχειρηματικότητα, την οικονομική επιρροή, τη σταθερότητα, ή το κλίμα και τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι πολίτες κάθε χώρας. Περισσότεροι από 16.200 ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου και επιτυχημένες προσωπικότητες μετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα για να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα δεδομένα. Την έκθεση υπογράφουν οι U.S. News & World Report, BAV Consulting και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία.

Αναλυτικά οι «επιδόσεις» της Ελλάδας

Στον ακόλουθο πίνακα δείτε αναλυτικά τις επιδόσεις της Ελλάδας στις κατηγορίες: περιπέτεια (αξιολογεί τομείς όπως διασκέδαση, κλίμα, πόσο φιλική είναι μία χώρα), ιθαγένεια (θρησκευτική ελευθερία, ισότητα φύλων, σεβασμός περιουσίας κτλ.), πολιτιστική επιρροή, επιχειρηματικότητα (π.χ. εύκολη πρόσβαση στο κεφάλαιο, μορφωτικό επίπεδο πληθυσμού, ικανότητες εργατικού δυναμικού), διαφορετικότητα και μοναδικότητα, κληρονομιά (πολιτιστικά θεάματα, πλούσια ιστορία κτλ.), άνοιγμα σε επιχειρήσεις (διαφάνεια, φορολογικό περιβάλλον, γραφειοκρατία κτλ.), ισχύς (π.χ. στρατός, οικονομική και πολιτική επιρροή) και ποιότητα ζωής (ασφάλεια, οικονομική σταθερότητα, φιλική προς την οικογένεια, εισοδηματική ισότητα κτλ.).

ellada_davos.20.1

«Πρωταθλήτρια» η Γερμανία

Οπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη έρευνα, η καλύτερη χώρα για να ζήσει κανείς είναι η Γερμανία. Ακολουθούν ο Καναδάς και η Μ. Βρετανία, ενώ οι ΗΠΑ, που βρίσκονται στην τέταρτη θέση, αποτελούν την πιο ισχυρή χώρα σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες

1. Γερμανία

2. Καναδάς

3. Μ. Βρετανία

4. ΗΠΑ

5. Σουηδία

6. Αυστραλία

7. Ιαπωνία

8. Γαλλία

9. Ολλανδία

10. Δανία

Αναλυτικά οι κορυφαίες χώρες ανά κατηγορία:

Περιπέτεια

1. Βραζιλία

2. Ιταλία

3. Ισπανία

Ιθαγένεια

1. Σουηδία

2. Καναδάς

3. Δανία

Πολιτιστική επιρροή

1. Γαλλία

2. Ιταλία

3. ΗΠΑ

Επιχειρηματικότητα

1. Γερμανία

2. Ιαπωνία

3. ΗΠΑ

Κληρονομιά

1. Ιταλία

2. Ισπανία

3. Ελλάδα

Εισηγητές

1. Ινδία

2. Σιγκαπούρη

3. Κίνα

Ανοιχτή σε επιχειρήσεις

1. Λουξεμβούργο

2. Σουηδία

3. Καναδάς

Ισχύς

1. ΗΠΑ

2. Ρωσία

3. Κίνα

Ποιότητα ζωής

1. Καναδάς

2. Σουηδία

3. Δανία

Αύριο, όταν ο Πρωθυπουργός θα έχει μια “ενδιαφέρουσα” συζήτηση σε πάνελ με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ανοικτό ντιμπέιτ.

Αργότερα, θα συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και αμέσως μετά με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οπότε και αναμένεται να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή και ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και η στάση του στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Εκτός από τι συναντήσεις του αριστερού πρωθυπουργού μας με τα μεγάλα κεφάλια της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής ελίτ, που ακόμα δεν έχουμε μάθει τι δώρα θα μας φέρει γυρίζοντας πίσω, ενδιαφέρον έχει να παρακολουθήσουμε τα όσα θα ειπωθούν αυτές τις μέρες στο Φόρουμ, καθώς εκεί χαράσσεται και η κατεύθυνση της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Μείνετε συντονισμένοι.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη