Πρόσφυγες: Οικονομική επιβάρυνση ή όφελος; | WEF

Π

Θέμα συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη:

η εισροή θα πλήξει μια οικονομία που είναι ακόμα σε ανάκαμψη ή θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα βοηθώντας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού;

Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) παρουσιάζουν κάποιες απαντήσεις για τη «γρήγορη» ενσωμάτωση των προσφύγων στην αγορά εργασίας, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζουν το μέγεθος της προσπάθειας αυτής.

«Με το ποσοστό της ανεργίας να είναι υψηλό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η ενσωμάτωση των προσφύγων (…) θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι αλλού», προβλέπει η έκθεση που θα παρουσιαστεί επισήμως από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Μεσοπρόθεσμα, ο οικονομικός αντίκτυπος αυτού του προσφυγικού κύματος θα εξαρτηθεί «σε μεγάλο βαθμό» από την ικανότητα των προσφύγων να βρουν δουλειά και να καταβάλλουν φόρους και κοινωνικές εισφορές, επισημαίνει το ΔΝΤ.

Η έκθεσή του ΔΝΤ εμφανίζεται περισσότερο… “αισιόδοξη”, με τη γνωστή χυδαιότητα και κυνικότητα που το χαρακτηρίζει, κρίνοντας ότι είναι «πιθανόν» οι νεοεισερχόμενοι στην Ευρώπη να είναι καλύτερα καταρτισμένοι και εκπαιδευμένοι από τους προκατόχους τους στις ίδιες χώρες.

Το ένα πέμπτο των Σύρων προσφύγων που έφθασε μεταξύ του 2013 και του 2014 στη Γερμανία ακολούθησε στη συνέχεια ανώτατες σπουδές, ένα ποσοστό πολύ κοντά σε αυτό της χώρας υποδοχής τους.

Ωστόσο, δεν λείπουν και τα εμπόδια: το εμπόδιο της γλώσσας, τα προβλήματα ισοτιμίας των διπλωμάτων αλλά επίσης και η απαγόρευση σε όσους αιτούνται άσυλο να εργάζονται όταν εξετάζεται η υπόθεσή τους.

Το ΔΝΤ προτείνει να «ελαχιστοποιηθούν» αυτοί οι περιορισμοί και να προωθηθεί η ιδέα, που ενέχει πολιτικό ρίσκο, του να αρθεί «προσωρινά» η υποχρέωση προς τους εργοδότες να καταβάλλουν τον κατώτατο μισθό όταν απασχολούν αιτούντες άσυλο. Το Ταμείο επισημαίνει πάντως ότι η επιλογή αυτή πρέπει «να εξεταστεί με προσοχή» ώστε να μην υπάρξει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Αυτό που ουσιαστικά θέλουν και ξέρουν εκ των προτέρων θα συμβεί.

Μόνο οι άνεργοι ας είναι μιας ταχύτητας, ναι; Στο νεκρό!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη