Η Darpa στοχεύει να συνδέσει ανθρώπους με τους υπολογιστές

Η

Ένα νέο πρόγραμμα της DARPA στοχεύει στην ανάπτυξη μιας εμφυτεύσιμης νευρικής διεπαφής (interface), συνδέοντας τους ανθρώπους απ’ ευθείας με τους υπολογιστές

Η διασύνδεση θα χρησιμεύσει ως μεταφραστής, ένας μετατροπέας μεταξύ της ηλεκτροχημικής γλώσσας που χρησιμοποιείται από τους νευρώνες στον εγκέφαλο και τις μονάδες και τα μηδενικά που αποτελούν τη γλώσσα της τεχνολογίας πληροφοριών. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί αυτή η σύνδεση επικοινωνίας σε μια βιοσυμβατό συσκευή όχι μεγαλύτερη από ένα κυβικό εκατοστό σε μέγεθος.

darpa-stoheuei-sti-dimiourgia-cyborgs-sindeontas-anthropous-me-ipologistesΤο πρόγραμμα φιλοδοξεί να φέρει επανάσταση στην νευροτεχνολογία, αλλά και να βάλει τα θεμέλια για νέες θεραπείες… λένε!

Οι πιθανές εφαρμογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συσκευές που «διορθώνουν» προβλήματα στην όραση ή την ακοή, μεταδίδοντας στον εγκέφαλο πληροφορίες σε ανάλυση και ποιότητα πολύ ανώτερη αυτής που είναι δυνατή με τις παρούσες τεχνολογίας.

Τα παρόντα νευρικά interfaces που έχουν εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση αναγκαστικά συμπιέζουν έναν πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών μέσα από μόλις 100 κανάλια, με το κάθε κανάλι να διαχειρίζεται σήματα από δεκάδες χιλιάδες νευρώνες.

Το αποτέλεσμα είναι «θορυβώδες» και ανακριβές. Εν αντιθέσει, το πρόγραμμα NESD έχει στόχο την ανάπτυξη συστημάτων που θα μπορούν να επικοινωνούν καθαρά και μεμονωμένα με καθέναν από τα εκατομμύρια νευρώνες σε κάθε περιοχή του εγκεφάλου.

Για τους σκοπούς του προγράμματος, η DARPA διοργανώνει συνάντηση (Proposers Day) στις 2-3 Φεβρουαρίου στο Άρλινγκτον.

Πιθανές εφαρμογές περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ακοής του χρήστη ή την όραση τροφοδοτώντας με εξωτερικές ψηφιακές ακουστικές ή οπτικές πληροφορίες τον εγκέφαλο. Αλλά πριν αυτό επιτευχθεί, η DARPA δήλωσε ότι ανακαλύψεις πρέπει να γίνουν στη νευροεπιστήμη, συνθετική βιολογία, ηλεκτρονικά χαμηλής ισχύος και την κατασκευή ιατρικών συσκευών.

Χρυσώνοντας το χάπι

Οι αρχικές εφαρμογές της συσκευής της DARPA είναι πιθανό αρχικά να είναι μέσα σε στρατιωτικό πλαίσιο πριν βρουν εμπορικές και πολιτικές εφαρμογές. Ο οργανισμός Defense Advanced Research Projects του αμερικανικού στρατού (DARPA) είναι αυτός που ανέπτυξε τις πρωτοποριακές ευρείες αστικές τεχνολογίες όπως το GPS, τη μετάφραση της ομιλίας και του διαδικτύου.

Το πρόγραμμα NESD εντάσσεται στο Brain Research του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μέσω της προώθησης της πρωτοβουλίας νευροτεχνολογιών (του εγκεφάλου) (Advancing Neurotechnologies [BRAIN]) , η οποία έχει ως στόχο και τη θεραπεία διαταραχών του εγκεφάλου.

Βέβαια, πρέπει κανείς να πετάει στα σύννεφα αν πιστεύει στις αγαθές θεραπευτικές προθέσεις του Ομπάμα και της στρατιωτικής βιομηχανίας του, ή να μην ξέρει τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά και πόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία στο θέμα του ελέγχου του νου.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη