Μυστικό σχέδιο για «τείχος» στα Σκόπια

Μ

Σφράγισμα συνόρων με διμερείς συμφωνίες προωθεί η Κομισιόν για να μπλοκάρει τις προσφυγικές ροές. Επιβεβαιώνεται από επιστολή του Γιούνκερ προς τον Σλοβένο πρωθυπουργό

Μυστικό σχέδιο «αποκλεισμού» της Ελλάδας, που προβλέπει σφράγισμα των συνόρων της ΠΓΔΜ με τη χώρα μας, φέρεται να επεξεργάζεται η Κομισιόν, προκειμένου να περιορίσει τη ροή προσφύγων προς χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία.

Το εξυφαινόμενο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «πρόδωσε» η διαρροή επιστολής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον Σλοβένο πρωθυπουργό, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσαν η ιστοσελίδα Politico και η Die Welt.

Στην επίμαχη επιστολή του, ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να παρέχει τη στήριξή του προς τις Αρχές της ΠΓΔΜ για «τον έλεγχο των συνόρων με την Ελλάδα μέσω απόσπασης αστυνομικών και παροχής εξοπλισμού» από μεικτές δυνάμεις που θα προκύπτουν από διμερείς συμφωνίες.

Οπως σχολιάζει το Politico, αυτό που ουσιαστικά σχεδιάζεται είναι η… μετατόπιση των νοτίων συνόρων της Ευρώπης, από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ. Η ελληνική πλευρά πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν έχει γνώση της επιστολής Γιούνκερ.

Επίσημη τοποθέτηση από τις Βρυξέλλες δεν υπάρχει, ωστόσο πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξηγούσαν χθες προς το «Εθνος», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις προθέσεις της Κομισιόν, ότι «έως ότου αποκτήσουμε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, η οποία θα μπορεί να ελέγχει τα εξωτερικά σύνορά μας (και να επεμβαίνει σε τρίτες χώρες), έχουμε την υποχρέωση να βοηθήσουμε αυτό να συμβεί».

Αρα: Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη να φυλαχθούν τα σύνορα στην ΠΓΔΜ για να μην εισέρχονται οικονομικοί μετανάστες από την Ελλάδα και να «ανεβαίνουν» προς τον Βορρά. Ομως επειδή η Frontex δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το έργο, γιατί δεν έχει δικαίωμα επέμβασης σε τρίτες χώρες, αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με διμερείς συμφωνίες μεταξύ των Σκοπίων και των κρατών-μελών που επιθυμούν να στείλουν δικούς τους συνοριοφύλακες εκεί.

Σε αυτές τις «διμερείς συμφωνίες» φαίνεται πως αναφέρεται και ο ίδιος ο Γιούνκερ στην επιστολή του, υπογραμμίζοντας ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι χώρα-μέλος της ΕΕ και άρα, βάσει των ισχύοντων κανονισμών, μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ενισχυθούν τα σύνορα της γειτονικής μας χώρας.

Με κοινοτικά κονδύλια

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Welt», οι χώρες που εμφανίζονται «πρόθυμες» να θέσουν δικούς τους συνοριοφύλακες στη διάθεση των Σκοπίων, θα ενισχυθούν, πιθανότατα, με κοινοτικά κονδύλια.

Οι χώρες του Βίζεγκραντ ήδη παρέχουν κάθε δυνατή στήριξη προς τα Σκόπια: η Ουγγαρία βοηθά με την ανέγερση του φράχτη και η Σλοβακία έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή της να στείλει συνοριοφύλακες. Τα Σκόπια έχουν μετατραπεί, λοιπόν, σε κράτος-κλειδί για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς τις κεντροευρωπαϊκές και βορειοευρωπαϊκές χώρες και στις Βρυξέλλες επικρατεί η λογική πως τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να προστατευτούν εκεί.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει στην επιστολή του ότι οι χώρες της μεταναστευτικής οδού των δυτικών Βαλκανίων, είτε είναι μέλη της ΕΕ είτε όχι, οφείλουν να σταματήσουν να επιτρέπουν σε πρόσφυγες τη διάσχιση των συνόρων χωρίς να έχουν ειδοποιήσει τη γείτονα χώρα.

Απηχεί δηλαδή την κριτική που έχουν ασκήσει Βιέννη και Βερολίνο προς την Αθήνα, περί αποτυχίας φύλαξης όχι μόνο των θαλάσσιων αλλά και των βόρειων συνόρων της. Κι όλα αυτά από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που μόλις προ ημερών δήλωνε ότι η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα θα καταστρέψει το ευρώ και την κοινή αγορά της Ευρώπης.

Το εν λόγω «Plan B» φαίνεται πως κυκλοφορεί ευρέως στους διαδρόμους των Βρυξελλών τις τελευταίες ημέρες, καθώς και άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, όπως η Telegraph, που δεν έχουν στη διάθεσή τους την επιστολή Γιούνκερ, μαθαίνουν από «διαρροές» ότι είναι πολύ πιθανός ο αποκλεισμός των ελληνικών συνόρων από την υπόλοιπη ήπειρο. Και η Le Monde γράφει ότι προωθείται το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας και Σκοπίων, με παράλληλη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την ΠΓΔΜ. Οπως τονίζεται, στόχος είναι να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η εισροή προσφύγων μέσω του «δρόμου των Βαλκανίων».

Η στρατηγική αυτή «τιμωρεί την Ελλάδα, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο έδαφός της», καταλήγει το δημοσίευμα.

Την ίδια στιγμή, το δημοσίευμα της Le Monde αναφέρει ότι σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, το οποίο θα εξετάσει τη διετή «έξωση» της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, με μια πολύ «λεπτή και σύνθετη πολιτική διαδικασία», που θα δίνει στη χώρα μας περιθώριο τριών μηνών να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη