Ένας-ένας οι κλάδοι “ξυπνάνε” – Πότε όλοι μαζί;

Έ

Σήμερα “ξύπνησαν” οι δημοσιογράφοι: Πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και πορεία προς τη Βουλή στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

sygkentrosi_mme_4Η ΕΣΗΕΑ, όπως και όλες οι Ενώσεις Συντακτών συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία, που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ σε ιδιωτικά, δημόσια και διαδικτυακά Μέσα, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, 28 Ιανουαρίου έως και τις 6 το πρωί της Παρασκευής, 29 Ιανουαρίου 2016.

Δίνουμε δυναμικά την απάντησή μας στις πολιτικές, που επιδιώκουν να τελειώσουν την ενημέρωση και τους δημοσιογράφους, αλλά και απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Οι επιπτώσεις και στην αγορά των media αναμένονται ανυπολόγιστες. Μόνο που και πάλι οι εργαζόμενοι θα τις πληρώσουν.

Ζητάμε να αποσυρθεί το έκτρωμα Κατρούγκαλου.

Η βρώμικη δουλειά, που κάποιοι επιμένουν να κάνουν για να διαλύσουν την ελληνική κοινωνία δεν θα περάσει.

Είναι φανερό ότι θέλουν την πλήρη υποταγή της είδησης στην πληροφορία και της ενημέρωσης στην επικοινωνία-προπαγάνδα.

Η διάλυση του ασφαλιστικού ιστού στα Ταμεία μας είναι σχέδιο που θέλει να αποδομήσει τις εγγυήσεις, που παρέχουν για την ιδιότητα του δημοσιογράφου, τις Ενώσεις Συντακτών, την εφαρμογή ΣΣΕ με ταυτόχρονη τήρηση, με τον τρόπο αυτό, Κώδικα δημοσιογραφικής και επαγγελματικής δεοντολογίας και ηθικής, από τους εργαζόμενους.

Οι επιπτώσεις που επιφέρει το σχέδιο τέρας στην ενημέρωση είναι οδυνηρές για τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνική συνοχή αφού επιδιώκει:

Κατάργηση των ΣΣΕ και στη δημοσιογραφική εργασία.

Οι μισθωτοί δημοσιογράφοι γίνονται ελεύθεροι επαγγελματίες και η είδηση εμπόρευμα. Τα μπλοκάκια γίνονται καθεστώς, που ταιριάζει γάντι στη διαπλοκή και τα διατηρεί καθώς ετοιμάζεται νέα ανθρωποθυσία στο βωμό των εργοδοτών με τις ομαδικές απολύσεις.

–   Χάνουν το δικαίωμα της αποζημίωσης λόγω απόλυσης.

        –  Χάνουν το όποιο δικαίωμα επιδόματος ανεργίας ή επίσχεσης.

        –  Χάνουν το δικαίωμα για επίδομα αφερεγγυότητας, που χορηγείται λόγω πτώχευσης ή άλλης έκτακτης κατάστασης του εργοδότη.

        – Χάνουν το δικαίωμα να ασκήσουν επίσχεση σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών.

        – Χάνουν το δικαίωμα απαίτησης σε περίπτωση υπαγωγής της επιχείρησης στο άρθρο 99 ή αίτηση πτώχευσης

        – Χάνουν δύο μισθούς το χρόνο (Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και άδεια). Τους τσεπώνουν οι εργοδότες.

Με νέο ρεσάλτο γίνεται δήμευση σε ότι έχει απομείνει από τα ομόλογα του PSI. Το πλιάτσικο, τώρα, δεν αφήνει τίποτα από τα αποθεματικά των Ταμείων και το Αγγελιόσημο.

Μπαίνει λουκέτο στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για να χαρίσει η κυβέρνηση τα εκατομμύρια που χρωστάνε εργοδότες, καναλάρχες και ΔΕΚΟ στα Ταμεία μας.

Διαλύεται ο ΕΔΟΕΑΠ, αφού τον πνίγουν με την οικονομική ασφυξία που του προκαλούν και το Αγγελιόσημο που του αρπάζουν.

Οι άνεργοι χάνουν από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ το δωδεκάμηνο επίδομά τους, γιατί ο ΟΑΕΔ δε δίνει ούτε τα μισά. Μένουν δίχως περίθαλψη από τον ΕΔΟΕΑΠ και αντί για πρόνοια τους στέλνουν και αυτούς να ψάχνουν στα σκουπίδια.

Όλοι οι ασφαλισμένοι μένουν δίχως επικουρικό και με αμφίβολη περίθαλψη. Οι συνταξιούχοι χάνουν τα λεφτά τους και όλα αυτά που πλήρωσαν τόσα χρόνια.

 Η ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά προς κάθε κατεύθυνση ότι προϋπόθεση της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής λειτουργίας είναι η αυτονομία και η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των πόρων τους.

Τα δημοσιογραφικά Ταμεία είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Αντίθετα, παρά τα εκατομμύρια που τους οφείλει το Δημόσιο από το ΙΚΑ, τα δομημένα ομόλογα, τη διαδοχική ασφάλιση και την ΕΡΤ, συνεισφέρουν και στα δημόσια έσοδα.

Το αγγελιόσημο αποτελεί κατάκτηση και δεν είναι προνόμιο, όπως επιδιώκουν να το εμφανίσουν κάποιοι για να προκαλέσουν κοινωνικά αντανακλαστικά εναντίον των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Αποτελεί οιονεί εργοδοτική εισφορά και υποκαθιστά στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τη συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Εξάλλου, με τη γνωμοδότηση του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, υπό την προηγούμενη ιδιότητά του ως νομικού συμβούλου της ΠΟΕΣΥ, προβλέπεται άμεση καθιέρωση του Αγγελιοσήμου και στο διαδίκτυο. Έχει έτσι τη δυνατότητα η κυβέρνηση, υιοθετώντας και τις θέσεις της ΕΣΗΕΑ, να αντιμετωπίσει άμεσα την εκκρεμότητα με τα ειδησεογραφικά sites, και με την επέκταση των ΣΣΕ, να λύσει άμεσα το εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων μας στο διαδίκτυο. Η καθιέρωση του Αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο οριοθετεί και τη δημοσιογραφική εργασία στα ειδησεογραφικά sites και οδηγεί στη θεσμοθέτηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων συναδέλφων σε αυτά. Τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια το ζητάει επίμονα η ΕΣΗΕΑ, αλλά οι κυβερνήσεις το αρνούνται επειδή προτιμούν να κάνουν το χατίρι της εργοδοσίας.

Ήρθε, όμως, η ώρα να αλλάξει τώρα.

Τα δημοσιογραφικά Ταμεία και οι δημοσιογραφικές Ενώσεις είναι αδιαπραγμάτευτη ζώνη ανεξαρτησίας και διασφάλισης για την ελευθερία της έκφρασης, τις ΣΣΕ και το δικαίωμα της κοινής γνώμης για υπεύθυνη ενημέρωση.

Οι δημοσιογράφοι δε ζητούν εξαιρέσεις, απορρίπτουν, όπως και όλη η κοινωνία, το νομοσχέδιο με τις ισοπεδωτικές διατάξεις.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Με έξι χρόνια καθυστέρηση, έξι χρόνια μνημονίου, μετά τους γραβατωμένους και τους αγρότες ξύπνησαν και οι δημοσιογράφοι. Το διαίρει και βασίλευε δούλεψε καλά στη χώρα μας εξ αιτίας δυο ουσιαστικών αιτιών: Χαμηλής συλλογικής συνείδησης και ξεπουλημένων συνδικάτων.

Που ήταν όλοι αυτοί όταν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έβλεπαν την έξοδο προς το δρόμο; Όταν οι μισθοί των δημοσίων πετσοκόβονταν, τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινών διακοπών περνούσαν στην ιστορία, οι συνταξιούχοι των άλλων κλάδων δέχονταν τη μια μείωση μετά την άλλη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν μπει στη σειρά για αγορά λουκέτου, η αυτοκτονία αποκτούσε επιδημική διάσταση και παιδάκια λιποθυμούσαν στα σχολεία από πείνα;

Μοιρασμένοι στα ΌΧΙ και τα ΝΑΙ, στα μνημόνια και δήθεν αντιμνημόνια ανάλογα το σάιτ, το κανάλι, το ραδιόφωνο, χειραγωγόντας την κοινή γνώμη, νόμιζαν ότι έτσι θα πάει για πάντα. Το ίδιο και οι γραβατωμένοι.

Η λογική του “δικού” μας κλάδου, καλλιεργείται ακόμα από τα συνδικάτα. Η λογική των συμφερόντων της συντεχνίας και δεν μας νοιάζει για τη συντεχνία του γείτονα.

Πότε θα τελειώσουν όλα; Όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργήσουν για τις αδικίες στον ιδιωτικό τομέα, και οι δυο μαζί για τους αγρότες, γιατί χωρίς αυτούς θα φάμε πολυεθνικά σκατά, οι γραβατωμένοι δικηγόροι να μην κάνουν πλάτες σε τράπεζες και εισπρακτικές, οι γιατροί πάψουν να δουλεύουν για τις φαρμακευτκές και ο άνεργος αντισταθεί στον εκβιασμό της μαύρης εργασίας που του σκάβει το δικό του μέλλον, αλλά και των γονιών του που τον συντηρούν. Κι όταν όλοι μαζί πούμε δεν πληρώνουμε άλλο τους ληστρικούς σας φόρους σε βάρος της προσωπικής μας οικονομίας και των παιδιών μας. Όταν οι λογιστές κατεβάσουν το μοχλό της φοροεισπρακτικής μηχανής.

Από τη βάση πρέπει να ξεκινήσει τέτοιος αγώνας γιατί αν περιμένετε από τα συνδικάτα, θα περιμένετε αδίκως. Από τον ένα και καθένα μας χωριστά.

Έχει μαλλιάσει το πληκτρολόγιο να το λέω: Έρχεται κοινωνικός και οικονομικός Αρμαγεδδών και το ΜΌΝΟ πράγμα που θα σταματήσει το τέρας της Αποκάλυψης, είναι η ΣΥΛΛΟΓΙΚΉ ΣΥΝΕΊΔΗΣΗ.

Αυτά, για τον κάθε μπογδάνιο δημοσιογράφο. Ναι, είναι νέο επίθετο εμπνευσμένο από τον δημοσιογράφο που καθιέρωσε το επίθετο ψεκασμένος. Έτσι κι εμείς, λανσάρουμε το “μπογδάνιος”, που σημαίνει μένω πιστό σκυλί στη γραμμή του καναλιού, στηρίζω την τάξη του ιδιοκτήτη του και όχι τη δική μου, φυλάω κατουρημένες ποδιές, γλείφω, ειρωνεύομαι, περιγελώ, σαρκάζω, προπαγανδίζω κι άμα λάχει… μπήζω και τα κλάματα on camera για να γίνω πιο… πατριώτης!

Ελεύθερη δημοσιογραφία. Το άλλο με τον Τοτό; Άιντε… ποτέ δεν είναι αργά, εκτός κι αν το έχετε ξεχάσει και πως γίνεται…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη