Το ταξίδι του Τσίπρα στο Ιράν και η εκλεκτή συνοδεία του

Τ

Συνεχίζεται σήμερα η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και της Μπέτυς Μπαζιάνα στο Ιράν με… εκλεκτή συνοδεία!

Τώρα ποιος συνοδεύει ποιόν, εδώ είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Φωτογραφικό υλικό δείχνει τη σύντροφο του πρωθυπουργού, που τον συνοδεύει σε αυτό το επίσημο ταξίδι, να απολαμβάνει την παραμονή της στην χώρα, ενώ χθες το βράδυ η ελληνική αποστολή ταξίδεψε στην Τεχεράνη, προκειμένου σήμερα να εξελιχθούν οι επίσημες συναντήσεις.

Στην φωτογραφίες που δημοσίευσε το πρωθυπουργικό γραφείο, φαίνεται η σύζυγος του πρωθυπουργού με την παραδοσιακή μαντίλα σε κόκκινη απόχρωση να ακούει με προσοχή τους οικοδεσπότες της, ενώ δέχθηκε μια ανθοδέσμη εν είδη καλωσορίσματος.

Επίσης τη δείχνει να έχει κολλήσει κάτι… από την πυραμιδούλα της Μέρκελ!

Τώρα δε βαριέστε αυτά είναι ψιλά γράμματα. Τα χοντρά είναι αυτά που δημοσιεύει η Καθημερινή. Και διαβάζοντας το γεννάται η εξής απορία: Ο πρωθυπουργός πήγε ταξίδι στο Ιράν συνοδευόμενος από τη σύντροφό του, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Από κει και πέρα, πήγε και συνοδευόμενος από τους επιχειρηματίες ή… τελικά ήταν αυτός που τους συνόδευε;

Διαβάστε το άρθρο και θα καταλάβετε γιατί αναρωτιέμαι…

Ποιές ελληνικές επιχειρήσεις πήραν το καραβάνι για την Περσία

Με προσεκτικά βήματα, προετοιμασμένα από καιρό ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν την ανάπτυξή τους στην αγορά του Ιράν. Κατασκευές, ναυτιλία, τεχνολογία, φάρμακα αλλά και τουρισμός και αερομεταφορές δείχνουν να έχουν να κερδίσουν από το άνοιγμα της νέας περσικής αυτοκρατορίας που οραματίζεται να οικοδομήσει η Τεχεράνη μετά την άρση των κυρώσεων της Δύσης.

Έτσι η επίσημη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Ιράν αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όσους παλαιούς γνώριμους της ιρανικής αγοράς έχουν ήδη ξεκινήσει να χαρτογραφούν εκ νέου την περιοχή αλλά και τους επίδοξους νέους έλληνες επενδυτές-εξαγωγείς-εργολήπτες.

Παλαιός γνώριμος για παράδειγμα είναι ο όμιλος Βιοχάλκο συμφερόντων της οικογενείας Στασινόπουλου στελέχη του οποίου συμμετέχουν στην ελληνική αντιπροσωπεία στο 48ωρο ταξίδι του Α. Τσίπρα. Σωληνουργία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια είναι δυο από τις επιχειρήσεις του ομίλου που κοιτούν εδώ και καιρό από κοντά την ιρανική αγορά. Η «ομόσταυλη» Ελβάλ είχε επίσης στο παρελθόν πωλησεις στο Ιράν.

Παλαιός γνώριμος είναι βέβαια και τα ΕΛΠΕ που επίσης βρίσκονται στην τρέχουσα υπό τον πρωθυπουργό αποστολή στο Ιράν μαζί με την θυγατρική της, Ασπροφος.

Πριν λίγες εβδομάδες άλλωστε έκλεισαν συμφωνία-πλαίσιο τόσο για την προμήθεια αργού όσο και για τη ρύθμιση οφειλών της τάξης των 600 εκατ. ευρώ περίπου των ΕΛΠΕ, που χρονολογούνται από το 2011-2012.

«Βετεράνος» της ιρανικής αγοράς μπορεί να θεωρηθεί βέβαια και η Μ&Μ Gas συμφερόντων των ομίλων Ευ. Μυτιληναίου και Β. Βαρδινογιάννη. Πριν την επιβολή των κυρώσεων όπως και τα ΕΛΠΕ έτσι και η Μotor Oil, η μια εκ των δυο εταίρων της Μ&Μ Gas, προμηθευόταν επίσης αργό από το Ιράν, χωρίς πάντως να είχε αφήσει ανοιχτά υπόλοιπα.

Στο Ιράν όμως βρίσκονται ή πρόκειται να πάνε και στελέχη του ομίλου Μυτιληναίου και της ΜΕΤΚΑ αλλά και άλλων μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων και ειδικότερα της Ελλάκτωρ, της ΓΕΚ Τερνα, της Intrakat αλλά και της Prisma Domi. Οι πολυετείς διεθνείς οικονομικές κυρώσεις που επεβλήθησαν στο Ιράν είχαν σαν αποτέλεσμα να απαρχαιωθούν υποδομές ενώ τώρα η εκπόνηση εκτενούς προγράμματος αναβάθμισης ή εξ αρχής κατασκευής υποδομών από την Τεχεράνη δημιουργεί ευκαιρίες που είναι δύσκολο να αγνοηθούν.

Συμμετοχή στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή έχει επίσης η ΔΕΠΑ και, βέβαια, η Aegean Airlines, που από το καλοκαίρι του 2015 ξεκίνησε απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Τεχεράνης.

Intrasoft, Singular Logic, PCS και Profile Software είναι από τις γνωστότερες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής στην αποστολή ενώ παρούσες είναι και οι Encode, Γαία Επιχειρείν, Nanophos και Seasoft. Uni Pharma και Norma Hellas αναφέρονται ως φαρμακευτικές που έχουν κατέβει επίσης αυτές τις μέρες στο Ιράν ενώ στην αποστολή συμμετέχουν επίσης οι Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Grissin, Mediterra Mastiha Shop, Metron Logistics, George Moundreas & Company και Medtainer.

Εκ των σημαντικότερων ίσως πλευρών που εμπλέκονται στην ελληνοϊρανική συνεργασία είναι αυτή της ελληνόκτητης πρωτοπόρου ναυτιλίας, καθώς η Τεχεράνη δια των δυο κύριων ναυτιλιακών βραχιόνων της, την Islamic Republic of Iran Shipping Lines και την (National Iranian Tanker Company, που δραστηριοποιούνται στα εμπορευματοκιβώτια και τα δεξαμενόπλοια αντίστοιχα, αναζητά εταίρους για να ναυπηγήσουν πλοία για δικά τους ναυλοσύμφωνα. Άλλωστε εδώ και καιρό έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου και ιρανοί ομόλογοι τους έχουν συναντηθεί επανειλημμένως, στην Κύπρο, την Αθήνα, την Δανία αλλά και την Τεχεράνη.

Την Τεχεράνη όμως , τους τελευταίους μήνες έχουν επισκεφτεί πολλοί ακόμα έλληνες επιχειρηματίες: κτηματομεσίτες, δικηγόροι αλλά και τουριστικοί παράγοντες, στελέχη νοσοκομειακών ομίλων, σύμβουλοι επιχειρήσεων και στελέχη εταιρειών τεχνολογίας, αγροτικών προϊόντων όπως και εκπρόσωποι από ελληνικές επιχειρήσεις που ειδικεύονται στην αφαλάτωση αλλά και τον μηχανολογικό εξοπλισμό ιχθυοκαλλιεργειών.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γίνει «ταμείο». Ποιες δουλειές θα προχωρήσουν και ποιες όχι είναι άγνωστο. Ακόμα ποιο άγνωστο δε, είναι ποιες θα αποδειχθούν κερδοφόρες.

Καταλάβαμε; Κι όπως λέει και το παλαιό λαϊκό άσμα…. “Για τα λεφτά τα κάνεις όλα”…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη