Που οφείλεται η υπογεννητικότητα των Ελλήνων;

Π

Τα οικονομικά προβλήματα, η ανεργία, οι κοινωνικές δομές, το στρες, η μόλυνση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, αποτελούν ανσταλτικούς παράγοντες της γεννητικότητας του ελληνικού πληθυσμού

Δημοσιεύτηκε στο infokids Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2015

Ο κίνδυνος είναι ορατός καθώς ήδη το ποσοστό των ηλικιωμένων είναι πολύ μεγάλο. Στα μεγάλα αστικά κέντρα το πρόβλημα είναι εντονότερο. Το μοντέλο τη οικογένειας σήμερα είναι διαφοροποιημένο με εκείνο στο παρελθόν, προσαρμοσμένο στα νέα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα αλλά και στο σύγχρονο τρόπο ζώης. Η άλλοτε πατριαρχική οικογένεια έχει παρέλθει προ πολλού τη θέση της έχει πάρει το μοντέλο της πυρινικής οικογένειας με ένα ή δύο παιδιά ενώ οι αποφάσεις σε σχέση με το παλιότερο μοντέλο οικογένειας λαμβάνονται και από τους δύο γονείς. Η ισογνωμία αυτή, οφείλεται κυρίως στην αλλαγή του ρόλου της γυναίκας.

Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα, εξασφαλίζουν πρώτα την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, την οικονομική τους άνεση και γενικότερα τη ελευθερία των κινήσεων τους. Στη πραγματικότητα όμως αυτό είναι πλασματικό, καθώς όσο περισσότερο εργάζεται η γυναίκα ή αναλαμβάνει υψηλά καθήκοντα τόσο λιγότερο αποφασίζει να κάνει παιδί ή παιδιά. Αυτό όμως οφείλεται και στο κόστος που θα είχε για την γυναίκα μια ενδεχόμενη απόφαση να αφήσει την εργασία της.

Από την άλλη πλευρά ο αντρικός ρόλος έχει επίσης διαφοροποιηθεί στο πέρασμα του χρόνου. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες μόλις 1 ώρα την ημέρα περνάει ένας πατέρας μόνος με τα παιδιά του. Και πως να ήταν διαφορετικά αφού ο σύγχρονος πατέρας είναι και σκληρά εργαζόμενος με αποτέλεσμα να λείπει πάρα πολλές ώρες από το σπίτι αλλά και αυτές που είναι εκεί να είναι κουρασμένος.

Η αυξημένη ανεργία από την άλλη εμποδίζει τους άντρες να φτάσουν εύκολα στην απόφαση του γάμου ή να παντρευτούν πολύ νέοι. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άντρες δίνουν προτεραιότητα στην επαγγελματική σταδιοδρομία τους ώστε να μπορέσουν αργότερα να εξασφαλίσουν την οικογένεια τους. Πέρα από τα οικονομικά δεδομενα που αποτελούν ένα απαγορευτικό πλαίσιο, υπάρχει και η κρίση που διέπονται οι ανθρώπινες σχέσεις, επηρεασμένες από την πολυπλοκότητα της εποχής. Το αποτέλεσμα, είναι η αύξηση των διαζυγίων στη χώρα μας, η οποία μάλιστα έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο.

Ένας ακόμα παράγοντας που τα ζευγάρια δεν προχωρούν στην απόκτηση περισσότερων παιδιών, είναι ο υπέρμετρος καταναλωτισμός που ”επιβάλλει” ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Οι τάσεις της εποχής και η τηλεόραση έχουν πειθαναγκάζει στη συνεχή κατανάλωση πολλών αγαθών -πολλές φορές μη απαραίτητων- με αποτέλεσμα επιπτώσεις στον οικιακό προϋπολογισμό. Και σ’ αυτό το σημείο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το κόστος της γέννησης ενός παιδιού σήμερα που για πολλές οικογένειες δυστυχώς είναι απαγορευτικό.

Έπειτα δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι στις γυναίκες μετά την ηλικία των 25 υπάρχει μια σταδιακή φθίνουσα πορεία όσον αφορά την αναπαραγωγική τους ικανότητα και η αλήθεια είναι ότι σήμερα οι γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν παιδί σε -μερικές φορές πολύ- μεγαλύτερη ηλικία από αυτή των 25… Αποκαθίστανται επαγγελματικά και μετά τεκνοποιούν. Στο ίδιο πλαίσιο μπαίνουν και οι εκτρώσεις, καθώς μεγάλο ποσοστό γυναικών αποφεύγει τα αντισυλλιπτικά χάπια με αποτέλεσμα μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αυτό είναι και σχετικά συχνό φαινόμενο σε γυναίκες πολύ μικρής ηλικίας που λόγω έλλειψης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης αλλά και ανωριμότητας της ηλικίας μένουν έγκυες με αποτέλεσμα μετά να καταφεύγουν σε εκτρώσεις.

Μια άλλη αιτία υπογεννητικότητας είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας με αρνητικά αποτέλεσματα στη γονιμότητα του άντρα καθώς μειώνονται τα σπερματοζωάρια του. Ένα μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού των πόλεων έχει πρόβλημα ολιγοσπερμίας και ασθενοσπερμίας, γεγονός που μπορείναοδηγήσει σε ανικάνότητα ή ακόμα και σε στειρότητα.

Επίσης, τα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου, -οδηγοί φορτηγών, ταξί, έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, πιλότοι, ακτινοβολία κ.α- μπορούν να επηρεάσουν το σπέρμα και την ποιότητα του. Τέλος όσο αφορά τους άντρες, συγκεκριμένα είδη εσωρούχων, κατά τ’ άλλα αθώα, μπορεί τελικά να μην είναι και να επηρεάζουν αρνητικά.

Είναι όμως έτσι;

Ένα χρόνο μετά, ο δρ Παναγιώτης Ψαθάς μιλά στο ίδιο ιστολόγιο για την υπογονιμότητα, την υποβοηθοηθούμενη αναπαραγωγή και την εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.

1 στα 6 ζευγάρια προσπαθεί χωρίς επιτυχία να αποκτήσει παιδί. Πότε το ζευγάρι χαρακτηρίζεται υπογόνιμο; Πόσα ζευγάρια στο τέλος θα τα καταφέρουν; – είναι μερικές από τις ερωτήσεις της συνέντευξης.

Δεν θα σταθούμε σε εκείνα τα ζευγάρια που θα ήθελαν να κάνουν παιδιά αλλά δεν το επιχειρούν είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας, είτε λόγω εγωιστικής επιλογής, αλλά ΣΕ ΕΚΕΊΝΑ τα ζευγάρια που ΘΈΛΟΥΝ αλλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΝ. Κι αυτά έφτασαν αισίως στο 1 στα 6!!!

Αν, λοιπόν, δεν είχαμε κρίση οικονομική, αυτό το ένα στα έξι θα έβγαζε μάτι, θα χτυπούσε ως καμπάνα, θα προβλημάτιζε, θα συσπείρωνε ομοιοπαθούντες και θα κατέληγε στα ορθά συμπεράσματα: ο δυτικός τρόπος ζωής με “αρχηγό” την ηλεκτρομαγνητική μόλυνση, είναι ο λόγος που παγκόσμια αυξάνεται η στειρότητα. Κι αυτή είναι η πικρή αλήθεια – άοσμη, αόρατη, αθόρυβη αλλά δολοφονική!

 

ELF - steirotita

Και τώρα με την κρίση, μόνο όποιος θα έχει χρήματα θα μπορέσει να πάει στον δρ αυτόν ή όποιον άλλον της ιατρικής βιομηχανίας να προσπαθήσει να του παράγει ένα παιδί… Γιατί, προέχει να έχουμε όλοι κινητό, wifi σε υψηλές ταχύτητες, ασύρματη επικοινωνία, φούρνους μικροκυμάτων, ίντερνετ παντού και… μετά… ίσως σκεφτούμε την υγεία μας και πως θα κάνουμε παιδί….

Περιμένετε από τους κυβερνώντες να σας πουν τι πρέπει να κάνετε ή να απαγορεύσουν την μόλυνση αυτή; Κατά τα άλλα, μας αρέσει να αναμασάμε το μότο του Γκάντι, Γίνε η Αλλαγή που Θες να Δεις.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη