Ντοκιμαντέρ: «Ανάμεσα σε δύο νησιά»

Ν

Ένα ντοκιμαντέρ για το Enfield 8000, το πρώτο σύγχρονο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευαζόταν στη Σύρο

Σαράντα χρόνια πριν, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο κατασκευάστηκε στην καρδιά του Αιγαίου, στη Σύρο. Κάπου ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του, τον εφοπλιστή Γιάννη Γουλανδρή, τη χούντα και τα συμφέροντα των εταιρειών πετρελαίου, η πατέντα βυθίστηκε στο σκοτάδι. Αυτή την ιστορία διερευνά ο Μιχάλης Σταυρόπουλος στο ντοκιμαντέρ του. Προβολές μόνο Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, στον Δαναό.

Η Enfield Automotive, που είχε έδρα το Isle of Wight της Μ. Βρετανίας, κατάφερε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 να κατακτήσει ένα σημαντικό συμβόλαιο για την παραγωγή 100 ηλεκτρικών αυτοκινήτων, απέναντι στις προτάσεις των Ford και Leyland. Η κατασκευή ενός οχήματος πόλης έμοιαζε ιδανικό σενάριο για την περίοδο της πρώτης ενεργειακής κρίσης και των έντονων φαινομένων ρύπανσης στις μεγαλουπόλεις.

Λίγο πριν ξεκινήσει η παραγωγή, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο Έλληνας εφοπλιστής Γιάννης Γουλανδρής, αποφασίζει να μεταφέρει το εργοστάσιο στη Σύρο, κοντά στα ναυπηγεία του. Μια απόφαση μάλλον μοιραία για το μέλλον του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Τι σκότωσε μία τόσο προχωρημένη ιδέα;

Μέσα από διαφορετικές αφηγήσεις ανθρώπων που συνέβαλλαν στην δημιουργία και την κατασκευή του Enfield 8000, ξεδιπλώνεται αυτή η τόσο συναρπαστική ιστορία, η οποία εξελίσσεται σε ένα ζοφερό πολιτικό περιβάλλον – μετάβαση από τη χούντα στη μεταπολίτευση. Την ίδια στιγμή, καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα, που το ερώτημα για την ύπαρξη ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής συνεχίζει να μένει αναπάντητο, ενώ σύσσωμη η αυτοκινητοβιομηχανία στρέφεται πλέον στην ηλεκτροκίνηση.

* Επίσημη επιλογή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2014 & στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου 2014

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη