Επανεξελέγη η Λαγκάρντ επικεφαλής του ΔΝΤ

Ε

Στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ακόμη πέντε χρόνια θα παραμείνει η “σιδηρά κυρία”, η οποία επανεξελέγη σήμερα γενική διευθύντρια του οργανισμού

Η Κριστίν Λαγκάρντ, που ήταν και η μοναδική υποψήφια εξελέγη «με συναίνεση», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ. Η εμπλοκή της με τη γαλλική δικαιοσύνη δεν την εμπόδισε να διεκδικήσει και πάλι τη διεύθυνση του Ταμείου για μια δεύτερη θητεία. Η νέα θητεία της θα αρχίσει στις 5 Ιουλίου.

Το ΔΝΤ έδειξε εμπιστοσύνη στην πρώην υπ. Οικονομικών της Γαλλίας, η οποία παραπέμπεται στην πατρίδα της, σε δίκη για το ρόλο της στην αποζημίωση περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Η Λαγκάρντ, κατηγορείται για φερόμενη αμέλεια στην υπόθεση που ξεκίνησε το 1993, όταν ο Μπερνάρ Ταπί ισχυρίστηκε ότι το μερίδιο του στην Adidas, που είχε πουλήσει στην κρατική Credit Lyonnais, ξαναπουλήθηκε από την τράπεζα για ποσό πολύ μεγαλύτερο. Ο επιχειρηματίας κατηγόρησε την τράπεζα ότι τον είχε εξαπατήσει και η Λαγκάρντ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας τότε, επέτρεψε τη διαιτησία που είχε ως αποτέλεσμα ο Ταπί να αποζημιωθεί με 403 εκ. ευρώ.   

Η γαλλική δικαιοσύνη κατηγορεί την σήμερα επικεφαλής του ΔΝΤ, ότι θα έπρεπε τότε να προσβάλει την απόφαση της διαιτησίας η οποία προκάλεσε ζημία στο γαλλικό δημόσιο. Ωστόσο η ίδια η Λαγκάρντ ισχυρίστηκε ότι δρούσε υπό… την  “επίρροια” (ή… την “επήρεια”) εντολών του Σαρκοζί.  

Η 60χρονη Γαλλίδα, η οποία ανέλαβε τη θέση το 2011, υπογράμμισε πως το ΔΝΤ είναι αφοσιωμένο στον στόχο του να βοηθήσει στην εξασφάλιση παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και διεθνούς συνεργασίας.

Όταν έχεις ένα τέτοιο άτομο να σου αποδίδει τόσο καλά και αποφέρει τόσα πολλά, δεν το αλλάζεις εύκολα…

Να θυμίσουμε, ότι και η Ρωσία ήταν υπέρ της παραμονής στη θέση της γενικής διευθύντριας του οργανισμού.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη