Brexit: Παραμένει η Βρετανία στην Ε.Ε. υπό «ειδικό» καθεστώς – Η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα

B

Λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες, ή αλλιώς “Συμφωνία”, όπως έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημαίνοντας το τέλος της Συνόδου Κορυφής για το Brexit

Όπως αναφέρει στο τουίτ ο πρόεδρος Τουσκ, η συμφωνία συγκέντρωσε την ομόφωνη υποστήριξη από όλους τους ηγέτες των 28 κρατών μελών της Ένωσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, έγραψε ότι διαπραγματεύτηκε έτσι, ώστε να αποκτήσει η Βρετανία ειδική θέση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, γνωστοποίησε με μήνυμά της στο Twitter ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ ΕΕ- Βρετανίας με στόχο την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

“Συμφωνία #UKinEU επιτεύχθηκε. Τέλος στο δράμα” έγραψε στο Twitter.

Μιλώντας στη Συνέντευξη Τύπου ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η συμφωνία που επετεύχθη είναι αρκετή, για να προτείνει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποτελέσει ποτέ τμήμα ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους.

“Σήμερα, απαντήθηκαν τα τέσσερα ερωτήματα του βρετανικού λαού” είπε ο Κάμερον, ευχαριστώντας τα κράτη μέλη για την ομόφωνη απόφασή τους.

Ακόμη, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δέσμευση της ΕΕ, πως όλα τα νομίσματα θα τυγχάνουν του ίδιου σεβασμού, δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας θα φροντίσει, ώστε οι επιχειρηματίες να μην αντιμετωπίζουν εμπόδια.

“Την οριστική απόφαση θα την πάρουν οι Βρετανοί πολίτες, μέσω του δημοψηφίσματος”, ανέφερε, σημειώνοντας πως τη Δευτέρα θα κάνει μία δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων και σε δεύτερο χρόνο μία ανακοίνωση για την ημερομηνία του δημοψηφίσματος.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία (ειδικό status)

Μερικές από τις σημαντικότερες πρόνοιες της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η ΕΕ και η Βρετανία που περιήλθαν σε γνώση του Reuters.

  • Αλλαγή της συνθήκης: Δύο από τις πρόνοιες της συμφωνίας πρόκειται να εγγραφούν σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ: μια ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από την περαιτέρω ολοκλήρωσή της, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αποκαλείται «όλο και πιο στενή ολοκλήρωση»· και η δίκαιη αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση.
  • Επιδόματα εργαζομένων: Η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της· θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.
  • Επιδόματα παιδιών: Ένα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ τίθεται σε εφαρμογή για τους μετανάστες σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος άμεσα και για τους πάντες από 1ης Ιανουαρίου 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.
  • Χώρες εντός και εκτός ευρωζώνης: Το κείμενο τονίζει την ανάγκη να εφαρμόζονται «ισότιμοι όροι ανταγωνισμού» σε ότι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την τραπεζική. Παραχωρεί στη Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και αγορές ώστε να εγγυάται την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Αλλά πάντως συμφωνήθηκε «με την επιφύλαξη» των υπαρχουσών δυνατοτήτων των θεσμών της ΕΕ να αναλαμβάνουν δράση για να προασπίζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι: «Θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες του βρετανικού λαού. Για πρώτη φορά η Ε.Ε. δήλωσε σαφέστατα ότι έχει περισσότερα από ένα νομίσματα που χαίρουν της ίδιας προστασίας. Μένοντας στην Ε.Ε. θα μπορούμε να προσφέρουμε την ασφάλεια στους πολίτες και την οικονομία μας. Θα φροντίσουμε η Ευρωζώνη  να μην λειτουργεί ως εμπόδιο και βρετανοί επιχερηματίες να μην αντιμετωπίσουν καμία διάκριση εντός ή εκτός Ευρωζώνης».

Στόχος όπως είπε ο κ. Κάμερον είναι: «Να γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική και να εξασφαλίσουμε την βρετανική οικογένεια. Για πρώτη φορά η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι ανταγωνιστικότητα είναι ένα σημαντικότατο μέλημα της Ε.Ε. Όσον αφορά τις οικονομικές πηγές ανοίγει ο δρόμος για της βρετανικές εταιρίες. Θα βελτιώσουμε τις εμπορικές συμφωνίες με τις αναπτυσσόμενες αγορές του πλανήτη όπως την Κίνα και ΗΠΑ και θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας»

Aπευθυνόμενος κυρίως προς τους βρετανούς πολίτες σημείωσε: «Επιτέλους η Ε.Ε. κατάλαβε ότι το ένα νούμερο δεν ταιριάζει σε όλους. Μένουν πολλά να κάνουμε. Δεν τελειώσαμε. Η συμφωνία είναι ορόσημο. Αποτελεί το τέλος της αρχής και όχι την αρχή του τέλους. Εφόσον η Ευρώπη θελήσει να είναι ανοιχτή, η Βρετανία θα μείνει στο πλευρό της. Αύριο θα μιλήσω στο Κοινοβούλιο ενόψει και του δημοψηφίσματος. Φυσικά η απόφαση που θα λάβουν οι πολίτες θα είναι δεσμευτική. Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή και οι Βρετανοί θα πρέπει να πάρουν την δική τους απόφαση».

Αλήθεια, πως νιώθει ο πρωθυπουργός μας να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις άλλων κρατών που επιφέρουν θετικά αποτελέσματα για τη χώρα τους, εξαναγκάζοντας τους ευρωπαίους σε υποχωρήσεις; Α, ναι.. ξέχασα… αυτοί υποτίθεται δεν χρωστάνε, ενώ εμείς -φρόντισαν όλοι- μόνο να χρωστάμε και όσο δεχόμαστε “θεραπείες” χρωστάμε κι ακόμα περισσότερα!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη