Ακυρώθηκε το Μνημόνιο της Ελλάδας με το ΔΝΤ για… να υπογραφεί νέο!

Α

Tο Μνημόνιο που είχε υπογραφεί μεταξύ της Ελλάδας και του ΔΝΤ ακυρώθηκε με σύμφωνη γνώμη και των δυο πλευρών

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αυτό έγινε για να αποφευχθούν διοικητικά κόστη. Την ίδια ώρα ωστόσο είναι σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την σύνταξη νέου μνημονίου.

Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα όπως και κάθε μέλος που μπαίνει σε πρόγραμμα, υπογράφει ξεχωριστό Μνημόνιο με το ΔΝΤ. Το τελευταίο που είχε υπογραφεί ήταν ανενεργό τον τελευταίο χρόνο και υπόλοιπο των διαθέσιμων δόσεων ήταν στα 16 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι επισήμως το Μνημόνιο του 2012 έληγε τέλος Μαρτίου του 2016.

Στην συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους θεσμούς το καλοκαίρι του 2015 προβλεπόταν η υποβολή έγγραφου αιτήματος του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την σύναψη νέου, τρίτου δάνειου που θα αποφασιζόταν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ευρωπαϊκού μνημονίου η οποία τώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το συνολικό ποσό του δανείου που δικαιούται η Ελλάδα από τους τέσσερις θεσμούς (86 δις. ευρώ) θα αναδιαμορφωθεί ανάλογα με την αξία του δανείου που θα αποφασίσει να διαθέσει το ΔΝΤ στο νέο αυτό μνημόνιο, δηλαδή θα παραμένει στα 86 δις.

«Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών» σημειώνει από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπεύθυνος για την Ελλάδα Αντρέας Αντριάνο.

Ήδη τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου βρίσκονται στην Αθήνα, μαζί με τους υπόλοιπους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών, επιχειρώντας να υπάρξει σύγκληση απόψεων στο δημοσιονομικό πεδίο.

Εντός εβδομάδος αναμένεται σύμφωνα με κοινοτικές πηγές να καταφτάσουν και τα διαρθρωτικά κλιμάκια των τεσσάρων θεσμών (τα αρμόδια για τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις, αγορές) ενώ αν υπάρχει ομαλή εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, από βδομάδα θεωρείται εφικτό να κατέβουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει “κλειδώσει” αυτό το ραντεβού.

Το ΔΝΤ θα πρέπει να συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση για το τρίτο πρόγραμμα, το αργότερο έως το Eurogroup που θα επικυρώσει πολιτικά τη συμφωνία για την πρώτη επικαιροποίηση του μνημονίου. Διαφορετικά, εξηγούν αρμόδιες πηγές, δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το ζήτημα παρεμβάσεων στο ελληνικό χρέος, αφού προϋπόθεση από κοινοτικής πλευράς προς το παρόν είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Τελικά επιβεβαιώνεται ο Τσίπρας που έλεγε θα σκίσει το μνημόνιο. Απλά ξέχασε να πει ότι θα γράψει νέο…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη