Αγρότης καρκινοπαθής από φυτοφάρμακα κατέθεσε μήνυση για αποζημίωση

Α

Tη μήνυση έκανε ο αγρότης Dominique Marchal, ο οποίος πάσχει από καρκίνο, τον περασμένο Απρίλιο

«Είναι η αρρώστια μου, η μάχη μου, αλλά είναι και η μάχη όσων μια μέρα θα αρρωστήσουν από τα φυτοφάρμακα», δήλωσε ο 58χρονος αγρότης, με τα γκρίζα μαλλιά, πριν μπει στο δικαστήριο.

Πίσω του, δεκάδες άνθρωποι τον υποστήριζαν και ανέβηκαν τα σκαλιά του δικαστηρίου, ντυμένοι με μπλουζάκια που είχαν μια νεκροκεφαλή και το σύνθημα «Φυτοφάρμακα, υπεύθυνοι οι βιομήχανοι».

3077156lpw-3077182-article-pesticides-jpg_3395609_660x281

Ο εν λόγω αγρότης διαγνώστηκε το 2011 με καρκίνο του αίματος που οφείλεται στο «benzène», το οποίο βρίσκεται σε πολλά φυτοφάρμακα. Τότε ξεκίνησε μια μάχη για να αναγνωριστεί η ασθένειά του, εν πρώτοις από το ασφαλιστικό ταμείο. Πράγματι το ταμείο αναγνώρισε και ο Dominique Marchal έγινε ο πρώτος Γάλλος αγρότης που αναγνωρίστηκε ότι πάσχει από επαγγελματική ασθένεια.

Το 2011 τα συμπτώματά του χειροτέρεψαν και μαζί με άλλους αγρότες που ήταν επίσης άρρωστοι από τα φυτοφάρμακα, ξεκίνησαν τη μάχη ενώπιον της δικαιοσύνης. Ζητούν από την Επιτροπή Αποζημίωσης θυμάτων να καταδικάσει το κράτος και να τους αποζημιώσει δια μέσου του ταμείου εγγυήσεων.

Το δικαστήριο του Επινάλ τους δικαίωσε καθώς και το δικαστήριο της Νανσύ, το 2013.

Αλλά το ταμείο εγγυήσεων αντεπετέθη αρνούμενο να τους αποζημιώσει ενώ οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι προηγούμενες αποφάσεις είχαν βασιστεί σε λανθασμένα στοιχεία για τις ετικέτες των φυτοφαρμάκων.

Η απόφαση για την αποζημίωση του αγρότη θα ληφθεί οριστικά στις 21 Απριλίου. «Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο», δήλωσε συγκινημένος ο κ. Marchal. «Θα πρέπει στο μεταξύ οι αγρότες να προστατευθούν και να βρουν άλλο τρόπο να καλλιεργούν» πρόσθεσε, επιτιθέμενος στο «λόμπι των χημικών».

«Από τη μία πλευρά φτιάχνουν προϊόντα και κερδίζουν χρήματα. Και μόλις οι άνθρωποι αρρωστήσουν, φτιάχνουν φάρμακα», δήλωσε.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη