«Φίλε Αχμέτ» – «Αξιότιμε κε Τσίπρα»

«

Σε εφ’ όλης της ύλης εξελίχθηκε η συνάντηση Νταβούτογλου – Τσίπρα στη Σμύρνη: Πέραν του προσφυγικού και τις εμπορικές σχέσεις, συζητήθηκαν το Κυπριακό, η ένταση στο Αιγαίο, οι εξοπλισμοί και το ενεργειακό

To Aιγαίο, η θάλασσά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας, αποκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του «φίλο Αχμέτ», τον ευχαρίστησε δύο φορές για την στάση του και αναφέρθηκε στο Αιγαίο τουλάχιστον 3 φορές με την φράση «η θάλασσά μας».

Ο Α. Νταβούτογλου επίσης ευχαρίστησε τον Ελληνα ομόλογό του τον οποίο αποκάλεσε «αξιότιμο Αλέξη Τσίπρα» δύο φορές και δήλωσε ότι έδειξε αποφασιστικότητα να λυθούν τα προβλήματα του Κυπριακού και του Αιγαίου.

Τι είπαν για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και το casus beli

O Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ερωτήθηκε και για το ζήτημα του Casus Belli από πλευράς Τουρκίας και επεσήμανε ότι η απόφαση το 1996 ελήφθη ως απάντηση σε ελληνικές ενέργειες και κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις να αποσύρουν αυτές τις αποφάσεις. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι εχθρικές πολιτικές πήγαν πίσω τις δύο χώρες και ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετική στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα. Ερωτηθείς για τις τουρκικές παραβάσεις στο Αιγαίο, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι «σημεία που για εσάς θεωρούνται παραβιάσεις, για εμάς δεν είναι παραβιάσεις». 

O κ. Τσίπρας όσον αφορά το Casus Belli έκανε λόγο για κατάλοιπο μιας άλλης εποχής και πως οι δύο χώρες σε μια σοβαρή διαφορά που έχουν για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας υπάρχουν συνομιλίες για την ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Νωρίτερα στην αρχική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει πως επεσήμανε στον Τούρκο ομόλογο τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και την αύξηση των εμπλοκών το τελευταίο έτος και επεσήμανε πως αυτή η αύξηση δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει.

Ως προς το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας είπε ότι συζήτησαν το θέμα επιμένοντας ότι η δίκαιη λύση καθίσταται όλο και πιο επιτακτική επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και εντός του πλαισίου κοινοτικού κεκτημένου ώστε οι κοινότητες Ελληνοκυπρίων Τουρκοκυπρίων και άλλων μειονοτήτων να ζουν ειρηνικά χωρίς την ανάγκη τρίτων.

Ως προς την κατάσταση στο Αιγαίο, όπως είπε, εξέθεσε «την σοβαρή μου ανησυχία για τις παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου μας και ιδιαίτερα των εναέριων εμπλοκών το τελευταίο έτος» σημειώνοντας ότι δεν συνάδει με την φιλική διάθεση που υπάρχει. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ήταν ειλικρινής η πρόθεση του κ. Νταβούτογλου να επιλυθούν τα θέματα αυτά. Τέλος διεμήνυσε ότι στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ σημειώνοντας: «Πρέπει το Αιγαίο να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας».

Δεν είμαστε εμείς η αιτία του πρσφυγικού

«Σε πολύ θετικό κλίμα συζητήσαμε και τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού. Ο αξιότιμος κ. Τσίπρας έδειξε και για τα δύο ζητήματα μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να λυθούν και τον ευχαριστώ. Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δεν αναφέρονται για τα προβλήματα των προσφύγων αλλά οι χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή» είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Επιπλέον έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την συνεργασία των δύο χωρών στο εκπαιδευτικό επίπεδο (σ.σ. σχολικά βιβλία) «ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις μας και ως προς τα ιστορικά γεγονότα» όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στα κυκλώματα των διακινητών τόνισε ότι είναι «απαράδεκτο να έχουμε τόσο εξελιγμένα οπλικά συστήματα από την κούρσα των εξοπλισμών τόσων ετών, που κάναμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο λες και θα κέρδιζε κάτι ο ένας ή ο άλλος από αυτό – και οι διακινητές να αλωνίζουν».

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη