Πειράματα με φάρμακα σε Ανατολικογερμανούς;

Π

Φαρμακευτικές εταιρείες της Δύσης πραγματοποιούσαν συστηματικά δοκιμές στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Ωστόσο συνήθως οι δοκιμές γίνονταν σύμφωνα με τους κανονισμούς, εκτιμά το νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου.

Στην έκδοση πορίσματος προχώρησε το Ινστιτούτο Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Σαριτέ στο Βερολίνο όσον αφορά τις κατηγορίες για πειράματα που φέρεται να έγιναν πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι εταιρείες παρασκευής φαρμάκων πραγματοποίησαν 321 κλινικές μελέτες στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Αρχικά έγινε λόγος για μέχρι και 900 κλινικές μελέτες μεταξύ του 1961 και του 1990, ωστόσο για τα δύο τρίτα αυτών των ερευνών οι επιστήμονες δεν βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία.

75 εταιρείες από 16 χώρες διεξήγαγαν δοκιμές φαρμάκων στην Ανατολική Γερμανία, κυρίως από την Δυτική Γερμανία, αλλά και από την Ελβετία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Η πανεπιστημιακή έρευνα την οποία διεύθυνε ο Φόλκερ Ες περιελάμβανε τη μελέτη αρχείων, εκθέσεων των φαρμακοπαρασκευαστών, φακέλων του τότε υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας (Στάζι), αλλά και ασθενών, ενώ έγιναν και συνεντεύξεις με μάρτυρες.

Γιατί στην Ανατολική Γερμανία

321 κλινικές μελέτες πραγματοποιήθηκαν στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας το διάστημα 1961-990
321 κλινικές μελέτες πραγματοποιήθηκαν στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας το διάστημα 1961-990

Για ποιο λόγο όμως οι εταιρείες πραγματοποιούσαν κλινικές μελέτες στην Ανατολική Γερμανία; Η έρευνα επισημαίνει ότι το καθεστώς είχε τη δυνατότητα να περιορίζει τη δημόσια κριτική και το ενδιαφέρον των κέντρων ελέγχου με αποτέλεσμα οι μελέτες να γίνονται πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά απ’ ό,τι για παράδειγμα στη δυτική Γερμανία.

Οι υπηρεσίες στην Ανατολική Γερμανία από την άλλη είχαν οικονομικά οφέλη από αυτή τη συνεργασία.

«Το σκάνδαλο, που δεν ήταν σκάνδαλο».

O Ρόλαντ Γιαν, υπεύθυνος για τους φακέλους της Στάζι με τον Φόλκερ Εσ, διευθυντή της έρευνας
O Ρόλαντ Γιαν, υπεύθυνος για τους φακέλους της Στάζι με τον Φόλκερ Εσ, διευθυντή της έρευνας

Ήδη το καλοκαίρι του 2014 ο Φόλκερ Ες είχε δηλώσει ότι είναι παρατραβηγμένο να γίνεται λόγος για πειράματα σε ανθρώπους. Πράγματι και τώρα στην τελική έκθεση ένα κεφάλαιο φέρει τον τίτλο «Το σκάνδαλο, που δεν ήταν σκάνδαλο». Σύμφωνα με την έκθεση δεν υπήρξαν συστηματικές παραβάσεις κανόνων που ίσχυαν τότε. Οι κλινικές μελέτες σε νοσοκομεία της ΛΔΓ πραγματοποιούνταν κάτω από συνθήκες συγκρίσιμες με αυτές τη Δύσης. Ωστόσο δεν μπόρεσε να διασαφηνιστεί εάν οι ασθένειες στην ΛΔΓ ενημερωνόταν κάθε φορά. Πολύ πιθανό οι άνθρωποι να μην ενημερώνονταν σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

πηγή: dw.com

Ευτυχώς που οι κομουνιστικές χώρες σέβονταν περισσότερο τους πολίτες τους από τις καπιταλιστικές.

Αλήθεια, τι απέγινε αυτή η υπόθεση; Ουδείς γνωρίζει, εδώ έκαναν όλο το λαό πειραματόζωο!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη