Οι δανειστές ζητούν αυξήσεις σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και νέα σκληρά μέτρα

Ο

Eπανήλθαν δριμύτεροι: Μετά από το ταξίδι- αστραπή του ΔΝΤ στις Βρυξέλλες, οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση ξεκινούν εκ νέου σήμερα

Οι νέες απαιτήσεις των δανειστών αφορούν σε νέες αυξήσεις του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, καθώς και περικοπές στο Δημόσιο, μεταξύ άλλων σκληρών μέτρων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», από τα προσχέδια των κειμένων που έχει λάβει η κυβέρνηση προκύπτει ότι η Αθήνα θα πρέπει να υποχωρήσει σε κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν σε αφορολόγητο όριο κοντά στα 8.000 ευρώ, ενώ προτείνουν την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, όπως και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδες κ.λπ.

Στις απαιτήσεις τους περιλαμβάνονται και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, ενώ την ίδια ώρα παραμένει το χάσμα στο ασφαλιστικό, σε ό,τι αφορά τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα επισήμαινε πως αυτή τη στιγμή έχουν αποσαφηνιστεί οι διαφορές έτσι ώστε «αν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση από την Αθήνα, και να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δανειστές:

  • Επιμένουν σε χαμηλότερο των 9.090 ευρώ (κοντά στα 8.000 ευρώ) αφορολόγητο όριο. Η πρόταση της Αθήνας είναι η μείωση σε αυτό το επίπεδο από τα 9.550 ευρώ.
  • Θεωρούν, κυρίως το ΔΝΤ, ότι τα άλλα δημοσιονομικά μέτρα (έμμεσοι φόροι και κάποιες περικοπές δαπανών) δεν φέρνουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα 1,8 δισ., όπως υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο. Για αυτό προτείνουν την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ καθώς και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδα κλπ. αλλά και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.
  • Στο ασφαλιστικό, παραμένει η απόσταση στο θέμα των επικουρικών συντάξεων. Η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε ειδική αναφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, υποστηρίζοντας ότι αν δεν αλλάξει, το σύστημα «πάει κατευθείαν στα βράχια».
  • Χάσμα υπάρχει στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Στο EuroWorking Group της Πέμπτης, οι εκπρόσωποι των Θεσμών σημείωσαν ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει ελάχιστη πρόοδο, ενώ οι δανειστές επιμένουν στην πώληση και των εξυπηρετούμενων δανείων.

Το προσχέδιο της συμφωνίας, που έχει στείλει η ευρωζώνη, αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα ανέρχονται σε 3% του ΑΕΠ και οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ενώ εκείνο του ΔΝΤ αναφέρει ότι τα μέτρα είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ και διασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Ακόμη, το Ταμείο καθιστά σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη