Ο Πάπας πόσους πρόσφυγες θα φιλοξενήσει στο Βατικανό;

Ο

Bατικανό: «Πράξη αλληλεγγύης η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στην Λέσβο»

 

«Τώρα που η κατάσταση εκτάκτου ανάγκη είναι τόσο έντονη στο μέτωπο του Αιγαίου, με την επίσκεψή του στην Λέσβο, ο πάπας θέλει να κάνει σαφή την ανησυχία και την συμμετοχή του», δήλωσε στο ραδιόφωνο Radio Vaticana, o εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

«Από την στιγμή, όμως, που βρισκόμαστε σε μια περιοχή η οποία, από την άποψη της Χριστιανικής Εκκλησίας είναι κυρίως ορθόδοξη, ο πάπας πραγματοποιεί την επίσκεψη αυτή με τις αρμόδιες ορθόδοξες αρχές, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Είναι μια πράξη αλληλεγγύης και οικουμενικής εγγύτητας προς το μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων, των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο, η οποία πραγματοποιείται οικουμενικά από τους εκπροσώπους των χριστιανικών εκκλησιών», προσέθεσε ο Φεντερίκο Λομπάρντι.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αγίας Έδρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βατικανού, τέλος, συμπλήρωσε:

«Είναι μια πρόσκληση για ανάληψη ευθύνης και για συμμετοχή η οποία απευθύνεται προς όλους: ο πάπας δεν προβαίνει σε πράξεις με άμεσο πολιτικό χαρακτήρα. Προβαίνει σε πράξεις ανθρώπινου, ηθικού και θρησκευτικού χαρακτήρα, με ιδιαίτερη σημασία και αναφορά στην ευθύνη του καθενός, ανάλογα με τον ρόλο του, τη θέση του στην κοινωνία και τις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του. Πρόκειται σαφώς και για μια πρόσκληση προς του πολιτικούς να δράσουν αναζητώντας τις πιο ανθρώπινες λύσεις, με σεβασμό και αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που υποφέρουν, κατά τις μεγάλες αυτές αλλαγές της εποχής μας».

Κι επειδή έχουμε κουραστεί να ακούμε από κάποιους «να δείχνουν» τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι, -βλέπε δάχτυλο στη φωτογραφία του Πάπα- ο ίδιος ο Πάπας, για να δώσει το καλό παράδειγμα «πράξης αλληλεγγύης», πόσους θα πάρει στο Βατικανό του;

Να θυμίσουμε ότι το Βατικανό είναι ανεξάρτητο κράτος και το πολίτευμα είναι Παποκαισαρισμός. Που σημαίνει ότι ο Πάπας εκτός από θρησκευτικός ηγέτης, είναι και αρχηγός ανεξάρτητου κράτους. Δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι η συνολική έκταση της ακίνητης περιουσίας της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά το ίδιο το Βατικανό έχει έκταση περίπου 44 εκτάρια (440 στρέμματα) και μόλις 842 κατοίκους.

 Vatican_City_map_EN

Χωροταξική διάταξη Πόλης του Βατικανού

Κτισμένη επί της δυτικής όχθης του Τίβερη ποταμού μέσα στην καρδιά της Ρώμης. Σχήματος μάλλον τριγωνικού με την προ του Αγίου Πέτρου πλατεία (Πιάτσα Σαν Πιέτρο)να κατέχει τη μία νοτιοανατολική γωνία της πόλης-κράτους. Τα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά τείχη που την περιβάλουν προσδιορίζουν και τα σύνορα αυτής που είναι δυνατόν να περπατήσει κανείς γύρω γύρω σε μία ώρα!

Το επιβλητικότερο κτίσμα είναι η Βασιλική του Αγίου Πέτρου που κτίστηκε το 4ο αι. και ανοικοδομήθηκε το 16ο αι. Αριστερά της Βασιλικής και εκτός των τειχών βρίσκεται το τευτονικό νεκροταφείο, ενώ εντός των τειχών είναι το ιερό σκευοφυλάκιο και το ανάκτορο της Αγίας Μάρθας. Πίσω από αυτά τα κτίσματα βρίσκονται αντίστοιχα το Δικαστικό μέγαρο και το ανάκτορο του Αγ. Καρόλου και πίσω ακριβώς αυτών το εργαστήριο ψηφιδωτών και ο σιδηροδρομικός σταθμός πίσω δε αυτών ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βατικανού όπου και καταλήγουν τα νότια τείχη.

Πίσω ακριβώς από την Βασιλική του Αγ. Πέτρου και βόρεια των παραπάνω κτισμάτων βρίσκεται ο ναός του Αγ. Στεφάνου (των Αβησσυνών) και πίσω του το Κυβερνητικό Μέγαρο, όπισθεν του οποίου βρίσκεται το Αιθιοπικό Κολέγιο, καταλήγοντας στο δυτικό τείχος του Λέοντος Δ΄ και το ελικοδρόμιο. Βόρεια των δύο προηγουμένων κτισμάτων ο μεγάλος τριγωνικός κήπος του Βατικανού (έκτασης 1/6 της χώρας) καταλήγοντας στα βόρεια τείχη.

Δεξιά και σε κάθετη διάταξη προς τον άξονα της πλατείας και της Βασιλικής του Αγ. Πέτρου δεσπόζει το πελώριο Ανάκτορο του Βατικανού που το βόρειο άκρο του καταλήγει στην Έπαυλη Μπελβεντέρε (ωραία θέα, πανόραμα) και στην είσοδο των βορείων τειχών. Προ του ανακτόρου αυτού και πάντα εντός των τειχών βρίσκονται διάφορα κτίσματα, τα οποία στεγάζουν τις υπηρεσίες της χώρας όπως το ταχυδρομείο, το τηλεφωνείο, το τυπογραφείο, το φαρμακείο. Υπάρχει, επίσης, ο ναός της Αγ. Άννας των Ιπποκόμων (επειδή εκεί εκτός τειχών στάβλιζαν τα άλογα των ευγενών επισκεπτών). Πίσω ακριβώς αυτού του ανακτόρου και από νότια προς βόρεια είναι η πλατεία Nομισματοκοπείου η Ακαδημία Επιστημών η Έπαυλη του Πίου Δ΄ και η ΓαμοΘηκη του Πίου ΙΑ΄. Πίσω δε όλων αυτών ο κήπος του Βατικανού. Τέλος μεταξύ του πελώριου ανακτόρου και της Βασιλικής του Αγ. Πέτρου είναι το παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα.

Vatican_panorama_from_St._Peters_Basilica

Ωραιότατος χώρος για φιλοξενία προσφύγων και απόλυτα οργανωμένος! Εμπρός, λοιπόν, δώσε το καλό παράδειγμα. Η Λέσβος σε περιμένει, το ίδιο και η Ειδομένη!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη