Τα πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται

Τ

Φωτιά για πολιτικό μαγείρεμα έχει ανάψει στα «σαλόνια» και τους «διάδρομους» της εξουσίας όπου διεξάγονται πολλές συζητήσεις και ζυμώσεις, αλλά φωτιά έχουν πάρει και τα τηλέφωνα, καθώς πολλές είναι και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες για τον επικείμενο καθοριστικό τρίτο γύρο.

Σύμφωνα με το Βήμα, την παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα σε διάφορες συνάξεις, εορταστικά δείπνα και γεύματα, πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του τόπου, η αγωνία ήταν κυρίαρχη για την επόμενη μέρα και το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα την 1η Φεβρουαρίου, λόγω αδυναμίας εκλογής του κ. Δήμα.

Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται

Κωνσταντίνος Καραμανλής

Και επειδή στην πολιτική πολλά πράγματα γίνονται και δεν λέγονται, κατά την περίφημη ρήση του ιδρυτή της ΝΔ και πατριάρχη της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα, Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι κινήσεις που διεξάγονται από την πλευρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι σε πολλά πεδία, σημειώνει ο αρθρογράφος, χωρίς να ορίζει τα επίπεδα. Πόσο… “χαμηλά” έχουν πέσει, δηλαδή;

Στόχος είναι να μεταπειστεί σημαντικός αριθμός ανεξάρτητων βουλευτών. Από τους εναπομείναντες 12 σε σύνολο 25 που παραμένουν στο «παρών», η κυβέρνηση ευελπιστεί στη θετική ψήφο των Βασίλη Καπερνάρου, Νίκης Φούντα, Βύρωνα Πολύδωρα και ίσως και του Μίμη Ανδρουλάκη, αν και δεν έχουν δώσει σήμα για αλλαγή της στάσης τους.

 Η κυβέρνηση αναζητεί συνολικά 12 για να φθάσει από τους 168 που ψήφισαν τον κ. Δήμα στην δεύτερη ψηφοφορία στον «μαγικό αριθμό» των 180. Άρα, εκτός από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων θα πρέπει να «σπάσουν» και οι Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, οι οποίες μέχρι στιγμής παραμένουν συμπαγείς και οι πρόεδροί τους, οι Φώτης Κουβέλης και Πάνος Καμμένος επιμένουν σκληρά στο «όχι».

Ανεξάρτητα από το τι δηλώνουν οι εκπρόσωποι και διάφοροι κεντρικοί παράγοντες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, η προσοχή στρέφεται και στους βουλευτές αυτών των κομμάτων, καθώς αναζητούνται τουλάχιστον 9-10 από τις δυο Κ.Ο. και η εκτίμηση που υπάρχει στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης είναι ότι όλα θα κριθούν κυριολεκτικά μεταξύ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας. Τότε ευελπιστούν να αλλάξουν στάση, εάν δουν ότι υπάρχει προοπτική επίτευξης του στόχου των 180, ορισμένοι βουλευτές που δεν θέλουν ακόμα να εκτεθούν ή… να χάσουν τον βουλευτικό μισθό τους;

 Το δίλημμα θα είναι σκληρό και προς τους βουλευτές όμως από το Μέγαρο Μαξίμου και αυτό θα τεθεί και πάλι για μια ακόμη φορά με μεγαλύτερη ένταση, πιθανότατα την προσεχή Κυριακή με νέο διάγγελμα πιθανότατα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Πολλοί μιλάνε και ήδη κυκλοφορούν εδώ και τρεις μέρες σενάρια στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία για την πολιτική πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβει ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποια θα είναι αυτή η κίνηση, αλλά αυτό που έχει ξεκαθαριστεί είναι ότι ο κ. Σαμαράς θα αναφερθεί για μια ακόμη φορά στους κινδύνους από μια εκλογική αναμέτρηση.

Το ενδεχόμενο να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών έχει αποκλειστεί, ενώ ακόμα και το σενάριο να τεθεί θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν προχώρησε.

Σε αναμονή, λοιπόν, τι άλλο κρύβουν οι σαμαροβενιζέλοι στο μανίκι τους, ή μάλλον, στην πολιτική τους κατσαρόλα. Όπως και να έχει… φαΐ και που μπορεί να τρώγεται από δαύτους μην περιμένετε!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη