Σε δόσεις τα 3 εκατ. για τηλεοπτική άδεια – Τι μεσολάβησε;

Σ

Η τροπολογία αφορά τις δημοπρατούμενες άδειες επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και προβλέπει πως το τίμημα για κάθε δημοπρατούμενη άδεια «θα καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις αντί εφάπαξ»

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η 1η δόση καταβάλλεται εντός 15 ημερών «από την ανακήρυξη του υπερθεματιστή», η 2η και 3η δόση καταβάλλονται «εντός 12 και 24 μηνών αντίστοιχα από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας».

Επίσης, ορίζεται η 1η Ιανουαρίου 2018 ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της υποχρέωσης των αδειοδοτούμενων παρόχων περιεχομένου να συντάσσουν τις ετήσιες οικονομικές τους καταστάσεις με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης υπερβαίνει το ποσό του 1 εκατ. ευρώ.

Barcode σε εφημερίδες και περιοδικά

Με άλλες τροπολογίες αφορούν τις εφημερίδες και τα περιοδικά έντυπα, όπου «καθιερώνεται για όλα τα έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες ειδική σήμανση γραμμικού κώδικα ή εικονοστοιχείο (Barcode–Pixel) που πρέπει να φέρουν σε ευδιάκριτο εξωτερικό σημείο».

Επιπλέον, «οι εκδότριες επιχειρήσεις ημερήσιου και περιοδικού Τύπου υποχρεούνται να υποβάλλουν στοιχεία κόστους των αγαθών που περιλαμβάνονται στις εκδόσεις τους ως «προσφορές». Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα αλλοίωσης των πραγματικών αριθμών πώλησης φύλλων (καπελώματα). Όσοι δεν συμμορφωθούν με την διάταξη θα πληρώσουν πρόστιμο από 1.000 εως 10.000 ευρώ.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καθοριστούν ποια στοιχεία είναι αυτά και σε ποια υπηρεσία θα υποβάλλονται. Η διάταξη προωθείται, λόγω του διαφορετικού ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνεται η εφημερίδα και η αγορά της εκάστοτε προσφοράς.

Από τα 8 εκατομμύρια στα 3 κι αυτά με δόσεις – Τι μεσολάβησε;

Mega κατά Παππά διά χειρός Ψυχάρη

papas_psiharis

 

Το Mega, η Τηλέτυπος Α.Ε. δηλαδή, προσέφυγε εναντίον της απόφασης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για την αδειοδότηση των καναλιών και συγκεκριμένα για τον «καθορισμό τιμής εκκίνησης για τις δημοπρατούμενες άδειες».

Προέβη προ ημερών σε προδικαστική προσφυγή, είναι το πρώτο νομικό βήμα πριν προσφύγει στα δικαστήρια. Αλλά το σπουδαίο είναι άλλο, όχι τόσο η προσφυγή, αλλά η είδηση είναι πως το Mega δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν διαθέτει τα 3 εκατομμύρια ευρώ ώστε να πληρώσει την εγγύηση προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικασία.

«Ο καθορισμός», γράφει, «της τιμής εκκίνησης για καθεμία από τις τέσσερις (4) άδειες στο ύψος των τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000) καθιστά αδύνατη ή υπερβολικά δυσχερή την υποβολή προσφοράς εκ μέρους της Εταιρίας μας στην παραπάνω διαγωνιστική διαδικασία».

«Η Εταιρία μας δεν είναι σε θέση να υποβάλει οικονομική προσφορά τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ». Τότε τι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου παλεύουν, τι επενδυτές αναζητούν ώστε να πληρώσουν 25 εκατομμύρια ευρώ, όταν δεν έχουν καν τα… τρία που απαιτούνται για να συμμετάσχουν στη διαδικασία;

Κατά τα άλλα, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ελπίζουν ότι ο Τσίπρας θα εξυγιάνει το χώρο της δημοσιογραφίας και θα βάλει τέλος στους «βαρόνους των ΜΜΕ» που τόσα χρόνια λυμαίνονται τον μιντιακό χώρο για τα δικά τους συμφέροντα.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη