Πακέτο Γιούνκερ: Παίρνουμε χρήματα για να σκοτώσουμε πουλιά | Ατζέντα 21

Π

Χαράς ευαγγέλια! Έρχεται «η Ανάπτυξη» – Ιδού τα 42 πρώτα επενδυτικά σχέδια του «πακέτου Γιουνκέρ» – Στον… «άνεμο» πηγαίνουν τα περισσότερα κονδύλια, λίγα στη βιομηχανία, ψίχουλα στη «βαριά μας βιομηχανία», τον τουρισμό!

Την ένταξη στο πακέτο Γιουνκέρ των πρώτων 42 επενδύσεων, συνολικού ύψους 5.392.550.000 ευρώ, ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.).

Σύμφωνα με τη λίστα που εγκρίθηκε από το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π., εντάσσονται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το πακέτο Γιούνκερ ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις σε έξι τομείς.

Συγκεκριμένα:

Για υποδομές και μεταφορές περιλαμβάνονται πέντε έργα συνολικού ύψους 1,445 δισ. ευρώ με φορέα εκτέλεσης το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.

throwing_money_at_wind_power2
190 έργα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών 120 διαφορετικών επενδυτών

Είκοσι ενεργειακές επενδύσεις συνολικού ύψους 1,972 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στη λίστα. Πρόκειται για τρεις επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ, την επένδυση του ΑΔΜΗΕ για την υποθαλάσσια διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, τα δίκτυα της ΔΕΠΑ, τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη,190 έργα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών 120 διαφορετικών επενδυτών, καθώς και συγκεκριμένες μεγάλες ελληνικές και ξένες επενδύσεις σε ηλιακή, υδροηλεκτρική ενέργεια και αξιοποίηση γεωθερμικής ενέργειας σε υδροπονικό θερμοκήπιο.

Πρόκειται για:

 • Την κατασκευή υδατοδιαδρόμων που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με υδροπλάνα.
 • Την κατασκευή διαπεριφερειακού τερματικού σταθμού λεωφορείων στον Ελαιώνα και την κατασκευή τερματικού σταθμού λεωφορείων στο Αιγάλεω.
 • Τον εκσυγχρονισμό και τη σιδηροδρομική-οδική σύνδεση του Λιμένα του Λαυρίου.
 • Την υποθαλάσσια σήραγγα σύνδεσης Σαλαμίνας-Αττικής.
 • Την επέκταση του νότιου δακτυλίου της λεωφόρου Υμηττού και τη σύνδεσή της με τούνελ με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Στον τομέα του τουρισμού περιλαμβάνονται τρία έργα συνολικού ύψους μόλις 112 εκατ. ευρώ, που αφορούν:

 • Την προστασία, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των ιαματικών Λουτρών Καϊάφα στο νομό Ηλείας.
 • Την ολοκλήρωση εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.
 • Τη μετατροπή του TAE KWOΝ DO σε συνεδριακό κέντρο υψηλών προδιαγραφών.

Για τον τομέα τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίες εγκρίθηκαν πέντε έργα του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών-Επικοινωνιών συνολικού ύψους 920 εκατ. ευρώ.

Για την έρευνα ανάπτυξη και καινοτομία εγκρίθηκαν τέσσερα έργα προϋπολογισμού 594 εκατ. ευρώ με φορείς εκτέλεσης ΑΕΙ και αρμόδια υπουργεία.

Για τον τομέα των ιδιωτικών βιομηχανικών επενδύσεων προβλέπονται πέντε επενδύσεις ύψους 349 εκατ. ευρώ των εταιριών ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι, ΕΛΒΑΛ, Steelmet (όμιλος Βιοχάλκο), ΜΕΛ (Μακεδονική Εταιρία Χάρτου) και ΝΟΒΑ ΕΛΛΑΣ (παραγωγή χαρτοκιβωτίων).

Θα γεμίσουμε ανεμογεννήτριες γιατί έτσι το θέλει η «Βιώσιμη Ανάπτυξη»!

Όπως βλέπετε, από τα 5 δισ. του πακέτου Γιούνκερ, τα 2 θα πεταχτούν κυριολεκτικά “στον αέρα”, 1,5 στη μεταφορά για να εξυπηρετηθούν οι συμφωνίες με τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη κλείσει, 1 θα καταβροχθίσει η τεχνολογία και καινοτομία, ο τουρισμός στο φτύσιμο και η βιομηχανία επιλεκτικά και ψίχουλα

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Ατζέντα 21, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το ΔΝΤ, και για να μην χαθείτε στο δρόμο σας, πατήστε στα χνάρια του Ομπάμα!

eagles
2013 – Η διοίκηση Ομπάμα δήλωσε ότι θα επιτρέψει σε ορισμένες εταιρείες να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν αετούς για έως και 30 χρόνια χωρίς ποινή, σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, εξισορροπώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της.

Το 2013, η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε το…. «καταπράσινο» φως σε πολλά εταιρείες ανεμογεννητριών για τα επόμενα 30 χρόνια να μπορούν να σκοτώνουν τους αετούς κι άλλα πτηνά χωρίς ποινική δίωξη. Γιατί; Γιατί… κάνει καλό στο περιβάλλον! Οι ανεμογεννήτριες είναι «πράσινη» ενέργεια – σκοτώνεις πουλιά, σώζεις το περιβάλλον!

Δείτε (αν θέλετε το βίντεο) περιέχει σκληρές εικόνες:

Οι ανεμογεννήτριες που διεθνώς χαρακτηρίζονται ως Bird choppers (τεμαχιστές πουλιών), δεν έχουν καλύτερη συμπεριφορά στη χώρα μας. Στην Ελλάδα, που είναι χώρα-πέραμα για τα μεταναστευτικά πουλιά από την Αφρική, κινδυνεύουν πολλά αποδημητικά πουλιά. Η κυβέρνηση της αριστεράς και των πρασίνων δεν ενδιαφέρεται για αυτό το περιβάλλον; Η οικολογική τους συνείδηση τελειώνει μπροστά στα συμφέροντα των πολυεθνικών των ΑΠΕ;

Υπόμνημα στον Τσιρώνη κατά των αιολικών (7 Μαΐου 2015)

Το υπόμνημα, υπογράφεται από εκπροσώπους 17 οργανώσεων της Ευρυτανίας, Σκύρου, Κυκλάδων, Εύβοιας, Λακωνίας, Άρτας και διαφόρων περιοχών της Κρήτης. Σχεδόν η “μισή Ελλάδα” σ’ ένα κοινό κείμενο! Απευθύνεται στον Αναπλ. Υπουργό ΠΑΠΕΝ Τσιρώνη, είναι σε συνέχεια συναντήσεων με υπηρεσιακούς παράγοντες και θέτει ευθέως τα βασικά προβλήματα των αιολικών

Δίκτυα κατά αιολικών

 • “Για τη δήθεν επίτευξη του “δημόσιου-εθνικού στόχου ύψιστης σημασίας που συνιστούν …οι ΑΠΕ” καταστρατηγήθηκαν τα κοινοτικά και εθνικά κριτήρια περιβαλλοντικής προστασίας μέσω του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και επετράπη η μαζική και άνευ ορίων αδειοδότηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας σε ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές”. 
 • “Η πρωτοφανούς κλίμακας περαιτέρω υπονόμευση του πλέγματος φυσικών-παραδοσιακών αξιών των τοπικών κοινοτήτων της χώρας απειλεί ευθέως την εξαίσια ελληνική ύπαιθρο”.
 • “Θεωρούμε ως άμεσης προτεραιότητας μέτρο να μην εκδοθεί εφεξής ΑΕΠΟ για αιολικά βιομηχανικής κλίμακας σε προστατευόμενες-ευαίσθητες περιοχές (Natura 2000, ΖΕΠ, καταφύγια άγριας ζωής, κορυφογραμμές πάνω απ’ το δασοόριο, Εθνικά Πάρκα, κλπ) και να διεξαχθεί άμεσος έλεγχος νομιμότητας στις αδειοδοτημένες αιολικές εγκαταστάσεις εντός και εγγύτατα πέριξ αυτών των περιοχών, ώστε να ανακληθούν οι μη νομίμως χορηγηθείσες ΑΕΠΟ”. 
 • “Αναμφίβολα συνιστά παράνομη ενέργεια η αδειοδότηση κατά παράβαση των κειμένων διατάξεων και η εγκατάσταση-λειτουργία εκατοντάδων γιγαντιαίων ανεμογεννητριών εντός και πέριξ προστατευόμενων-ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών με τη χρήση αναξιόπιστων μελετών με τη σκόπιμη παράλειψη της εκτίμησης των αθροιστικών-συνεργιστικών επιπτώσεων”. 
 • “Επείγει σε πρώτη φάση να προλάβουμε να σώσουμε τις ευαίσθητες περιοχές και κατόπιν να εργαστούμε από κοινού ώστε να τροποποιηθεί η νομοθεσία με τρόπο που αφενός να μην αναπαράγει προβληματικές χωροθετήσεις, αφ’ ετέρου να υπηρετεί μια ολιστικά αποτιμημένη  και προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα εθνική ενεργειακή πολιτική”. 
 • “Το κατά πόσο έχει επαρκώς τεκμηριωθεί ότι η χωρίς προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα μεταφορά της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής συνιστά στόχο ύψιστης εθνικής σημασίας ξεφεύγει απ’ τα πλαίσια του παρόντος, πάντως επιφυλασσόμεθα να το συζητήσουμε σε αμέσως επόμενο χρόνο”.

Απ’ ό,τι βλέπετε, «Βιώσιμη Ανάπτυξη» ή αλλιώς «Αειφόρος Ανάπτυξη» είναι κάτι σαν τον σκορπιό. Τσιμπάει με ένα δηλητήριο που είναι θανατηφόρο, αλλά και η σκορπίνα αφού ζευγαρώσει καταβροχθίζει το ταίρι της. Δεν σέβεται καν τις ίδιες της τις αποφάσεις, σέβεται μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη